22. studenog 2022.

"Transformacije" u izvedbi Camerate Vocale Split

"Transformacije" u izvedbi Camerate Vocale Split

Transformacije/Transformations Camerate Vocale Split

etno-elektro koncert s modernim plesom

17 zemalja

Koncertno predstavljanje nosača zvuka

5. Međunarodni festival SING (in) SPLIT

https://www.facebook.com/singinsplit

Izvođači:

Albina Rahmatullina (prvakinja Baleta HNK Split)

Lev Šapošnikov (solist Baleta HNK Split)

Mješoviti pjevački zbor Camerata Vocale Split

Sara Dodig Baučić (dirigentica i autorica projekta)

 

Video najava: https://www.youtube.com/watch?v=V0OHVRxnyCA

Ulaznice: Adriaticket

Nosač zvuka „Transformacije“ donosi izvorne hrvatske napjeve u izvedbi Camerate Vocale Split u potpuno novom ruhu!

Etno-elektro koncert s modernim plesom članova baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, kojim će se predstaviti CD, održat će se u svečanoj dvorani Hrvatskog doma Split, 26. studenog 2022. s početkom u 20 sati. Događaj se odvija u sklopu 5. Međunarodnog festivala pjesme SING (in) SPLIT. 

U projekt je uključeno čak 17 zemalja: Španjolska, Venecuela, Ujedinjeno Kraljevstvo, Bjelorusija, Engleska, Italija, Mađarska, Japan, Danska, Belgija, Nizozemska, Poljska, Švedska, Kanada, Turska, SAD i Hrvatska.

Odabrani napjevi su iz devet hrvatskih geografskih područja: Međimurje, Grad Zagreb, Jastrebarsko, Podravina, Slavonija, Lika, Istra, Grad Split i Dalmacija, a uključuju plesove, uspavanke, međimursku popjevku, slavonske plesove, tzv. istarsku ljestvice, zagrebačke pjesme i dalmatinske serenade. Skladatelji, koji inače skladaju za brojne filmske uspješnice, video igre, profesori s visokih učilišta, udružili su se u projektu Transformacije. Osim promidžbe hrvatskog folklora, oživljavanja brojnih zaboravljenih ili manje izvođenih napjeva, projektu je u cilju povezati hrvatsku tradicijsku glazbu na globalnoj razini, kroz nove ideje, promišljanja i doživljaje.

Na koncertnoj izvedbi kojom se predstavlja nosač zvuka čiji je izdavač Croatia Records sudjeluju prvakinja i solist splitskog Baleta Albina Rahmatullina i Lev Šapošnikov te Mješoviti pjevački zbor Camerata Vocale Split pod dirigentskim vodstvom dr. sc. Sare Dodig Baučić.

Skladatelji koji su sudjelovali u projektu „Transformacije“:

Esteban Zapata (Španjolska), Philip Harvey (Ujedinjeno kraljevstvo), Umberto Sorbo (Italija), Daniel Regnier (Kanada), Andrzej Ojczenasz (Poljska), Erika Ito (Japan), Emile J. L. Chappin (Nizozemska), James Molloy (Engleska), Daan Geysen (Belgija), Francesco Marzola (Italija), David Kapusi (Mađarska – Danska), Merve Erez (Turska – Švedska), Ricardo Teruel (Venecuela), Elizaveta Loban (Bjelorusija), Robert E. Thomas (SAD), Lauren McCall (SAD)

Camerata Vocale Split (HR) – biografija zbora

Mješoviti pjevački zbor Camerata Vocale Split razvio se 2018. godine iz višenagrađivanog mješovitog pjevačkog ansambla Schola cantorum Split. U samo dva mjeseca djelovanja, zbor je osvojio zlatnu plaketu na državnom natjecanju u Rovinju, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. U studenom iste godine, zbor je nagrađen s dvije zlatne plakete u kategoriji klasične glazbe, za mješoviti te zasebno za ženski zbor na Natjecanju zborova Croatia cantat u Rijeci. Na međunarodnom natjecanju Adriatic Pearl u Duborvniku, zbor je ispjevao dva zlata i pobjedu u kategoriji (2019.), a u prosincu iste godine je pozvan na koncertu turneju u Crnu Goru gdje je održao cjelovečernje koncerte u Baru i Tivtu. Na Međunarodnom natjecanju zborova Zadar Choirs 2021. godine Camerata je ostvarila najviše dodijeljenih bodova te Nagradu grada Zadra za najbolji zbor natjecanja. U sklopu X. festivala „Papandopulijana“, zbor je upriličio integralnu izvedbu Papandopulove „Poljičke mise“ u Tribunju (2022.).

Camerata Vocale Split je organizator Međunarodnog festivala pjesme SING (in) SPLIT koji tijekom pet godina postojanja okupio oko 600 sudionika. (www.singinsplit.com).

Prvi nosač zvuka Camarata Vocale Split je snimila 2019. godine pod nazivom „Tu Domine, spes, mea/ Tragom hrvatske pjevane baštine“. CD je izdan od strane nakladničke kuće Croatia Records. Drugi nosač zvuka pod nazivom „Transformacije / Transformations“ autorski je projekt dr. sc. Sare Dodig Baučić koji donosi hrvatske tradicijske napjeve u izvedbi Camerate Vocale Split i elektroničku glazbu izabranih 16 skladatelja. Nosač zvuka izdala je Croatia Records, a uključuje ukupno 17 zemalja.

Zbor je do sada surađivao sa zborovima iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Škotske, Nizozemske, ostvarujući i brojne suradnje s različitim vokalnim i komornim instrumentalnim sastavima. Zbor je više puta bio gost na Danima kršćanske kulture, a nastupio je i na festivalu Papandopulijana. Njeguje vrlo raznolik repertoar, sakralne i svjetovne tematike, od najranijih notnih zapisa do suvremenih zborskih partitura, a do sada je praizveo brojne skladbe, hrvatskih i inozemnih skladatelja, od kojih su neke napisane upravo s posvetom zboru.

Umjetnički voditelj i dirigent je dr. sc. Sara Dodig Baučić, poslijedoktorandica na Odjelu za glazbenu umjetnost.