01. lipnja 2023.

Pregled događanja u lipnju 2023.

Umjetnička akademija u Splitu na svojim stranicama redovito objavljuje događanja za tekući mjesec:

 

2. 6. 2023., predavanje, koncert, Glazbena obličja Dore Pejačević, Predavanje i koncert povodom obilježavanja stote obljetnice smrti Dore Pejačević

Vrijeme: petak, 2. lipnja od 18 do 20 sati

Mjesto održavanja: Hrvatski dom, Split, Glazbeni salon Jakova Gotovca

Dodatne informacije: Glazbena obličja Dore Pejačević. Predavanje i koncert povodom stote obljetnice smrti Dore Pejačević. U petak, 2. lipnja 2023. u 18.00h, u Glazbenom salonu Jakova Gotovca u Hrvatskom domu, studenti Odjela za glazbenu umjetnost održat će predavanje o životu i djelu Dore Pejačević uz prigodan koncert skladbi hrvatske skladateljice čija se stota obljetnice smrti obilježava ove godine.

Predavanje: Studenti Odsjeka za glazbenu teoriju i kompoziciju i Glazbenu pedagogiju (Andrea Berki, Josipa Mamić, Gabi Šerić, Lucija Milas, Teo Pehal i Antun Milinković) govorit će o skladbama Verwandlung op. 37, Mädchengestalten op. 42, br. 1 i br. 2 i Slavenska sonata za violinu i glasovir op. 43 te ocrtati životni i glazbeni put Dore Pejačević uz sažimanje najvažnijih karakteristika njezinog skladateljskog izričaja.

Predavanje je rezultat rada studenata na predmetu Samostalni studentski projekt (mentorica: prof. dr. sc. Davorka Radica).

Koncert: U koncertnom dijelu događanja, osim izvođenja originalnih skladbi Dore Pejačević (mentori: izv. prof. art. Katja Repušić, doc. art. Terezija Kusanović, doc. art. Žana Marendić, korepetitor Zoran Velić), studenti će izvesti i skladbe priređene za različite instrumentalne ansamble (mentorsko vodstvo: Šimun Čarli Botica, student 3. godine Kompozicije).

Partnerska institucija: Hrvatski dom Split

Nositelji aktivnosti: red. prof. dr. sc. Davorka Radica, Odsjek za glazbenu teoriju i kompoziciju

Kontakt-osoba: radicad@umas.hr

 

5. 6. 2023., predstava, Ivan Vidić: “Dolina ruža”

Vrijeme: ponedjeljak, 5. lipnja u 19.30 sati

Mjesto održavanja:  Scena A, Zagrebačka 3

Dodatne informacije: predstava, ispitna produkcija GLUMA - Lik i karakter 2

Igraju: Jakov Kulić (Petar), Ira Osibov (Lujza), Karla Šola (Darija), Tara Kuster (Jana), Deni Mašić (Leon), Marijan Kukulj ( Vladimir/ Rudolf), Paula Japunčić (Ines), Lucija Škarica (Novinarka Antonija)

Zbog ograničenog broja sjedećih mjesta ispit će se održati za uži krug prijatelja i rodbine. Sljedeće izvedbe održat će se na jesen.

Nositelji aktivnosti: doc. art Petra Kovačić Botić  i Monika Vuco Carev, asistentica

Kontakt-osoba: pe.kovacic@gmail.com, monika.vuco@gmail.com

 

5. 6. 2023., predavanje, Predavanje doc. dr. sc. Jelice Valjalo Kaporelo: „Talijanska glazbena pedagogija 18. stoljeća i suvremena nastojanja revitalizacije starih metoda glazbene poduke”

Vrijeme: ponedjeljak, 5. lipnja od 14 do 15.30

Mjesto održavanja: Umjetnička škola Luke Sorkočevića u Dubrovniku

Dodatne informacije: Doc. dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo (Odsjek za glazbenu teoriju i kompoziciju) održat će predavanje za nastavnike i učenike Umjetničke škole Luke Sorkočevića u Dubrovniku na temu „Talijanska glazbena pedagogija 18. stoljeća i suvremena nastojanja revitalizacije starih metoda glazbene poduke”.

Sažetak predavanja: Posljednjih petnaestak godina u stranim muzikološkim i glazbenoteorijskim krugovima značajno raste zanimanje za talijansku glazbenu pedagogiju 18. stoljeća, prvenstveno za dugu i kontinuiranu pedagošku tradiciju glasovite napuljske škole koja se, zahvaljujući određenim metodama glazbene poduke i vlastitom korpusu teorijskog i praktičnog rada, u ono doba prometnula u vodeću školu kompozicije. Na temelju rezultata opsežnih istraživanja rukopisnih i tiskanih izvora sačuvanih diljem Europe (kao i izvan kontinenta) o nekadašnjim stupovima glazbenog obrazovanja – solfeggiu, kontrapunktu i partimentu – današnja se nastava teorijskih glazbenih predmeta sve više usmjerava prema povijesno osviještenom poučavanju s ciljem učenikova istinskog ovladavanja glazbenim jezikom te razvoja niza praktičnih vještina. U predavanju će biti govora o nekim aspektima formiranja glazbenog „vokabulara” na napuljskim konzervatorijima u 18. stoljeću, o značenju glazbenih shema/obrazaca u kontekstu učenja glazbe i analize glazbenog djela, o vezi nekadašnjeg talijanskog i francuskog modela glazbenog obrazovanja (u pogledu višeglasne realizacije zadanog glasa) te o mogućnostima implementacije (dijela) zaboravljenog kurikuluma u suvremenu nastavu teorijskih glazbenih predmeta, prije svega, u nastavu harmonije.

