15. studenog 2023.

Poziv na predstavljanje knjige: "Designing in Coexistence - Reflections on Systemic Change"

Poziv na predstavljanje knjige: "Designing in Coexistence - Reflections on Systemic Change"

POZIV NA PREDSTAVLJANJE KNJIGE

“Designing in Coexistence - Reflections on Systemic Change”

(Dizajn u suživotu - refleksije o sustavnim promjenama)

u sklopu programa projekta „Same as it Ever Was“ - hrvatski paviljon na 18. Venecijanskom bijenalu, međunarodnoj izložbi arhitekture

  Vrijeme održavanja: 25. studenog 2023. od 16:00 do 18:00

 Lokacija: Arsenale, Venecija

 

Povjerenici: Mia Roth i Tonči Čerina

Autorski tim: Mia Roth, Tonči Čerina, Luka Fatović, Vedran Kasap, Ozana Ursić, Niko Mihaljević, Ivica Mitrović

Organizacija i produkcija: Ministarstvo kulture i medija RH; Udruženje hrvatskih arhitekata – UHA / Partneri i sponzori: Turistička zajednica grada Zagreba, Hrvatska pošta d.d., MARKOJA d.o.o., HÖRMANN HRVATSKA d.o.o., JANAF d.d., Hrvatske autoceste d.o.o., Zagrebačka banka d.d., Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, ZUMTOBEL Hrvatska 

__________

U sklopu programa nastupa Hrvatske na 18. Venecijanskom bijenalu - međunarodnoj izložbi arhitekture, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Udruženje hrvatskih arhitekata pozivaju Vas na promociju knjige “Designing in coexistence - reflections on systemic change” koja će se održati u subotu, 25. studenog 2023. u 16:00, u prostoru hrvatskog paviljona u Arsenalu u Veneciji.

Program predstavljanja knjige uključuje razgovor u kojem će sudjelovati Mia Roth i Tonči Čerina (kustosi hrvatskog nastupa ), voditeljice radionice održane u Lonjskom polju Markéta Dolejšová i Jaz Hee-jeong Choi (članice kolektiva Open Forest Collective) te jedan od autora tekstova u knjizi Michael Smyth (Edinburgh Napier University), a razgovor će moderirati Ivica Mitrović (kustos diskurzivnog programa paviljona).

Popratni diskurzivni program paviljona bio je osmišljen i realiziran kao kontinuirani laboratorij u stvarnom vremenu, usmjeren na istraživanje budućnosti arhitektonske prakse i obrazovanja. Nastala kao rezultat diskurzivnog programa i kao finalni proizvod projekta, knjiga objedinjava niz istraživanja kroz putem autorskih tekstova i rezultata radionica koje su se, u organizaciji i suradnji s brojnim obrazovnim institucijama, realizirale u Veneciji, Ljubljani, Splitu, Motovunu, Milanu te u Lonjskom polju.

Knjigu urednički potpisuju Ivica Mitrović, Mia Roth i Tonči Čerina, a njezin bogat sadržaj donosi niz autorski tekstova članova autorskog tima i brojnih istraživača. Uz autorske tekstove, knjiga donosi i rezultate radionica na kojima je sudjelovalo preko 120 polaznika s fakulteta iz Hrvatske, regije i svijeta. Dizajn knjige potpisuje Niko Mihaljević. Tisak knjige realiziran je uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i tvrtke  HÖRMANN HRVATSKA d.o.o.

__________

Autorski tim: Mia Roth i Tonči Čerina surađuju od 1999. godine i za svoj su rad osvojili brojne domaće i međunarodne nagrade. Isprepliću praksu s pedagogijom i istraživanjem, posebno se fokusirajući na prostorne izraze javnog interesa. Luka Fatović član je ureda Roth&Čerina od 2019. godine, surađujući na nagrađivanim projektima. Vedran Kasap i Ozana Ursić od 2012. zajedno rade kao Clinica Studio, vodeći ured za prostorno oblikovanje, muzejske izložbe i dizajn interakcija. Niko Mihaljević vizualni je umjetnik i grafički dizajner te predaje tipografiju, grafički dizajn, izdavaštvo, vizualne umjetnosti i dizajn zvuka. Mia, Tonči, Vedran, Ozana i Niko dio su tima koji je projektirao infrastrukturu za posjetitelje Lonjskog polja. Ivica Mitrović od 2001. godine istražuje u području kritičkog i spekulativnog dizajna. Tim isprepliće svoje interese i preokupacije u Hrvatskom paviljonu, spajajući instalaciju sa širokim diskurzivnim formatom o mogućim budućnostima.

Službene web stranice: https://www.sameasiteverwas.hr/

Facebook: https://www.facebook.com/CroatianPavilionVenice

Instagram: https://www.instagram.com/croatian_pavilion_2023/

Kontakti za novinare:

Morana Matković, producentica projekta “Same as it Ever Was” – morana.matkovic@gmail.com

Renata Margaretić Urlić, odnosi s javnošću Ministarstvo kulture i medija RH  - press@min-kulture.hr

Ciljevi
Cilj1 Svijet bez gladi Zdravlje i blagostanje Kvalitetno obrazovanje Čista voda i sanitarni uvjeti Pristupačna energija iz čistih izvora Dostojanstven rad i ekonomski rast Industrija, inovacije i infrastruktura Smanjenje nejednakosti Održivi gradovi i zajednice Održiva potrošnja i proizvodnja Zaštita klime Očuvanje vodenog svijeta Očuvanje života na Zemlji Partnerstvom do cilja