13. svibnja 2024.

PREMIJERE 92 / Kristina Tokić

U utorak, 14. svibnja 2024. u 19 sati u izložbenom prostoru Loggia, Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, Dioklecijanova 7 u Splitu otvara se izložba PREMIJERE 92 / Kristina Tokić.

Izložba ostaje otvorena do 24. svibnja 2024.


Autorica Kristina Tokić, radom Sizifov posao priča priču svoje osmosatne smjene u studenskoj menzi. Videouradak u trajanju od 10 minuta prikazuje ciklus pranja suđa koji započinje razvrstavanjem nečistog posuđa, brisanja tacni i bacanja biootpada. Projekcija na nepravilnim kartonskim kutijama, kao simbolima konzumerizma i privremenosti, podsjeća nas na prolaznost i beskorisnost materijalnih dobara u kontekstu vječnog ponavljanja istih radnji. Istovremeno, kroz korištene materijale, autorica nas upućuje na mogućnost transformacije i ponovne uporabe, sugerirajući da čak i u besmislu i kaosu postoji prostor za stvaranje i umjetnost.

Djelo nas uvodi u umjetničku eksploraciju svakodnevnih rutina i konzumerizma; on je duboka refleksija o prirodi ljudske egzistencije i traganju za smislom u beskrajnom ponavljanju. Kroz svoj rad, Tokić nas vodi na putovanje kroz monotoni ciklus rada, predstavljajući nam osmosatnu smjenu u studentskoj menzi kao metaforu za beskonačno ponavljanje istih radnji u životu. Koristeći se nepravilno rezanim i slojevito složenim snimcima, autorica monotonom zadatku pranja posuđa pridaje osjećaj svojevrsne dubine. Ovaj kontrast između površinske jednostavnosti zadatka i složenosti ljudskog iskustva dodatno pojačava osjećaj izgubljenosti koji se često javlja u svakodnevnoj rutini.

Ovaj rad Kristine Tokić postavlja vitalno pitanje o prolaznosti u kontekstu suvremenog društva, ističući disonancu između naše žudnje za trajnim vrijednostima i svakodnevnih radnji koje nas vraćaju u beskonačni ciklus ponavljanja. Kroz zvukove lupanja i škripanja posuđa, autorica nas podsjeća na buku suvremenog života i konstantnu borbu s vlastitim egzistencijalnim pitanjima. U konačnici, Sizifov posao nas ne ostavlja samo s osjećajem nelagode, već nas potiče na dublje razmišljanje o prirodi našeg postojanja i potrazi za smislom u svakodnevnoj rutini. Kroz svoju umjetnost, autorica nas poziva da preispitamo svoje odnose s radom, potrošačkim društvom i vlastitim egzistencijalnim pitanjima, ostavljajući nas s trajnim dojmom i željom za daljnjim istraživanjem.

Eni Pandža


Životopisi:

Kristina Tokić rođena je 2000. godine u Zadru. Završila je Prirodoslovno-grafičku školu u Zadru 2019. godine, smjer web dizajner. Studentica je druge godine diplomskog studija Odsjeka za slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi red. prof. art. (T) Viktora Popovića. Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi od kojih ističemo izložbu Rastavi, sastavi, nastavi – Modul 2 u Galeriji Umjetnina u Splitu 2024. godine. Realizirala je i suradnju na projektu Mare Magnum Nostrum talijanske umjetnice Gee Casolaro.

Eni Pandža rođena je 2003. godine u Splitu. Završila je II. jezičnu gimnaziju u Splitu 2021. godine. Studentica je treće godine preddiplomskog studija Povijesti umjetnosti i Hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Splitu. Sudjelovala je na projektu Rastavi, sastavi, nastavi – Modul 2 u Galeriji Umjetnina u Splitu 2024. godine.


Mentori izloženih radova: prof. art. (T) Viktor Popović i asist. Anita Miloš Tomaić


Organizacija projekta:
Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, Split; Umjetnička akademija u Splitu / Slikarski odsjek; Filozofski fakultet u Splitu / Odsjek za povijest umjetnosti


Voditelji projekta:
Tamara Visković, Viktor Popović, Vedran Perkov, Neli Ružić, dr.sc. Dalibor Prančević


Realizacija izložbe omogućena je sredstvima Grada Splita i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Ciljevi
Kvalitetno obrazovanje Partnerstvom do cilja