29. travnja 2024.

KIPARSKA IZLOŽBA K.I.P. 4 / Izložba studenata Odsjeka za kiparstvo

KIPARSKA IZLOŽBA K.I.P. 4 / Izložba studenata Umjetničke akademije u Splitu - Odsjek kiparstva
Kiparska izložba naziva K. I. P. 4 svečano će se otvoriti u četvrtak, 2. svibnja 2024. u 20 sati u Sveučilišnoj galeriji, Ruđera Boškovića 31.

Izložbu će predstaviti dr. sc. Božo Kesić, a otvoriti dekanica Umjetničke akademije u Splitu dr. sc. izv. prof. art. Miona Miliša.

Ideja i cilj ove izložbe jest promocija kvalitetnog kiparskog rada Umjetničke akademije u Splitu s ciljem da se približi javnosti umjetničke dosege i doprinose naših studenata.

Koncepcija izložbe
Goran Balić, Đani Martinić, Duje Matetić, Tomislav Šalov

Isječak iz teksta izložbe autora izložbe Bože Kesića:

"Što je kiparstvo danas i što će ta imenica označavati sutra? Četvrto izdanje matične izložbe Odsjeka za kiparstvo Umjetničke akademije u Splitu (K.I.P.) ukazuje na to da bi se u budućnosti o tome nešto moglo pitati i autore izloženih radova, trenutno studente prijediplomskog i diplomskog studija Kiparstva. Doimajući se već sada kao prirodna – i od svoje stvarne „dobi“ „starija“ – pojava na lokalnoj umjetničkoj sceni, godišnja izložba K.I.P. (zajedno s mogućim asocijacijama na taj naziv što ih je u predgovoru prošlogodišnjeg njenog izdanja lucidno imenovao Goran Balić) odražava vremensku i svaku drugu slojevitost i protežnost ugrađenu u povijest tog ne samo medija, nego i stvaralačkog svjetonazora. Radovi autora okupljenih na ovoj izložbi potvrđuju autogenerativnu narav umjetnosti. Princip umjetnosti kao nečega što se iznova rađa iz sebe najkasnije se sasvim jasno razotkrio ako ne u razdoblju moderne, onda na drsko očit način u postmoderni. Međutim, koliko god nam se kao promatračima teren kojim kročimo može činiti poznatim, ono što je „novo staro“ u svijetu umjetnosti uvijek ima novi razlog postojanja i poseban, u sve manjoj mjeri rekurzivan odnos prema prethodnim pojavnostima. On se sve više se ispostavlja kao interpretacija ili pretvaranje istih u dio pojedinačnih umjetničkih parolea, iskazanih ponekad i u okviru potpuno drugačijih umjetničkih vrsta. (...)"

Izložba ostaje otvorena do 14. svibnja 2024.

Izložba se realizira pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Splita.

Ciljevi
Kvalitetno obrazovanje Partnerstvom do cilja