Dekanat

Drage studentice i studenti,

Umjetnička akademija u Splitu je visokoškolska ustanova koja pokriva područja umjetnosti i humanističkih znanosti. Polja našeg interesa su kazališna, filmska, glazbena, likovna i primijenjena umjetnost, dizajn i znanost o umjetnosti. Naša je akademija, između ostalog, respektabilna i zbog navedene kompleksnosti. Mi mislimo da je važno baviti se umjetnošću, kreativno vizualizirati i izrađivati umjetničke artefakte, komponirati i interpretirati glazbu, glumiti na kazališnoj sceni i u filmovima, realizirati umjetničke projekte, istraživati i štititi umjetničko stvaralaštvo. Uvjereni smo da je naša djelatnost u svakom pojedinačnom segmentu vrijedna zajedničkog truda u višegodišnjem periodu koji nam slijedi kroz druženje i savladavanje zahtjevnog gradiva koji smo pripremili za vas pozivajući se na naše osobno iskustvo u prenošenju znanja. Akademija nudi ozbiljne i atraktivne studijske programe, a apsolvirajući ih udovoljiti ćete vašim, našim i zahtjevima društva u cjelini. Programe permanentno osuvremenjujemo i prilagođavamo zbilji pazeći da pritom ne zaboravimo poslanje kojim pronosimo vjeru u kreativnost i slobodu izražavanja iznad svega. Najvažnija stvar u životu je pravo na izražavanje i osjećaj slobode koji iz tog prava proizlazi.  Ako sebi osvijestimo činjenicu da smo suvremenici zbivanja, budućnost je pred nama, jer onda mi uzimamo mjeru svijetu i ravnopravno participiramo u stvaranju okruženja za kreativni život. Naravno, nije lak put do stanja kad osjećamo da smo moćni mijenjati odnose na bolje s uvjerenjem da je to što radimo ispravno i korisno za sve. To se stanje polako dostiže, upornošću i disciplinom. Zanemarujući obaveze nećemo nikamo stići. Osim u izuzetnim, nadahnutim trenucima, probleme rješavamo postupno, od jednostavnih prema sadržajnijima. Vrijedna umjetnička ostvarenja sastoje se od harmonično složenih pojedinosti. Kao i kod usložavanja opće slike svijeta, moramo proći proces narastanja, dominacije, sukoba i uravnoteženja što nas prati na svim razinama u različitim životnim situacijama. Nije lako naći mjesto za sebe u svijetu koji se ubrzano mijenja, a običaji koji se naslanjaju na cementirano znanje ustupaju mjesto brzim generacijskim promjenama ponašanja. Nemate vremena ni odrasti, a već su druga pravila igre. Jedino rješenje je stalni rast, permanentno podizanje ljestvice učenja i vježbanja, kako na specifičnom području interesa, tako i na području opće kulture. Vjerujte mi, u istoj smo “kašeti brokava”. Nama, ljudima zrele dobi treba velika hrabrost nositi se s porivima i energijom vaše mladosti. Pripremati vas za profesionalni život znači mijenjati sebe jer će interakcija s vama odrediti našu zajedničku budućnost.

Volim kazati da je umjetnost stvar intuicije. Intuicija je neposredna spoznaja koja prethodi intelektualnoj refleksiji. Vjerujem da ste već osjetili to stanje kad vam se čini da misao dolazi naknadno, nakon doživljaja. Nježne su spone i tanke granice tih stanja, a umjetnost ih pruža u izobilju, samo ih treba povezati. Akademija stvara i održava te mogućnosti što je njena osnovna misija, ali samo u suradnji s vama. Na vama je uočiti i pratiti sukcesivnost sadržaja programa po godinama, a on je logično posložen kako bi vam se olakšalo studiranje, a ishodi tog studiranja bili primjenjivi u profesiji koju ste izabrali. Ozbiljno studiranje simultano uzvraća uloženi trud kroz zadovoljstvo i osjećaj korisnosti, a u konačnici rezultirati lakšim prohodom kroz život i doličnim mjestom u društvu, jer teško je izboriti mjesto u društvu koje nam pripada samo po pravu i pravdi, a još ga je teže zadržati. Kažu da je učenje ulaganje u sebe. Ako je rezultat učenja sposobnost usvajanja novih znanja u svrhu razumijevanja ukupnosti života, onda je to u redu, ali ako je rezultat ulaganja u sebe samo mjerljiv ishod koji ćete primijeniti na slabo plaćenom radnom mjestu kako bi se ostvarila dodana  vrijednost za drugoga, onda to nije u redu. Učenje je vrijednost po sebi. Kompetencije i ishodi su samo točke stanja u području primjene znanja. Definirani su društvenim dogovorom i podložni stalnim promjenama. Od vas će se tražiti da ih prepoznate i ulažete napor u daljnje napredovanje.

