O odsjeku

Odsjek za Film i Video ima dva studijska programa:

 • FILMSKA I MEDIJSKA UMJETNOST Prijediplomski (BA) studij – 3 godine
  do 2020. studij je nosio naziv FILM I VIDEO
 • FILM, MEDIJSKA UMJETNOST I ANIMACIJA Diplomski  (MA) studij – 2 godine

Odsjek za Film i video objedinjuje obrazovanje na području filma, videa i novih medija. Na razredbeni ispit za Preddiplomski (BA) studij Filmske i medijske umjetnosti mogu se prijaviti kandidati ili kandidatkinje sa završenom srednjom školom. Na studij se godišnje upisuje maksimalno 10 studenata. Prvostupnik/ca – filmske i medijske umjetnosti (Baccalaureus/Baccalaurea, BA) stječe osnovna teoretska i praktična znanja iz područja pokretne slike i njenog šireg diskursa. Područja poučavanja obuhvaćaju praktične i teorijske aspekte eksperimentalnog, dokumentarnog i igranog filma, animacije, performansa i medijskih instalacija. Studenti sa završenim preddiplomskim studijem stječu kompetencije za samostalno autorsko umjetničko izražavanje na području filma, videa i novih medija, kao i kompetencije za rad u širokom spektru audiovizualne produkcije i  industrije.

Na Diplomski (MA) studij Film, Medijska umjetnost i animacija mogu se prijaviti kandidati ili kandidatkinje sa završenim odgovarajućim Preddiplomskim (BA) studijem ili Diplomskim (MA) studijem iz područja umjetnosti, ali i humanističkih ili društvenih znanosti, informatike itd. Studij upisuje maksimalno 8 studenata. Diplome magistra/magistre filma, medijske umjetnosti i animacije osiguravaju visoko stručne profile osposobljene za potpuno samostalnu djelatnost u praksama koje uključuju pokretne slike i širi diskurs filmske umjetnosti, animiranog filma i medijske umjetnosti. Odsjek redovito surađuje sa Hrvatskim Audiovizualnim centrom (HAVC), koji prati i podupire produkciju studentskih diplomskih radova. Po završetku studija magistri i magistrice osposobljeni su za rad u kulturi i umjetnosti, audiovizualnoj produkciji i industriji, primjeri su RTV centri, producentske kuće, udruge i umjetničke organizacije za audiovizualnu produkciju, filmski i video studiji, muzejsko-galerijske ustanove, ali i samostalna autorska umjetnička praksa.

Nastava se održava na hrvatskom i engleskom jeziku, a nastavnici koji rade na Odsjeku su renomirani umjetnici i kulturni djelatnici na području filma, animacije i novo-medijske umjetnosti: Vlado Zrnić, Dan Oki, Sandra Sterle, Toni Meštrović, Veljko Popović, Dinko Božanić, Goran Čače, Jurica Pavičić, Brian Willems, Ivan Perić, Tanja Vrvilo, Silva Kalčić, Paula Jurišić, Đildo Bavčević, Silvana Dunat, Darko Škrobonja, Darko Kokić i drugi.

Nastavnici Odsjeka za Film i medijsku umjetnost redovito prikazuju radove na filmskim festivalima, izložbama, te u različitim formatima i prezentacijama u zemlji i svijetu.

Dobitnici su mnogih međunarodnih i nacionalnih nagrada od kojih izdvajamo samo neke:

Japan media art festival excellence award 2022 Veljku Popoviću, Najbolji film u kategoriji virtualne stvarnosti Ottawa International Animation Festival 2020 Veljku Popoviću,  Zlatni Konjanik Filmfest Dresden 2017 Veljku Popoviću, Pobjednica natječaja Virtualnog Muzeja Dotršćina, 2019 Sandra Sterle, druga nagrada na izložbi T-HTnagrada@MSU.hr 2013 Toniju Meštroviću, nagrada Ivo Kalina 2011 Slobodanu Jokiću, nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu 2007 Toniju Meštroviću , Grand Prix Videoex za film "Divine Beings" Zurich 2000 g  Slobodanu Jokiću, ArtsLink 1999 (SAD) Sandra Sterle te Nagrada Bogdanka Poznanović Video Medeja 1997 Novi Sad, Sandra Sterle, Grand Prix Dana hrvatskog filma 1997 dr.sc. Vladi Zrniću za film Mirila, druga nagrada „UNICA“, (Fgdca), Međunarodni festival filma i videa, Luxembourg 2002 g Goranu Čači za film ”Poljička cesta 25, nagrada Biennala mladih umjetnika Goranu Čači za film “Škver blues” „12. Biennale mladih umjetnika“, Napulj 2005.

