19. prosinca 2023.

Dizajn u suživotu – refleksije o sustavnim promjenama (KNJIGA)

Knjiga "Designing in Coexistence – Reflections on Systemic Change" je rezultat gotovo godinu dana intenzivnih aktivnosti u okviru diskurzivnog programa hrvatskog paviljona na 18. Venecijanskom bijenalu – međunarodnoj izložbi arhitekture. Teme koje su istraživane u knjizi su brojne, a pristupalo im se iz perspektive načina na koji utječu na obrazovanje, posebno toga kako obrazovanje u području dizajna i arhitekture odgovara na zahtjeve i izazove 21. stoljeća – počevši od potencijala koji dizajn, urbanizam, arhitektura i umjetnost (i druge srodne discipline i prakse) imaju u stvaranju svjetova. Jedan od urednika knjige, član autorskog tima i kustos diskurzivnog programa hrvatskog paviljona je bio izv. prof. art. dr. sc. Ivica Mitrović s Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija. Umjetnička akademija je bila jedna od suradničkih ustanova na cijelom projektu i ugostila je jednu od radioničkih aktivnosti projekta – radionicu INTERAKCIJE 2023: Homo Aquaticus u listopadu ove godine.

Profesor Ivica Mitrović je za web portal Vizkultura dao intervju u kome govori o cjelogodišnjem projektu, procesu, nizu radionica, refleksijama i rezultatima publiciranim u knjizi.

Knjiga objedinjuje niz istraživanja predstavljenih kroz autorske tekstove, kao i rezultate radionica koje su provedene u organizaciji i suradnji s brojnim obrazovnim institucijama.

→ KUPITE tiskani primjerak po cijeni od 10 eura narudžbom na tajnistvo@uha.hr.

→ Ograničen broj knjiga dostupan je BESPLATNO (e-mail: tajnistvo@uha.hr) obrazovnim ustanovama (knjižnicama pojedinih ustanova, odsjeka i kolegija).

Prvi dio knjige sadrži promišljanja sudionika diskurzivnog formata paviljona, počevši od uvodne rasprave u Veneciji, koju je moderirao kustos diskurzivnog programa paviljona Ivica Mitrović s istraživačima i edukatorima iz područja dizajna i arhitekture, Jamesom Augerom, Martinom Ávilom i Harriet Harriss, doprinos morskog biologa i ekologa Mladena Šolića,  umjetnice i dizajnerice Ligie Oliveire, istraživača Michaela Smytha, kustosa hrvatskog nastupa Mie Roth i Tončija Čerine, te Ivice Mitrovića. Autori u svojim tekstovima iz različitih disciplinarnih pogleda istražuju odnose između sredstava i ciljeva u dizajnerskoj produkciji, mogućnosti ponovnog povezivanja dizajna i arhitekture kao podrške životu izvan ljudskog, relacijska značenja brige, umjetnost kao medij koji njeguje snažniju povezanost s prirodom, izazove zamišljanja alternativnih budućnosti, kao i uzajamnost i suradnju koja zamjenjuje dominantne principe biološkog preživljavanja.

Drugi dio knjige dokumentira radionice kao edukativne studije slučaja, koje su odvijale tijekom pripreme i za vrijeme trajanja Bijenala na različitim lokacijama. Gotovo 200 sudionika, mentora i gostiju sudjelovalo je na tim događajima otvorenima za različite sudionike, koji su se dolazili iz cijele Europe, Azije, Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Afrike. Počevši na fakultetu Politecnico di Milano u veljači, radionice su se nastavile tijekom ljeta u suradnji sa školom Design+Science Summer School u Ljubljani, potom su se vratile u Lonjsko polje s radionicom „feral drifting“ u organizaciji međunarodnog kolektiva Open Forest Collective. Aktivnosti su se nastavile u Motovunu, a sve je završilo na jadranskoj obali u listopadu, u Splitu, s radionicom i izložbom Homo Aquaticus. U sklopu pet radionica naglasak je stavljen na lekcije suživota čovjeka i prirode usmjerene na budućnost, definirane temom paviljona, kroz koje je istraživan potencijal otpornosti zajednice, netradicionalna tumačenja inteligencije koja nisu usmjerena na ljude, interakciju s divljinom kroz prožimajuće iskustvo, pokretanje kolektivne mašte i simbolizam odnosa prirode i kulture te u konačnici, spekuliranje o mogućoj budućnosti u odnosu na more.

Ishodi predstavljeni u ovoj knjizi mišljeni su kao svojevrstan doprinos srodnim razmišljanjima, kao pokretač nastavka postojećih istraživanja te kao provokacija za obrazovna okruženja, nastavnike i učenike zainteresirane za istraživanje i razvoj transgresivnog potencijala dizajna i arhitekture za 21. stoljeće i nakon njega.

Tiskanje knjige realizirano je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i tvrtke Hörmann Hrvatska d.o.o.

Naslov: Designing in Coexistence – Reflections on Systemic Change

Izdavač: Udruženje hrvatskih arhitekata

U suradnji s: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Umjetnička akademija (Sveučilište u Splitu), Arhitektonski fakultet (Sveučilište u Zagrebu), Arhitektonski fakultet – Studij dizajna (Sveučilište u Zagrebu), Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (Sveučilište u Splitu), Odsjek za medijski dizajn (Sveučilište Sjever)

Urednici: Ivica Mitrović, Mia Roth i Tonči Čerina

Izvršni urednik: Morana Matković

Suradnici: Martín Ávila, James Auger, M. Buonincontri, Sigrid Bürstmayr, Luka Fatović, Valentin Graillat, Francesco E. Guida, Harriet Harris, Vedran Kasap, Boštjan Botas Kenda, Emil Kozole, Niko Mihaljević, Ivica Mitrović, Lígia Oliveira, Open Forest Collective (Andrea Botero, Markéta Dolejšová, Jaz Hee-jeong Choi and Chewie), Nejc Prah, Mia Roth & Tonči Čerina, Michael Smyth, Mladen Šolić, Oleg Šuran, Olivier Troff, Ozana Ursić

Dizajn: Niko Mihaljević

Ciljevi
Cilj1 Svijet bez gladi Zdravlje i blagostanje Kvalitetno obrazovanje Čista voda i sanitarni uvjeti Pristupačna energija iz čistih izvora Dostojanstven rad i ekonomski rast Industrija, inovacije i infrastruktura Smanjenje nejednakosti Održivi gradovi i zajednice Zaštita klime Očuvanje vodenog svijeta Očuvanje života na Zemlji Partnerstvom do cilja