DVK_prev

Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija u Noći muzeja 2022

Izložba plakata učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna iz Pule

Od 17. do do 4. veljače 2022.

Radnim danom od 9 do 19 sati

Galerija CTRL-Z, Zagrebačka 3
Dizajn postava: Jelena Zanchi
Dizajn vizualnog identiteta: Oleg Šuran

O GALERIJI CTRL-Z

U Splitu je nedavno otvorena nova izložbena galerija CTRL-Z. Nalazi se unutar prostora Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu, u samom centru grada, na adresi Zagrebačka 3 . Prostor, pod vodstvom Jelene Zanchi, je namijenjen primarno izložbama vezanim uz područje dizajna i arhitekture. Izložbena sezona u CTRL-Z započeta je gostujućom izložbom Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Pule.

 

O IZLOŽBI

Izložba plakata učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna iz Pule

Od 17. – 04.02

Radnim danom od 9.00 do 19.00 h

Galerija CTRL-Z, Zagrebačka 3

Dizajn postava: Jelena Zanchi

Dizajn vizualnog identiteta: Oleg Šuran

Na inicijativu Odjela prevencije P.U. istarske i Sigurne kuće Istra, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u produkciji učenika grafičkog odjela 3. i 4. razreda Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna – Pula, ostvarena je serija plakata kao podrška ovoj inicijativi.

Učenički radovi zamišljeni su kao komunikacijska (vizualna komunikacija) podrška široj kampanji.

Temi se pristupilo iz užeg, iskustvenog konteksta, i djelomično istraživačkim metodama.

Konceptualno, vizualni reprezenti povezani su trima osnovnim elementima.

Prvi je slogan – Nasilje je nasilje, je nasilje, je nasilje, što je referenca na čuvenu rečenicu Gertrude Stein – Ruža je ruža, je ruža, je ruža

Drugi je motiv Žene u povijesti umjetnosti; žene kojoj se divimo, žene muze, žene koja se putem

inspiracije i metiera izdiže iz mimesisu ponuđenog predloška i postaje gotovo metafizičko mjesto

obožavanja.

Treći je element intervencija na liku žene, promišljena i simbolički usmjerena intervencija koja ide u smjeru destrukcije, negacije, oštećivanja; nasilja nad motivom/materijom tj, slikovnom predodžbom tijela/duše u liku žene.

Formalno, radi se o unikatnim djelima koja u izvedbenom djelu (naknadna intervencija na otisnutom plakatu) možemo (uvjetno) povezati sa tradicijom kolaža, dekolaža, asamblagea, Spacionizma (Movimento spaziale), street arta…

Plakati su 25. 11. na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama pokazani na pojedinim izlozima trgovina u gradu Puli.

Za tu prigodu, uz navedene plakate, izložene su i njihove verzije bez slogana i intervencije, samo sa tekstom koji označava prigodu. Ti parelelni plakati prezentirali su simbolički ekvivalent željenoj stvarnosti. Onoj u kojoj neprozirna materija zidova nije i ne bi smjela biti alibi za destruktivnu aktivaciju Freudovskog Ida.

 

Andi Pekica