ČASOPISI

Bašćinski glasi: Južnohrvatski etnomuzikološki godišnjak

Izdavač: Umjetnička akademija u Splitu

Časopis Bašćinski glasi jedini je etnomuzikološki godišnjak u Republici Hrvatskoj. Prema Pravilniku o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja, časopis je kategoriziran u skupinu a1. Časopis u kontinuitetu izlazi od 1991. godine, a pokrenuo ga je Nikola Buble (1950. – 2015.), etnomuzikolog i dugogodišnji profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Teme priloga su tradicijske, povijesne, arhivske i analitičke u području humanističkih znanosti, no časopis je otvoren i prilozima iz srodnih polja društvenih znanosti koja imaju dodirnih točaka sa glazbenom kulturom.

Više informacija: Bašćinski glasi

Bascinski_glasi

 

Zbornik Umjetničke akademije u Splitu

Izdavač: Umjetnička akademija u Splitu

Povodom obilježavanja 25. obljetnice Umjetničke akademije u Splitu (1997. – 2007.) pokrenut je znanstveni časopis Zbornik UMAS-a. Časopis izlazi jedanput godišnje (u prosincu tekuće godine) u tiskanom i elektroničkom obliku, a tematski obuhvaća znanstvenu djelatnost triju Akademijinih odjela: Odjela za likovne umjetnosti, Odjela za glazbenu umjetnost i Odjela za kazališnu umjetnost. Prvi, inauguracijski broj časopisa izaći će u 2022. godini.

Više informacija: Zbornik Umjetničke akademije u Splitu

UMAS_logo-25_05

ST-Open

Izdavač: Sveučilište u Splitu

Časopis ST-Open je interdisciplinarni i multidisciplinarni probirni časopis na engleskom jeziku koji pokriva široki spektar znanstvenih područja, a svoj sadržaj objavljuje na internetu. Časopis je usmjeren na pretvaranje studentskih diplomskih i završnih radova u znanstvene članke, pri čemu urednici intenzivno surađuju sa studentima i njihovim mentorima. ST-Open je pokrenut 2019. godine na inicijativu prof. emeritusa Matka Marušića, a prvi je broj izašao 2020. godine. Umjetnička akademija u Splitu ima vlastiti urednički odbor koji bira radove za objavu u časopisu.

Više informacija: ST-Open

ST_Open

 

Allegro: časopis Glazbenog odjela Umjetničke akademije u Splitu

Izdavač: Umjetnička akademija u Splitu

Časopis Allegro vode i uređuju studenti glazbene teorije. Pokrenula ga je 2008. godine Sara Dodig Baučić. Časopis izlazi povremeno, a u njemu se obrađuju pretežito glazbene teme i prate razni glazbeni događaji na području Splita. Članci su pisani tako da budu čitljivi i zanimljivi i osobama koje nemaju veliko glazbeno obrazovanje.

Allegro

 

In situ: online časopis Odsjeka za konzervaciju-restauraciju

Izdavač: Umjetnička akademija u Splitu – Odsjek za konzervaciju-restauraciju

Elektronički časopis In situ izlazio je od 2003. do 2012. godine. To je jedan od prvih e-časopisa na Sveučilištu u Splitu i prvi časopis u Hrvatskoj posvećen isključivo temi konzervacije-restauracije. Pokrenula ga je i vodila Sagita Mirjam Sunara. In situ je isprva bio studentski časopis, a od 2008. godine izlazio je pod egidom Odsjeka za konzervaciju-restauraciju.

Mrežna stranica časopisa: In situ; Facebook stranica časopisa: In situ

    In-situ_2In-situ_3