22. svibnja 2023.

Slikarstvo i mogućnosti slike: generacija 2022., izložba diplomskih radova studenata Odsjeka za slikarstvo

Izložba diplomskih radova studenata Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije u Splitu koji su diplomirali u 2022. godini gostuje u Rijeci i to u Galerija Kortil, Ulica Josipa Jurja Strossmayera 1.

Otvorenje izložbe je u utorak, 23. svibnja u 19 sati.

Izložba ostaje otvorena do srijede, 14. lipnja 2023. godine, te se može razgledati od ponedjeljaka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati.

Izložba predstavlja diplomske radove studenata Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije u Splitu koji su diplomirali u 2022. godini. Na izložbi se prezentiraju radovi tri diplomantice iz klase red. prof. (T) Nine Ivančić: Ana Heski, Matea Rančić i Marieta Vulić; te troje diplomanata iz klase red. prof. (T) Viktora Popovića i doc. art. Neli Ružić: Mak Hubjer, Marija Petrović i Palmina Roglić.

Teorijska mentorica svih diplomskih radova je izv. prof. dr.sc. Blaženka Perica.

Ana Heski, Mak Hubjer, Marija Petrović, Matea Rančić, Palmina Roglić i Marieta Vulić predstavnici su najnovije generacije umjetnika obrazovanih na Odsjeku za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu. Njihovi radovi ukazuju na suvremeno shvaćanje slikarstva kao multidisciplinarnog polja u kojem je moguće istraživati, stvarati i razmišljati o umjetnosti na osnovi različitih vrsta slika. Takvo poimanje slikarstva uključuje i dvodimenzionalni fizički artefakt, ali i „prošireno polje” slikarskog djelovanja naslonjeno na hibridne ili „nove” medije koji su formalno ili konceptualno povezani sa slikovnošću, a sve u okviru slikovnog obrata i visoke kulture. Na izložbi je stoga moguće vidjeti klasično (i) manualno izvedeno slikarstvo, artefakte koje iz plošnosti izbijaju u trodimenzionalni prostor, kao i tehnološki obrađene slike i digitalne slike od kojih su neke bilješke prethodno izvedenih performansa. Predstavljeni umjetnici bave se temama koje bi se mogle sročiti na sljedeći način: istraživanje formalnih zakonitosti slike; ispitivanje vizualne percepcije; načini reprezentacije i bilježenja svakodnevnog; uporabni predmeti u kontekstu umjetnosti; ekspresija unutarnjih stanja i predodžbi; istraživanje i kritika dominantnih memorijalizacijskih praksi.

Djela na izložbi dio su diplomskih radova obranjenih na Odsjeku za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu 2022. godine.

Organizacija izložbe: Odsjek za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu u partnerstvu sa Hrvatskim kulturnim domom na Sušaku u Rijeci.

Postav izložbe: diplomanti u suradnji s mentorima doc. art. Neli Ružić i red. prof. art. (T) Viktorom Popovićem

Predgovor: Božo Kesić

Slika u zaglavlju: Palmina Roglić, iz serije „Drugost”, 2021./2022.

Ciljevi
Kvalitetno obrazovanje Partnerstvom do cilja