Studenti Odsjeka za Filmsku i medijsku umjetnost prikazuju radove na filmskim festivalima, izložbama, te u različitim galerijski artikuliranim prezentacijama u Republici Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Dobitnici su mnogih međunarodnih i nacionalnih nagrada od kojih na primjer: Tihana Mandušić, Essl – Award CEE 2009., Sunčica Fradelić, Oktavijan za najboljeg debitanta na 14. Danima Hrvatskog Filma, Đildo Bavčević, 1 nagrada 46. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva 2014., Dragan Đokić, 2. nagrada 46. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva 2014., Toma Šimunđa nagrada „Vedran Šamanović“ 2010. i druge. 2014

Iz dubine (Katrin Novaković) Nagrada dječjeg žirija za najbolji film na Olympia International Film Festivalu 2014 Nominacija za Mo Award na Hamburg International Short Film Festivalu 2014, Bonaca (Still - Josipa Vulić) - osvojila Grand prix i nagradu za najbolju direktoricu fotografije na FUSE Festival u Karlovcu 11.-12.5.18, Late Check-Out (Ivan Trpimir Lozić)  Eurasia International Film Festival u Astani (Kazahstan) - osvojio nagradu za najbolji studentski film, Andromeda Film Festival u Istanbulu (Turska) – osvojio nagradu za najbolji kratki film, Zero Degree Film Contest u Punjabu (Indija) – Best Comedy Short of the Season…

Odsjek surađuje s brojnim domaćim i stranim institucijama (Kinoteka Zlatna vrata, Galerija umjetnina, UNIART Helsinki i drugi), a u suradnji sa Multimedijalnim kulturnim centrom u Splitu studenti kontinuirano realiziraju svoje umjetničke radove u prostoru Galerije MKC. Skupne izložbe su osmišljene kako bi studenti svoje galerijski artikulirane medijske umjetničke radove razvijane kroz nastavni proces suočili s realnom situacijom izvedbe i izlaganja autorskog rada u javnom galerijskom prostoru. Odsjek organizira natjecateljsku reviju kratkih studentskih filmova - Revija UMAS. Autori najboljih studentskih filmova osvajaju glavnu nagradu žirija i nagradu publike. Manifestacija se održava svake godine krajem studenog u suradnji s kinotekom Zlatna vrata, pod vodstvom Dinka Božanića. Početkom svake godine odsjek prikazuje najuspješnije studentske radove i u Kinu UMAS u sklopu Dana otvorenih vrata.

Praktični i istraživački rad Odsjek povezuje kroz suradnju nastavnika i studenata na raznovrsnim filmskim i medijskim projektima koje organiziraju: Udruga Kazimir, Udruga Metonimija, Kino Klub Split, Kontejner, Lemonade 3 d itd.

Studij je otvoren pokretljivosti studenata u skladu s načelima Bolonjskog procesa.

Odsjek ima potpisane ugovore o ERASMUS razmjeni studenata i profesora sa Umjetničkim akademijama u Gentu (Belgija), Braunschweig (Njemačka), Aix-en-Provence (Francuska) filmskom akademijom Sveučilišta Sussex u Brightonu u Velikoj Britaniji itd. Nadalje surađujemo sa UBO, Brest Francuska u okviru SEA-EU alijanse, te UNIART Helsinki.Naši studenti po želji odlaze na  jedan nastavni semestar u inozemstvo.

U organizaciji odsjeka za Film i medijsku umjetnost redovito se održavaju gostujuća predavanja i međunarodne radionice koje vode renomirani  autori, umjetnici i profesori sa drugih sveučilišta.

