16. ožujka 2023.

Proljeće s Bachom: 11. Dani Bacha u Splitu

Proljeće s Bachom:
„Nicht Bach, Meer sol ler heissen!“

11. Dani Bacha u Splitu

21. - 26. ožujka 2023.

 

Tokom 11. Dana J. S. Bacha u Splitu održat će se dva koncerta:

- u utorak 21. ožujka, na dan rođenja skladatelja, u 19h će učenici Glazbene škole Josipa Hatzea i studenti Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu po prvi puta nastupiti u velikoj dvorani Hrvatskog doma;

- u nedjelju 26. ožujka u 20h će Pavao Mašić, jedan od najistaknutijih hrvatskih orguljaša, po prvi puta u Splitu izvesti Bachovo zadnje monumentalno djelo - Umijeće fuge BWV 1080 na orguljama u Katedrali sv. Dujama u Splitu.
Pavao Mašić, orgulje
Nakon što je njegov dvostruki album sa snimkom Umijeća fuge Johanna Sebastiana Bacha osvojio čak četiri Porina u splitskoj Areni Spaladium 2018. godine – među kojima i onaj za najbolji album klasične glazbe – Pavao Mašić nam u okviru Bachovih dana za velikim orguljama splitske katedrale predstavlja i uživo ovo Bachovo posljednje djelo, glazbeno putovanje kroz niz složenih, gotovo matematičkih konstrukcija u kojima se krije svevremenska ljepota i bogatstvo duha jednog od najvećih skladatelja svih vremena. Bachov glazbeni testament i svojevrsni kamen kušnje kojem su tek rijetki interpreti pristupali, bit će predstavljeno prvenstveno kao glazba koju valja osluškivati, muzicirati, njome se nadahnjivati i uvijek iznova oduševljavati.

Projekt „Dani J.S. Bacha“ je prva monografska manifestacija u Hrvatskoj posvećena stvaralaštvu skladatelja. Pokrenuli su ga 2012. godine profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu - Vesna Podrug i Wladimir Kossjanenko, te ga od tada organiziraju svake godine na dan rođenja kompozitora 21. ožujka. U narednim godinama broj sudionika se konstantno povećavao uz veliki interes publike. U suradnji s istaknutim hrvatskim i međunarodnim glazbenicima ostvareni su značajnei koncertni projekti kao na primjer integralne uzastopne izvedbe 6 Suita za Violončelo solo, 6 Sonata i Partita za Violinu solo, dvije knjige Dobro ugođenog klavira, brojne skladbe J.S. Bacha te Bachovih suvremenika. Održano je 30 koncerata i 5 predavanja u kojim su sudjelovali glazbenici svih generacija iz 12 zemalja. 2019. godine europsko udruženje festivala EFA u Briselu dodijelilo je Danima Bacha priznanje ˝Remarkable Arts Festival of Europe 2019-2021˝.

11. Dani Bacha u Splitu su organizirani u suradnji s:

Glazbenom školom Josipa Hatzea

Glazbenim odjelom Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu

Hrvatskim domom Split

Župom sv. Dujama 

Glazbeno-umjetničkom udrugom Artemis

te uz podršku

Grada Splita.

 

Ciljevi
Kvalitetno obrazovanje Partnerstvom do cilja