02. prosinca 2023.

Održana Revija UMAS 2023 - apsolutni pobjednik Luka Eterović

U prepunom Kinu Karaman održana je Revija UMAS 2023, natjecateljska revija studentskog kratkog filma odsjeka za Film i video, Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Pet minuta prije početka revije popunjeno je i posljednje sjedaće mjesto Kina Karaman, što nije spriječilo publiku da i dalje ulazi. Nakon projekcije osam filmova voditeljica Andrea Mladinić predstavila je i članove žirija: Tatjana Aćimović, Tonći Gaćina i Stipe Radoja.

Film Špurijus, redatelja Luke Eterovića, osvojio je sve tri nagrade.

Glavna nagrada žirija - Luka Eterović (Špurijus)

Osvrt žirija: Luka Eterović je filmom Špurijus nadišao okvire studentskog filma i predstavio nam cjelokupno filmsko djelo. Žanrovski film je komplicirano stilsko putovanje, kojeg je uspješno savladao sa svojim suradnicima – montažerkom Tinom Ljubenkov i direktorom fotografije Krešimirom Štulinom. Upravo su režijski i montažni ritam ono što je u Špurijusu najupečatljivije, dok se kamera precizno i sigurno prebacuje s mjesta na mjesto prativši likove kroz prostore modernističkog i postmodernističkog Splita.

Nagrada za glumu - Stipe Jelaska (Špurijus)

Osvrt žirija: Stipe Jelaska uspio je na vrlo upečatljiv, ali i iznenađujuće jednostavan način, približiti jako zahtjevan i slojvit lik Šime. Ovisno o situaciji i osobama s kojima se susreće i gradi odnose kroz priču filma, uspješno prelazi iz opuštenog u ekstremno stanje predskazanja tragedije. U njegovoj različitosti od drugih nema ništa patetično, unatoč iznanadnoj žestini pojedinih ispada. Osobu koja nosi teškoću i dar nosi suptilno, s duhom i naizgled bez tereta, što u konačnici  ostavlja moćan dojam.

Nagrada publike - Luka Eterović (Špurijus)

 

Dinko Božanić, organizator Revije UMAS:

"Revija UMAS 2023 podsjetila me na moje studentske dane, kada smo mi studenti u kinoteci Lumiere u Bologni redovito gledali filmove s nogu ili sjedeći na podu, jer u kinoteci nije bilo dovoljno mjesta za sve. To se upravo dogodilo i na Reviji u krcatom kinu Karaman, gdje je tridesetak ljudi na nogama popratilo dvosatni filmski program od početka do kraja. Ta mladalačka energija daje nam maštati o tome što Revija UMAS tek može postati. 

Jedan od ciljeva Revije UMAS je suradnja odsjeka Umjetničke akademije. Zahvaljujući suradnji s pročelnicom Odsjeka za glumu izv. prof. art. Brunom Bebić, s izv. prof. art. Ljubicom Marčetić-Marinović s Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija i s izv. prof. art. Robertom Jozićem s Odsjeka za kiparstvo Revija UMAS je realizirana u koprodukciji četiri odsjeka UMAS-a.

Hvala Gradu Splitu i HAVC-u što su podržali ovaj projekt i omogućili splićanima da u pravom filmskom ambijentu pogledaju najbolje kratke filmove godine s odsjeka za Film i video."

 

Luka Eterović, apsolutni pobjednik Revije UMAS 2023:

"Špurijus je diplomski rad nastao na 5. godini studija Film i Video, na splitskoj Umjetničkoj akademiji. Radi se o high concept trileru, a tematika samog filma je vrijeme - anksioznost koja se vezuje uz budućnost i trauma koja proizlazi iz prošlosti. Cijeli film sažet je u jedan vremenski "time ticking bomb", zahvaljujući kojem smo postigli efekt dugog filma u kratkoj formi. Kroz priču pratimo jedan dan naizgled običnog dvadesetogodišnjeg studenta, Šime, koji je rođen s posebnim darom ali i prokletstvom - mogućnošću da vidi buduće događaje kroz perspektivu osobe koju dodirne.

Iznimno mi je drago da su žiri i publika prepoznali trud ekipe koja je omogućila da ispričamo ovu priču, i nadam se da smo uspjeli inspirirati sadašnje i buduće studente filma da budu hrabri u probijanju granica. 

Zahvaljujem se svim profesorima i Akademiji na mentorstvu, potpori i produkciji, mentoru profesoru Slobodanu Jokiću, producentu Ivanu Periću, koprodukciji Kino Klubu Split, Antitalentu na opremi, HAVCU na financijskoj potpori te Ekonomskom fakultetu, sveučilišnoj menzi i studentskom domu Kampus na susretljivosti i ustupljenim lokacijama."

 _____________________________ 

 ŠPURIJUS (32min/2023)

Režija: Luka Eterović

Scenarij: Luka Eterović

Direktor fotografije: Krešimir Štuliina

Montaža: Tina Ljubenkov

Oblikovanje zvuka: Nadja-Matija Fatović

Kostimografija: Luka Eterović

Scenografija: Luna Jovana Stamenković, Josip Maleš, Marita Bulimbašić

Asistentica Režije: Nadja Matija Fatović

Uloge: Stipe Jelaska, Katarina Lekić, Petra Krolo, Zdravko Vukelić, Petar Salečić, Donat Zeko, Anka Kovačić, Nada Klepec, Adrian Računica, Anton Mihovilović, Karlo Mandalinić

Producent: Ivan Perić

Produkcija: UMAS

Koprodukcija: Kino klub Split

Trailer Špurijusa:

https://vimeo.com/890317361?share=copy

 

Ciljevi
Kvalitetno obrazovanje Smanjenje nejednakosti Partnerstvom do cilja