18. ožujka 2024.

Najava studentskog projekta: „Istraživanje i dokumentiranje (glazbenih) običaja Velikog tjedna u Svirčima na otoku Hvaru“

Najava projekta studenata Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu: „Istraživanje i dokumentiranje (glazbenih) običaja Velikog tjedna u Svirčima na otoku Hvaru“

 - projekt financiran sredstvima Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu -

Odsjek za glazbenu pedagogiju i glazbenu kulturu UMAS (pročelnica: dr. sc. Ivana Tomić Ferić, red prof. T) najavljuje zajednički projekt grupe studenata Glazbenog odjela i Likovnog odjela, koji je odobrio Studentski zbor. Studenti će tijekom sedmodnevnog razdoblja (od 23. do 30. ožujka 2024.), obaviti etnomuzikološko istraživanje prema suvremenim metodama glazbene etnografije, pri čemu će nastojati aktivno, sveobuhvatno i multidisciplinarno popratiti i dokumentirati višeslojnu glazbeno-pučku tradiciju Velikoga tjedna u Svirčima na otoku Hvaru, jednome od šest mjesta u krugu procesije Za križen (pod zaštitom UNESCO-a). O tijeku i rezultatima projekta Odsjek za glazbenu pedagogiju i kulturu izvijestit će javnost pravovremeno. Studentima i profesorima želimo uspješan i plodonosan boravak na terenskome istraživanju!

Voditeljica i inicijatorica projekta: dr. sc. Maja Milošević Carić, poslijedoktorandica (Odsjek za glazbenu pedagogiju i glazbenu kulturu)

Suradnik: Mirko Jankov, asist. (Odsjek za glazbenu pedagogiju i glazbenu kulturu)

Koordinatorica studenata: Ana Mlačić (4. godina, Odsjek za glazbenu pedagogiju)

 

O samom projektu su u emisiji „Baština Radio Splita“ (autorica i urednica: Ivona Jakić, Radio Split) emitiranoj dana 17. ožujka 2024. govorili profesori s Odsjeka za glazbenu pedagogiju i glazbenu kulturu UMAS, dr. sc. Maja Milošević Carić, postdokt. i Mirko Jankov, asist.

Kolege su predstavili i niz zanimljivih informacija o hvarskoj procesiji „Za križen“ i glagoljaškom pjevanju, tradicijskim idiomima koji će biti u posebnom fokusu u okviru projekta.

Snimka emisije dostupna je putem linka:

Ciljevi
Kvalitetno obrazovanje Smanjenje nejednakosti Održivi gradovi i zajednice Partnerstvom do cilja