03. lipnja 2024.

Izložba NACRT ZA NARATIV

Izložba NACRT ZA NARATIV u Galeriji KVART u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu

7. 6. - 15. 6. 2024.

Galerija KVART, Put Trstenika 1, Split

U Galeriji KVART u petak, 7. lipnja u 20 sati  otvorit će se izložba NACRT ZA NARATIV, na kojoj će radove izložiti studentice prve godine diplomskog studija Likovne kulture i likovne umjetnosti Umjetničke akademije u Splitu.

Radove izlažu Marija Bare, Jelena Jurčević, Hana Kalebić, Matea Križanović, Đina Radulj, a nastali su su u sklopu kolegija Specijalizacija – Slikarstvo 1 u zimskom semestru akademske godine 2023./2024., pod mentorstvom doc. art. Lane Stojićević.

Kao poticaj za nastanak radova, studenticama ovog puta nije bila zadana tema, već samo tehnika. Radi se o cijanotipiji, čiji su proces savladale uz pomoć Glorije Lizde, vizualne umjetnice i stručne suradnice s Odsjeka za film i video, koja je pozvana da im u sklopu nastave održi radionicu i javnu prezentaciju svojih radova. Cijanotipija je tehnika koja se nekoć često koristila za umnažanje tehničkih nacrta, a radi se o fotografskom procesu koji rezultira specifičnom plavom bojom. Iako se zbog načina nastanka slike pomoću svjetlosti radi o fotografskoj tehnici, cijanotipija pruža razne mogućnosti vizualnog predočavanja – od  transfera crteža, fotografije, predmeta do njihovih kombinacija. Sve navedene mogućnosti cijanotipije studentice prikazuju izloženim radovima, koji su medijski ujednačeni, ali sadržajno raznoliki. U istoj tehnici istraživale su teme koje su im osobno bliske te su prezentirale svojevrsne nacrte za narative koji nude mogućnost širenja i izvan okvira ovih radova. Radovi se tematski kreću od istraživanja obiteljskog i arhitektonskog nasljeđa, imaginiranja znanstveno-fantastičnih scenarija inspiriranih putovanjima trajektom, kreiranja alternativnog portreta kazališne institucije i djelatnosti, do propitivanja suvremenog tretmana tradicijskih običaja i tehnika. 

Ciljevi
Kvalitetno obrazovanje Partnerstvom do cilja