10. svibnja 2023.

Prijave za ljetnu školu - Paraintelligence - Design+Science Summer School

Design+Science multidisciplinarna ljetna škola na temu "Paraintelligence" održat će se u Ljubljani od 10. do 14. srpnja 2023. u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti i dizajna Sveučilišta u Ljubljani, zajedno s Udrugom za kulturu i obrazovanje PiNA, Umjetničkom akademijom Sveučilišta u Splitu i Institutom Joanneum Sveučilišta primijenjenih znanosti Graz.

Prijave su otvorene do 2. lipnja 2023.

Više informacija nalazi se na stranici designscience.school, a kontakt mail je: design.science@aluo.uni-lj.si.

Ova multidisciplinarna ljetna škola promiče istraživanje i eksperimentiranje na raskrižju dizajna i različitih znanstvenih područja, predvođena renomiranim stručnjacima. Program uključuje radionice, gostujuća predavanja, obilaske i druge aktivnosti. Jedan od članova organizacijskog odbora je i izv. prof. dr. sc. Ivica Mitrović, predstojnik Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija, koji će se naći u ulozi mentora i predavača.

Za studente Sveučilišta u Splitu ljetna škola je besplatna, nakon postupka selekcije.

O temi: Kroz kombinaciju predavanja, rasprava i praktičnih aktivnosti, ove godine nastojat će se redefinirati pojam inteligencije kako bismo razumjeli i predvidjeli kako će se razvijati i kakve će posljedice imati za ljudska i neljudska bića na ovom planetu. Naime, izraz "para" znači "izvan" ili "pored" i u kontekstu inteligencije, odnosi se na vrstu inteligencije koja postoji izvan onoga što se tradicionalno smatra inteligencijom, uključujući pojmove kao što su intuicija, kreativnost i emocionalna inteligencija koje su često zanemarene u tradicionalnim definicijama inteligencije. Umjetna inteligencija, s druge strane, odnosi se na inteligenciju koju pokazuju strojevi koji su programirani za simulaciju ljudskih kognitivnih funkcija kao što su učenje, rasuđivanje i rješavanje problema. Kada razmišljamo o inteligenciji, obično mislimo na antropocentrične kognitivne sposobnosti kao što su rješavanje problema, logika i zaključivanje. Međutim, inteligencija je zapravo složen i višestruk pojam koji nadilazi ove kognitivne sposobnosti.

Više o školi i programu na poveznici:

Ciljevi
Kvalitetno obrazovanje Industrija, inovacije i infrastruktura Održivi gradovi i zajednice Održiva potrošnja i proizvodnja Partnerstvom do cilja