08. travnja 2024.

Projekt „Istraživanje i dokumentiranje (glazbenih) običaja Velikoga tjedna u Svirčima na otoku Hvaru“ (Studentski zbor)

U sedmodnevnom razdoblju od 23. do 30. ožujka 2024. studenti Glazbenog i Likovnog odjela UMAS-a (Odsjek za glazbenu pedagogiju i glazbenu kulturu, Odsjek za glazbenu teoriju, Odsjek za film i video) udružili su snage boraveći na Hvaru u okviru projekta Istraživanje i dokumentiranje (glazbenih) običaja Velikoga tjedna u Svirčima na otoku Hvaru (voditeljica projekta: dr. sc. Maja Milošević Carić, viši asist., suradnik: Mirko Jankov, asist.), koji se provodi pri Odsjeku za glazbenu pedagogiju i glazbenu kulturu UMAS-a (pročelnica: dr. sc. Ivana Tomić Ferić, red. prof. T), a financiran je iz sredstava Studentskoga zbora Sveučilišta u Splitu (predstavnica SZ i koordinatorica studenata: Ana Mlačić, Glazbena pedagogija, 4. g.).

Uranjajući u pasionsku tradiciju središnjega dijela otoka Hvara prepoznatu i od strane UNESCO-a (procesija Za križen) na primjeru mjesta Svirče, studenti su se istodobno upoznavali s procesima (glazbene) etnografije, primjenjujući suvremene metode rada na terenu, kao što su intervjuiranje, sudioničko promatranje te prikupljanje audio, foto i video dokumentacije.

Donosimo kratak pregled njihovih brojnih aktivnosti na terenu:

Ciljevi
Zdravlje i blagostanje Kvalitetno obrazovanje Dostojanstven rad i ekonomski rast Smanjenje nejednakosti Održivi gradovi i zajednice Očuvanje života na Zemlji Partnerstvom do cilja