Gostovanja uključuju: Razvan Radulescu (Rumunjska) Corinna Schnitt (Njemačka), Catherine David (Francuska), Thomas Elsaesser (Nizozemska), Takayuki Yamamoto (Japan), Igor Grubić (Hrvatska), Paul Davens (Nizozemska), Olga Stefan (Švicarska), Lina Džuverović (GB), Geert Lovink (Nizozemska), Lev Manovich (SAD), Laurent van Lancker (Belgija), Miriam Simun (SAD), Ruth Noack (Njemačka),  Isabelle Le Corff  (Francuska) i mnogi drugi.

Odsjek za Film i video je u suradnji s Institutom za Network kulture Sveučilišta u Amsterdamu organizirao konferenciju na temu interneta i pokretne slike, te izložbu “Video Vortex” u svibnju 2009. godine u MKC-u Splitu. Na ovoj manifestaciji sudjelovalo je 30 umjetnika i teoretičara sa 6 kontinenata.

Sa kolegama iz UBO Brest, surađujemo na projektuPhotography and film production in the European port towns and territories. Bodies, Images, Territories. Getting to know each other’s environments through art“

Pročelnik Odsjeka za film i video
prof. art. Toni Meštrović
Zamjenik pročelnika Odsjeka za film i video
v. pred. Dinko Božanić

Nastavno osoblje:

 • prof. art. (T) dr. sc. Vlado Zrnić
 • prof. art. (T) Slobodan Jokić
 • prof. art. Sandra Sterle
 • prof. art. Toni Meštrović
 • izv. prof. art. Veljko Popović
 • izv. prof. art. Goran Čače
 • v. pred. Dinko Božanić

Nastavnici sa drugih odsjeka:

 • izv. prof. dr. sc. Blaženka Perica
 • izv. prof. art. Mirko Pivčević
 • v. pred. dr. sc. Ita Praničević Borovac

Suradnici:

 • doc. dr. sc. Jurica Pavičić
 • izv. prof. dr. sc. Brian Willems
 • doc. dr. sc. Silva Kalčić
 • str. sur. Tanja Vrvilo
 • doc. art. Đildo Bavčević
 • v. pred. Darko Kokić
 • pred. Silvana Dunat
 • asist. Darko Škrobonja
 • pred. Ivan Perić
 • pred. Paula Jurišić
 • str. sur. Ivana Filip
 • str. sur. Marin Renić

 

 

Studijski programi

Preddiplomski studij

 • Trajanje: 6 semestara, 180 ECTS
 • Uvjeti za upis: položena državna matura (razina B) i položen prijamni ispit
 • Stečeni naziv: sveučilišni prvostupnik/prvostupnica filma i videa – sveučilišni prvostupnik/prvostupnica filmske i medijske umjetnosti

Studenti sa završenim preddiplomskim studijem stječu kompetencije autorskog umjetničkog izražavanja na području filma i novih medija, kao i kompetencije za rad u audiovizualnoj praksi i industriji. Sveučilišni prvostupnik/ca (Baccalaureus/Baccalaurea, BA) filmske i medijske umjetnosti stječe osnovna teoretska i praktična znanja iz područja videa, filma te digitalnih medija. Mogućnosti zapošljavanja su u kulturi i audiovizualnoj industriji, gospodarstvu, kako u društvenim tako i privatnim tvrtkama, ali i kao samostalni djelatnici ili umjetnici.

Diplomski studij: Film, medijska umjetnost i animacija

 • Trajanje: 4 semestara, 120 ECTS
 • Uvjeti za upis: završen preddiplomski studij u trajanju od 6 semestara
 • Stečeni naziv: magistar/magistra filma, medijske umjetnosti i animacije 

Na Diplomski (MA) studij Film, Medijska umjetnost i animacija mogu se prijaviti kandidati ili kandidatkinje sa završenim odgovarajućim Preddiplomskim (BA) studijem ili Diplomskim (MA) studijem iz područja umjetnosti, ali i humanističkih ili društvenih znanosti, informatike itd. Mogućnosti zapošljavanja su u kulturi i audiovizualnoj industriji, primjer su RTV centri, umjetničke udruge i organizacije, producentske kuće, filmski i video studiji, muzejsko-galerijske ustanove, ali i kao samostalni djelatnici ili umjetnici.

Loading...