Vrijeme unutar kojega se sve ovo zbiva je protočno i nepovratno. Stvari možete premjestiti, vrijeme ne možete, možete ga samo dobro i bolje iskoristiti. Ne trošite ga uzalud. Dajte si zadatak, za početak se držite rasporeda predavanja. Siguran sam da će vam redovitost u pohađanju nastave pomoći u savladavanju nastavnog gradiva. To je istodobno uvjet i dobronamjerni savjet. Biti redovan student pod paskom nastavnika je dvostruka korist za vas jer se znanje uglavnom prenosi generacijski po vertikali, sa starijih na mlađe, uvažavajući radno i životno iskustvo. Povremene inverzne izuzetke bilježimo kao statistički podatak, a horizontalno izmjenjivanje iskustava je pitanje generacijske interaktivnosti. Ono što je važno je uvjerenje da možete nešto novo naučiti i naučeno usavršiti unutar tri, četiri ili pet godina. Svakako, vrijeme studiranja možete i produžiti ako ne studirate redovito, ali ne u beskonačnost. Redovito studiranje vam omogućuje naknadno usavršavanje i ustrajavanje u polju kojega ste izabrali. Neredovito studiranje često rezultira prekidom i nepovratnim odustajanjem od velikih ambicija. Motiviranost naglo pada, pa vam samo ostaje da zažalite što niste bili uporni. Osim toga, redovito studiranje je vaših uspješnih pet godina života koje ćete proživjeti punim plućima, raditi i zabaviti se, iskusiti napor i zadovoljstvo, jer to ide uzajamno. Neka vam se vrijeme provedeno “na i oko” Akademije pokaže plodonosnim. Budite odgovorni, najprije prema sebi, a odgovornost prema sebi je samopoštovanje, osjećaj vlastite sposobnosti kad se afirmirate kao kompleksna osoba voljna napredovati u poslu kojemu ste skloni, u ljubavi prema osobama kojima ste skloni, u obvezama koje će vam omogućiti bolji uvid u aktualne probleme, u budućnost koja je bogata hrabrim odlukama, lišena malodušnosti, pasivnog trpljenja i posljedično trajnog nezadovoljstva. Samopoštovanje nećete kupiti u trgovini. Ono se mukotrpno stječe radom. Rad je vrijednost koja stalno transformira iz jednog oblika u drugi. Sjetite se toga kad uhvatite kist, dlijeto ili gudalo, kad lupnete prstom po tipkovnici i kad informacija klizne iz jednog medija u drugi. Rezultat je umjetničko ili znanstveno djelo, plod je vaše kreativnosti, a kreativnosti nema bez uloženog napora: sviranja, slikanja, modeliranja, čitanja i istraživanja. U prilici kada stvarate umjetničko djelo ili ga na svoj način reproducirate vi ste umjetnici, a kada ga proučavate i dokazujete njegovu vrijednost vi ste znanstvenici. Znanost i umjetnost dolaze iz istog izvora. Prahistorijski otisak ruke u Altamiri je istodobni rezultat racionalne i intuitivne aktivnosti čovjeka.

Uz dužno poštovanje, vi ste tek na ulaznim vratima Umjetničke akademije, pred vama su godine učenja i polaganja ispita. Samo uporni među vama će osjetiti prednost visokoškolskog obrazovanja. Samo će strpljivi s ponosom uzeti diplomu magistra/magistre, možda u ovom istom prostoru čija će vam ulazna vrata postati izlazna postaja u svijet dokazivanja. Vaše će se ideje vrednovati, poneke odbaciti, a poneke uz potporu realizirati.

Kako bilo, iz ove pozicije put u život vam je otvoren. Imate motiv, imate ciljeve pred sobom; kratkoročne – hrabro izaći na prve rokove i uspješno položiti ispite i dugoročne – završiti preddiplomski studij kao uvjet za upis na diplomsku razinu. Međutim, ako se dogodi da ne položite prvi ispit, ne položite drugi ispit i sve ste dalje od zacrtanog puta, ne gubite vjeru u sebe i ne gubite put iz vidokruga. Uz malo više naknadnog truda povratak u maticu je moguć. Nakon svakog neuspjeha koji je rezultat krive odluke, lijenosti, neaktivnosti ili inercije potrebno je više zalaganja i više energije za povratak “u trku”. Biti obrazovan s dobrom bazom podataka i apsolviranim znanjem je uspjeh sam po sebi i garancija rasta te uspješnosti. Bez odgovarajućeg obrazovanja vaše će  pravo na odluke preuzeti drugi. Drugi će vam određivati pravila igre, a to nikako nije dobro za vas. U konačnici, u pitanju je uvijek znanje, bez obzira na vokabular kojim se ono precizira: opće znanje, specijalističko znanje, javno znanje, tajno znanje. Kud god krenete, prati vas misao: “Znam li to doista dobro ili je moje razumijevanje površno?”

Zato studirajte uspješno i budite sretni!

Dekan
red. prof. Mateo Perasović