18. listopada 2023.

Istraživanje i zaštita podvodne kulturne baštine

Istraživanje i zaštita podvodne kulturne baštine

Predavanje je odgođeno za PETAK, 20.10.  jer predavač nije uspio doći s Visa Split zbog prekida linija!

Srdačno Vas pozivamo na predavanje

ISTRAŽIVANJE I ZAŠTITA PODVODNE KULTURE BAŠTINE

Predavanja će se održati 19.10.2023.g.  u 12 sati u vijećnici Senata Sveučilišta u Splitu "Don Frane Bulić,  zgrada Sveučilišne biblioteke, Ulica Ruđera Boškovića 31 21000 Split, 5. kat

Predavač: JAMES GOOLD, direktor RPM Nautical Foundation, odvjetnik specijaliziran za zaštitu svjetske podvodne kulturne baštine, stalni član izvršnog odbora i glavni savjetnik Instituta za nautičku arheologiju INA.

Zbog svojih zasluga u zaštiti podvodne kulturne baštine imenovan je vitezom  španjolskog reda Isabelle Cattolice, zapovjednikom u redu Orden del Mérito Civil i vitezom u francuskom redu L’ordre national du Mérite.

Sažetak predavanja:

U prvom dijelu predavanja bit će predstavljena istraživanja RPM Nautical Fondation neprofitne organizacije koja koristi najsuvremeniju tehnologiju za istraživanje i zaštitu svjetske podvodne kulturne baštine. Prezentirat će se rezultati istraživanja odlučujuće pomorske bitke između Kartage i Rimske Republike koje RPM fondacija vodi od 2005. godine.

U drugom dijelu predavanja gospodin Goold će prezentirati pravne slučajeve obrane podvodne kulturne baštine svijeta od pljačkaša na blago na primjeru francuske galije Le Trinite iz 16. stoljeća koja je potonula uz obalu Floride i brodoloma španjolske fregate Nuestra Señora de Las Mercedes iz 19. stoljeća koja je potonula južno od Portugala.

Predavanje se održava u sklopu projekta Istraživanja podmorja otoka Visa i potonulih američkih aviona iz 2. svjetskog rata. Nositelj istraživanja je Sveučilište u Splitu, voditeljica istraživanja je Tea Katunarić Kirjakov, podvodni arheolog, viši predavač UMAS.

 

Organizatori predavanja: Sveučilište u Splitu, Ured za međunarodnu suradnju, Tea Katunarić Kirjakov, viši predavač UMAS, podvodni arheolog, Gorana Jelić Mrčelić, redovni profesor, PFST

Ciljevi
Kvalitetno obrazovanje Čista voda i sanitarni uvjeti Pristupačna energija iz čistih izvora Industrija, inovacije i infrastruktura Održivi gradovi i zajednice Zaštita klime Očuvanje vodenog svijeta Očuvanje života na Zemlji Partnerstvom do cilja