20. studenog 2023.

Dizajnerska početnica "Dizajner aktivist"

Početnica koja se trebala održati 20.10. je bila odgođena
Imamo novi termin početnice!

"Dizajner aktivist"

Termin: subota, 25.11. od 10:00 do 12:30 sati
Mjesto: Umjetnička akademija, Zagrebačka 3, Split
Uzrast polaznika: osnovna škola (5. - 8. razred)
Prijave i kontakt: dizajnerskapocetnica@umas.hr
Rok za prijave: petak, 24.11.2023. do 17:00 sati
Voditeljica radionice: Doris Zalović

Nova radionica Dizajnerske početnice se ovoga puta temom naslanja na projekt Homo Aquaticus: HABITAT ST21, trenutno izložen u Galeriji umjetnina u Splitu. Projekt kroz spekulacije, između ostalog, istražuje moguće implikacije globalnih klimatskih budućnosti u lokalnom kontekstu Jadrana. Radionica će započeti autorovim vodstvom kroz izložbu, te će se praktični dio nastaviti na Umjetničkoj akademiji u Zagrebačkoj 3.

Polaznici će se upoznati s pojmom globalnog zatopljenja, s posebnim naglaskom na uzroke koji pridonose ovom fenomenu i donose s njim shodne posljedice. Zajedno ćemo razmisliti o koracima koje trebamo poduzeti na razini pojedinca, grupa, pa i šireg društvenog i globalnog okvira. Na temelju donesenih zaključaka, polaznici će biti podijeljeni u manje grupe koje će zajedno izraditi trodimenzionalne kolaže. Ovi kolaži će naknadno služiti kao vizualni materijal za edukativne objave na društvenim mrežama. Osim toga, svaka grupa će osmisliti i napisati kratak popratni tekst. Svi polaznici su slobodni sa sobom donijeti bilo kakve predmete koje smatraju korisnima za izradu svojih kolaža. Također, bit će im omogućeno da prikupe materijale iz neposrednog okoliša. Standardna oprema za izradu kolaža, uključujući papir, karton i ljepilo, koji će biti dostupni na akademiji. Cilj ove radionice je osvijestiti polaznike kako dizajn može utjecati na društvene aspekte te ih potaknuti da svoje dizajnerske vještine primijene na projekte od društvene važnosti.

Dizajnerska početnica je program kreativnih radionica za djecu i mlade pod vodstvom profesionalnih dizajnera iz različitih područja djelovanja. Kroz teme koje dizajneri-mentori odabiru u suradnji s voditeljem programa, polaznici i polaznice se na način prikladan svom uzrastu upoznaju s osnovama dizajna, ne samo kao vizualne djelatnosti, već i kao alata za kreativno, konceptualno i kritičko promišljanje svakodnevice. Dizajnersku početnicu organizira Umjetnička akademija u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Splita.

- Dizajnerske početnice su prilagođene za sve zainteresirane, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo.
- Radionice su besplatne.
- Broj sudionika je ograničen.

O voditeljici
Doris Zalović završila je preddiplomski studij Dizajna vizualnih komunikacija na Likovnoj akademiji u Ljubljani i diplomirala na Umjetničkoj akademiji u Splitu s temom usmjerenom na spekulativni dizajn. Posljednjih godina radi kao digitalni produkt dizajner te povremeno sudjeluje kao pomoćni edukator na predavanjima i radionicama u sklopu Umjetničke akademije u Splitu.

Ciljevi
Svijet bez gladi Zdravlje i blagostanje Kvalitetno obrazovanje Čista voda i sanitarni uvjeti Smanjenje nejednakosti Održivi gradovi i zajednice Zaštita klime Očuvanje vodenog svijeta Očuvanje života na Zemlji Partnerstvom do cilja