ALUMNI KLUB ODJELA ZA GLAZBENU UMJETNOST

Alumni klub Odjela za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu pokrenut je u ožujku 2016. godine na inicijativu izv. prof. dr. sc.  Davorke Radice, tadašnje prodekanice za nastavu Odjela za glazbenu umjetnost, s ciljem uspostavljanja stalne komunikacije s bivšim studentima, pružanja sustavne stručne i znanstvene pomoći istima te razvoja suradnje između Akademije i institucija u kojima rade njezini nekadašnji studenti. U prvoj godini svojeg postojanja, Klub je organizirao sljedeća predavanja: Rad s djecom s poteškoćama u razvoju – kako pomoći djeci i nastavnicima u glazbenim školama i Poticanje glazbenog stvaralaštva kod djece predškolske dobi (predavačica: Mirna Snoj, prof. glasovira; listopad 2016.) Melodijsko-harmonijski aspekt i izvedbene komponente pučkih crkvenih napjeva božićnog vremena iz Solina i Vranjica (predavač: Mirko Jankov, glazbeni pedagog i orguljaš, univ. spec. mus.; prosinac 2016.)Prvi susret Alumni kluba održan je 14. svibnja 2016. godine. Tom prilikom je šestero bivših studenata Odjela za glazbenu umjetnost održalo predavanja na temu Znanstveno-istraživačka, umjetnička i pedagoška praksa. Svečano ozračje je nastavljeno koncertom i prigodnim druženjem nastavnog osoblja i svih sudionika Susreta (Programska knjižica). Drugi susret Kluba upriličen je 13. svibnja 2017.  godine. Programom je predviđeno također šest izlaganja na temu Kompozicijske tehnike tijekom stoljeća, koncert i druženje uz domjenak. Tim susretom se Alumni klub pridružio obilježavanju 20. godišnjice postojanja Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Značajno je istaknuti da je u svojem dosadašnjem djelovanju Klub ostvario suradnju s Glazbenom mladeži Split u okviru projekta Musicology – from local to global: ciklus muzikoloških predavanja i koncerata i tako sudjelovao u organizaciji nekoliko vrijednih događanja održanih u prostorima UMAS-a:

  • predavanje Marina Kaporela, spec. admin. publ., ravnatelja Glazbene mladeži Split, povodom 450. obljetnice rođenja Claudija Monteverdija (1567.-1543.) uz predstavljanje Ciklusa i suradnje s Alumni klubom Odjela za glazbenu umjetnost (svibanj 2017.);
  • seminar Branimira Rezića, mag.art., na temu Basso continuo i basso ostinato (svibanj 2017.);
  • koncert kazahstanske pijanistice Assel Abilseitove (svibanj 2017.) (poslije koncerta je održan razgovor s umjetnicom koji je moderirala Jelena Šain, tada studentica 3. godine Odsjeka za glazbenu teoriju);
  • koncert japanske pijanistice Yoko Nishii pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj (rujan 2017.) (razgovor s umjetnicom je vodila splitska muzikologinja i komunikologinja Karmen Širović, idejna začetnica ciklusa Musicology – from local to global).

Alumni Klub Odjela za glazbenu umjetnost nastavit će obogaćivati svoj široki spektar djelovanja s novim sadržajima i projektima, a poseban naglasak stavit će na uspostavljanje suradnje s alumni klubovima hrvatskih i inozemnih sveučilišta i okupljanje u što većem broju nekadašnjih studenata Glazbenog odjela Umjetničke akademije u Splitu koje ovim putem srdačno pozivamo da nam se pridruže (potrebno je ispuniti Pristupnicu za članstvo  i poslati je na e-mail adresu: alumni.glazbeniodjel@gmail.com).

Trenutno je u pripremi program Trećeg susreta Alumni kluba koji će se održati u svibnju 2018. godine. Srdačno zahvaljujemo svim sudionicima dosadašnjih programa i pozivamo sve zainteresirane djelatnike Umjetničke akademije, bivše i sadašnje studente da sa svojim prijedlozima sudjeluju u osmišljavanju sadržaja sljedećih susreta.

U Splitu, 28. veljače 2018.

dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo

Voditeljica Alumni kluba Odjela za glazbenu umjetnost

e-mail: alumni.glazbeniodjel@gmail.com 

 

Loading...