Nositelji aktivnosti: doc. dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo, Odsjek za glazbenu teoriju i kompoziciju
Kontakt-osoba: jelicavaljalo@gmail.com

 

6. i 7. 6. 2023. predavanje i koncert, 2. Festival Tambura Academica

Vrijeme: 6. i 7. lipnja 2023.

Mjesto održavanja: Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku

Dodatne informacije: Mandolinski kvartet UMAS-a, rezultat samostalnog studentskog projekta studentica Glazbene pedagogije te njihove mentorice doc. art. Ivane Kenk Kalebić, sudjelovao je na manifestaciji Tambura Academica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku 6. i 7. lipnja 2023. godine. Doc. art. Ivana Kenk Kalebić održala je predavanje i recital predstavivši  repertoar i razvoj tehničkih mogućnosti mandoline kroz povijest, dok su studentice predstavile klasični mandolinski kvartet i njegove instrumente, te nastupile na samostalnom i zajedničkom koncertu. Kvartet čine studentice Tanja Puharić, Lara Baranašić, Hana Klančnik i Ana Mlačić. "Tambura Academica je dvodnevni festival koji uključuje koncerte studenata studija tambure Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Muzičke akademije u Zagrebu, kao i goste mandoliniste s Umjetničke akademije u Splitu, na kojoj se ove godine otvara prvi studij mandoline. Ove godine organiziran je i okrugli stol na kojem sudjeluju profesori Odsjeka za instrumentalne studije i kompoziciju s teorijom glazbe s osječke Akademije te gosti iz Zagreba i Splita: doc. art. Ivana Kenk Kalebić, doc. art. Siniša Leopold, doc. art. Matija Fortuna, viši predavač Veljko Valentin Škorvaga i kompozitor Marko Bertić."

Više informacija na poveznici: https://www.hds.hr/tambura-academica/

Partnerska institucija: Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku

Nositelji aktivnosti: doc. art. Ivana Kenk Kalebić, Odsjek za glazbena pedagogija i glazbenu kulturu

Kontakt-osoba: ivana.kenk@gmail.com

 

9. 6. 2023. premjera skladbe, Disentanglement Ivana Božičevića

Vrijeme: petak, 9. lipnja u 20 sati

Mjesto održavanja: Amsterdam, Oude Kerk (Old Church)

Dodatne informacije: Skladatelj Ivan Božičević bit će sudionik međunarodnog simpozija „Hyperorganic movements“ koji se početkom lipnja svake godine održava u Amsterdamu. Bogati program uključuje brojne umjetničke i znanstvene prezentacije tokom jutra i popodneva, dok su večeri rezervirane za koncerte. Tako će u petak, 9.6. proslavljena američka orguljašica Kimberly Marshall na svom koncertu u Oude Kerk premijerno izvesti Božičevićevu skladbu „Disentanglement“ za orgulje i elektroniku. Skladba je nastala kao rezultat suradnje započete na prošlogodišnjem simpoziju, na kojem je Božičević s velikim uspjehom predstavio svoje stvaralaštvo.

Više informacija na poveznicama:

Oude Kerk Old Church

Orgelpark Amsterdam

Partnerska institucija: Oude Kerk Amsterdam, Orgelpark Amsterdam

Nositelji aktivnosti: Ivan Božičević, doc. art., Odjel za glazbenu umjetnost

Kontakt-osoba: ivan.bozicevic@st.t-com.hr

 

10. 6. 2023. radionica, Dizajnerska početnica: Stickeri

Vrijeme: subota, 10. lipnja od 10 do 12 sati

Mjesto održavanja: Umjetnička akademija, Zagrebačka 3, Split

Dodatne informacije: Uzrast polaznika: osnovna škola (1. - 4. razred); prijave i kontakt: dizajnerskapocetnica@umas.hr; rok za prijave: petak, 09.06.2023. u 17:00 sati; voditeljica radionice: Tina Božan

Polaznici i polaznice radionice „Stickeri” će se upoznat s poviješću stickera; kada su se prvi put pojavili, koja im je namjena i kako ih danas koristimo. Svaki polaznik izvući će svoju temu i kreirati svoj set stikera, promišljajući o slici, tekstu i ostalim mogućnostima. Radovi će se izrađivati ručno od pripremljenih materijala, a naglasak radionice je na buđenju kreativnosti i dizajnerskom promišljanju.

Dizajnerska početnica je program kreativnih radionica za djecu i mlade pod vodstvom profesionalnih dizajnera iz različitih područja djelovanja. Kroz teme koje dizajneri-mentori odabiru u suradnji s voditeljem programa, polaznici i polaznice se na način prikladan svom uzrastu upoznaju s osnovama dizajna, ne samo kao vizualne djelatnosti, već i kao alata za kreativno, konceptualno i kritičko promišljanje svakodnevice. Dizajnersku početnicu organizira Umjetnička akademija u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Splita. Dizajnerske početnice su prilagođene za sve zainteresirane, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo. Radionice su besplatne. Broj sudionika je ograničen.

O voditeljici: Tina Božan studentica je druge godine diplomskog studija pri Umjetničkoj akademiji u Splitu, na smjeru tipografija. Prethodno je završila preddiplomski studij Dizajna vizualnih komunikacija i Školu za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu. