kr_noc_muzeja4

Odsjek za konzervaciju i restauraciju u Noći muzeja 2022

U Noći muzeja 2022, 28. siječnja 2022. godine, u Arheološkom muzeju u Splitu otvara se izložba “Vis-á-Vis Artemide 25/100/200” na kojoj će publika moći vidjeti digitalni prikaz pretpostavljenog izvornog izgleda brončanog portreta grčke božice Artemide iz Isse (Vis).

Autori izložbe i likovnoga postava su viši predavač Filip Rogošić, suvoditelj specijalističkog usmjerenja konzervacija-restauracija metala i arheološke baštine, i studentica konzervacije-restauracije Dea Olić.

Arheološki muzej u Splitu

Odsjek Konzervacije-restauracije u Noći muzeja predstavlja se i u Sveučilišnoj galeriji “Vasko Lipovac” izložbom “Kud plovi ovaj brod”:

Izložba “Kud plovi ovaj brod”

Sveučilišna galerija Vasko Lipovac – otvaranje izložbe u Noći muzeja

 

“Portret jednog Odsjeka”:

Promotivni film snimljen je u sklopu Dana europske baštine 2020. kako bismo javnosti, a posebno budućim studentima, približili studij konzervacije – restauracije na Umjetničkoj akademiji u Splitu, njegove djelatnike i njihov pogled na struku. Autor filma, snimatelj i producent je pročelnik odsjeka dr. art. Mladen Čulić, izv. prof. Korištene su fotografije autora te obrađene fotografije iz arhive odsjeka. www.umas.unist.hr/odjeli/likovna-umjetnost/konzervacija-restauracija www.facebook.com/Odsjek-za-konzervaciju-restauraciju-UMAS-121924911194688 Korištena je glazba s platforme https://freemusicarchive.org/ : – Blue Dot Sessions: Ghost Byzantine, I recall – Cambo: Start; – Cheremisinov: Far Out There – Pictures of the Floating World: A day at the park – Yakov Golman: Valse

“Skica za portret” jednog odsjeka

Facebook stranica Odsjeka za konzervaciju restauraciju

Hrvatsko restauratorsko društvo sa zadovoljstvom predstavlja ciklus intervjua s konzervatorima-restauratorima u kojima oni govore o svom profesionalnom putu nakon završenog konzervatorsko-restauratorskog studija. Prva tri intervjua vodili su studenti konzervacije-restauracije sa svojim sveučilišnim nastavnicima. S Umjetničke akademije u Splitu, Odsjeka za konzervaciju-restauraciju, studentica Nađa Tomašević razgovarala je s pred. Krešimirom Bosnićem.

Krešimir Bosnić – intervju

Razgovor s dr. sc. Mionom Milišom o istraživanju izvorne renesansne polikromije na kamenom triptihu Nikole Firentinca. Zahvaljujući suradnji Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika i Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, došlo se do vrijednih saznanja na osnovu kojih se pokušalo rekonstruirati originalni bojani sloj ovog vrijednog renesansnog spomenika. Koliko se u tome uspjelo, otkrijte u našem Arheocastu:

Video ArheoCast u kojem se objašnjava instrumentalna analiza na renesansnom triptihu rađene u suradnji s kolegama s PMF-a