Odsjek likovne kulture i likovne umjetnosti u Skopju

Izložba “Suvremena hrvatska grafika studenata i profesora Umjetničke akademije u Splitu” dio je projekta Grafička akcija Split – Skoplje.

Grafika kao medij izražavanja u središtu je pozornosti ovog projekta, koji je zapravo razmjena izložbi s grafičkim radovima između Fakulteta likovnih umjetnosti u Skoplju i Umjetničke akademije u Splitu.

Projekt su podržali Sveučilište u Splitu, Umjetnička akademija u Splitu i Fakultet likovnih umjetnosti u Skoplju.

Otvorenju izložbe nazočili su dekan Umjetničke akadmije u Splitu prof. Edvin Dragičević, prof. Maja Zemunik te studentice Ana Delale i Andrea Šariḱ.

Iz teksta u katalogu prof. Maja Zemunik:

Izložbom radova studenata i profesora Umjetničke akademije u Splitu sa zadovoljstvom predstavljamo mali dio našeg bogatog grafičkog fonda. S obzirom na ovogodišnju izložbu, prvenstveno smo se vodili željom da predstavimo radove iz novog datuma, odnosno radove nastale u posljednje dvije do tri godine. Na taj način omogućujemo nekima od mladih autora, možda po prvi put, da svoja djela predstave široj javnosti.

Osim navedenog, ovim izborom nastojali smo obuhvatiti što šire polje interesa, s aspekta tehnike i ideja, kako bismo uspješno predstavili široku lepezu nastave prema rasporedu Umjetničke akademije u Splitu.

Valja napomenuti da iako Akademija u Splitu nema Odsjek za grafiku, nastava se grafičkih predmeta izvodi na Odsjeku za likovnu umjetnost i likovnu umjetnost tijekom svih pet godina studija. Kao rezultat iznimnog rada i zalaganja naših profesora, uz mnoštvo obveznih i izbornih kolegija/predmeta, studentima se nude dvije specijalizacije na razini poslijediplomskog studija, koje uključuju tradicionalnu grafiku, računalno/digitalnu grafiku i 3D grafiku.

Stoga su većina grafika koje ovom prilikom predstavljamo radovi studenata Odjela za likovnu umjetnost i likovne umjetnosti, uglavnom poslijediplomskih studija, ali su uključeni i radovi studenata s Odsjeka za slikarstvo koji imaju priliku pratiti izborne predmete u grafike na našoj Stolici. Svi izlagači s jasnim individualnim senzibilitetom govore zaista širokim rasponom grafičkog jezika koji varira od tradicionalnih grafičkih manira u obliku linoreza, bakropisa ili akvatinte do vještih manipulacija modernim digitalnim medijima.

Bez obzira pronalaze li autori ultimativni izraz svoje mašte u eksperimentiranju, minimalizmu, sugestivnoj apstrakciji ili municijskom realizmu, gledano u cjelini, ova izložba nadilazi granice pojedinačnih tema i kroz umjetničku metamorfozu novog, svakodnevnog ili suvremenog. a prije svih univerzalnih i modernih grafičkih prikaza.