13. svibnja 2024.

Dizajnerska početnica: Digital etno

Dizajnerska početnica: Digital etno

Termin: subota, 18.05. od 10:00 do 12:00 sati
Mjesto: Etnografski muzej, Ul. iza Vestibula 4, Split
Uzrast polaznika: osnovna i srednja škola škola (7. i 8. razred + srednja škola)
Prijave i kontakt: dizajnerskapocetnica@umas.hr
Rok za prijave: petak, 26.04.2024. do 17:00 sati
Voditeljica radionice: Lana Vitas Gruić

Nova radionica Dizajnerske početnice se ovoga puta održava u sklopu „Međunarodnog dana muzeja” te će se povodom tog dana radionica održati u Etnografskom muzeju u Splitu. Tema radionice je istraživanje uzoraka vezova i tradicijskih tekstilnih rukotvorina, ali ide korak dalje u generiranju novih uzoraka kroz njihovo "prevođenje" u suvremeniji vizualni jezik.

Prije samog početka radionice, polaznici će imati priliku sudjelovati u kratkom stručnom vodstvu u muzeju. Ovo vodstvo će im omogućiti da se upoznaju s bogatom poviješću i tradicijom. Polaznici će imati priliku istraživati bogatu baštinu uzoraka i tehnika vezova, ali će ih također osnažiti i potaknuti da stvaraju vlastite, suvremene interpretacije. Upotreba raznih grafičkih elemenata posebno pripremljenih za radionicu dodatno će obogatiti iskustvo i omogućiti polaznicima da istraže različite stilove i tehnike. Ova radionica ne samo da potiče kreativnost, već i promišljanje o kulturnom naslijeđu i njegovom značaju u suvremenom kontekstu. Kroz proces "prevođenja" uzoraka, polaznici će biti potaknuti da razmišljaju o načinima na koje tradicija može biti reinterpretirana i osvježena za suvremenu publiku.

Dizajnerska početnica je program kreativnih radionica za djecu i mlade pod vodstvom profesionalnih dizajnera iz različitih područja djelovanja. Kroz teme koje dizajneri-mentori odabiru u suradnji s voditeljem programa, polaznici i polaznice se na način prikladan svom uzrastu upoznaju s osnovama dizajna, ne samo kao vizualne djelatnosti, već i kao alata za kreativno, konceptualno i kritičko promišljanje svakodnevice. Dizajnersku početnicu organizira Umjetnička akademija u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Splita.

- Dizajnerske početnice su prilagođene za sve zainteresirane, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo.
- Radionice su besplatne.
- Broj sudionika je ograničen.
- Radionica se održava u sklopu „Međunarodnog dana muzeja”

Više o voditeljici radionice:
Lana Vitas Gruić
Još za vrijeme studija (Dizajn vizualnih komunikacija, Umjetnička akademija, Sveucilište u Splitu), u razdoblju od 2002. radi na raznovrsnim projektima u kreativnom timu marketinške agencije, koja njeguje kulturu manjeg dizajn studija i specijalizirana je naročito za brending. Nakon agencijskog iskustva vodi svoj dizajn studio, a radovi nastali samostalno ili timski osvajali su nagrade na internacionalnim natjecanjima i objavljivani su u uglednim svjetskim dizajn publikacijama.

Među recentnim projektima u kojima sudjeluje kao dizajnerica izdvaja se višedisciplinarni brend projekt Integriranog programa Salona, čiji je sustav signalistike nagrađen na Izložbi hrvatskog dizajna 19/20, rad na publikaciji za potrebe Hrvatskog predsjedanja EU 2020. "Beyond the borders", Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i sudjelovanje u suradničkom timu trećeplasiranog rada na  natječaju za vizualni identitet Sveučilišta u Splitu, 2022. godine. Članica je Hrvatskog dizajnerskog društva i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Ciljevi
Kvalitetno obrazovanje Smanjenje nejednakosti Partnerstvom do cilja