SLIKA ZA XICU

Format

Na fotografiji glava treba biti centrirana. Fotografija ne smije biti starija od šest mjeseci. Fotografija ne smije glavu razvući ili na bilo koji drugačiji način izmijeniti (nikakve fotografije zrcalno obrnute, nikakve promjene proporcija, npr. kako bi glava izgledala uža, nisu dopuštene).

Primjeri fotografija: Fornat slike za iskaznice

Oštrina i kontrast

Lice mora u svim područjima biti oštro oslikano, puno kontrasta i jasno.

Primjeri fotografija: Oštrina i kontrast slike za iskaznice

Kvaliteta fotografije

Fotografija bi trebala biti napravljena na sjajnom i glatkom papiru visoke kvalitete bez površinske strukture (npr. uzorak saća) s visokom kvalitetom tiska. Na fotografiji ne smije biti ogrebotina, mrlja ili otisaka žigova kao ni tragova presavijanja. Boje trebaju biti prirodne i treba izbjeći “crvene oči”.

Primjeri fotografija: Kvaliteta fotografije

Pozadina

Pozadina mora biti svjetla i jednobojna (idealno svijetlo siva) kako bi se istaknuo kontrast prema licu i kosi. Pozadina ne smije imati nikakve uzorke. Na pozadini ne smiju biti sjene. Fotografija mora prikazivati isključivo osobu koju se snima (nikakve druge osobe ili predmete).

Primjeri fotografija: Pozadina na fotografiji

Osvjetljenje

Lice mora biti jednako osvjetljeno, kako bi svi detalji bili dobro prepoznatljivi. Treba izbjegavati refleksiju ili sjene na licu.

Primjeri fotografija: Osvjetljenje na fotografiji

Položaj glave i izraz lica

Fotografija treba osobu prikazivati s neutralnim izrazom lica i zatvorenih usta te gledati ravno u kameru. Nije dopuštena klasična poza za profil (poluprofil, ramena okrenuta od kamere).

Primjeri fotografija: Položaj glave i izraz lica

Oči i smjer pogleda

Osoba na fotografiji mora gledati izravno u kameru. Oči moraju biti otvorene i jasno vidljive, te vodoravne s x osi. Oči, nos i usta ne smiju biti pokriveni kosom.

Primjeri fotografija: Oči i smjer pogleda

Naočale

Oči moraju biti jasno i točno prepoznatljive, nedopuštene su refleksije na staklima naočala, tonirana stakla ili sunčane naočale. Rub stakala ili okvir ne smiju prekrivati oči.

Primjeri fotografija: Naočale

Pokrivala za glavu

Pokrivala na glavi nisu dopuštena, iznimke su dopustive iz religioznih razloga. U tom slučaju lice mora biti prepoznatljivo od donjeg ruba brade do čela. Na licu ne smiju biti sjene.

Primjeri fotografija: Pokrivala za glavu

Zatraživanje kartice kroz aplikaciju dodavanje unaprijed pripremljenih slika i potpisa

Dimenzije i format potpisa i slika za izradu iskaznica iz unaprijed premljenih datoteke su sljedeće:

– slika (JPG format, rezolucija 300x300px 300dpi)
– potpis (BMP format, rezolucija 400x70px 250dpi, crno-bijela slika bez nijansi sive i slično)