Alumni klub Odjela za kazališnu umjetnost

Alumni klub Odjela za kazališnu umjetnost Umjetničke akademije u Splitu osnovan je 25. ožujka 2018. godine na inicijativu tadašnjeg predstojnika Odsjeka za glumu izv.prof.art Milana Štrljića, u želji da se uspostavi stalna komunikacija Odjela s nekadašnjim studentima, potakne suradnja između sadašnjih studenata i njihovih diplomiranih kolega, te inicira ili učvrsti suradnja s institucijama u kojima nekadašnji studenti djeluju. Za prvu predsjednicu Alumni kluba na trogodišnji mandat izabrana je Andrea Mladinić, glumica splitskog HNK, pripadnica prve generacije studenata glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Reizabrana je na novi mandat u veljači 2021.godine.

Alumni klub se u travnju 2019. godine uključio u veliku humanitarnu akciju Milino srce za liječenje djevojčice Mile Rončević. Organizirane su svakodnevne izvedbe diplomskih predstava kroz jedan tjedan na kojima se prikupljao novac.

U organizaciji Alumni kluba, s ciljem da se diplomiranim glumcima olakša ulazak na tržište rada, a studentima predstavi sadržaj novih produkcijskih kolegija osmišljena je serija radionica pod nazivom Uvod u produkciju, koje su u travnju i lipnju 2021. godine vodile  doc. art. Tatjana Aćimović i stručna suradnica Ana Donadini Jajac. Novi segmenti radionica planirani su za proljeće 2023.godine.

Preko Alumni kluba u studenom 2021.godine dogovorena je i realizirana suradnja s Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, za kojeg je snimljen kratki edukacijski video Muzejski bonton po scenariju i režiji članice kluba Anje Ostojić u izvedbi studenata glume.

U pripremi je i projekt Za dobre vibre čitaj libre - izvedbe dramskih ulomaka u domovima za starije i nemoćne koje će Alumni klub organizirati u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića, a osmislit će ih i voditi Davor Pavić, također aktivni član.

Alumni klub aktivan je i u personaliziranim konzultacijama za povezivanje studenata s nezavisnim kazališnim družinama koje vode njihovi diplomirani kolege (Ritam Igre, Hit teatar) te dramskim, glazbenim i plesnim studijima za djecu i odrasle (PlayDrama, danSing, Teatrin Solin).

Po završetku studija svim studentima se upućuje poziv za učlanjenje u Alumni klub, uz pristupnicu koja je dostupna i na ovoj stranici. Potrebno ju je ispuniti te poslati na mail adresu: alumnigluma@umas.hr. Prilikom upisa ponuđen je i anketni upitnik o kvaliteti studija, studijskih programa i rada nastavničkog kadra, što je, budući da se ispunjava nakon završenog studija i s naknadnim uvidom u cijeli studij, posebno važno kao povratna informacija za samovrednovanje nastavnih procesa na Odjelu.

Reprizne izvedbe, gostovanja ili sudjelovanja na festivalima diplomskih predstava članova Alumni kluba oglašavaju se, uz studentske izvedbe, jednom mjesečno na Facebook profilu studenata Odsjeka za glumu Umjetničke akademije  GLumass .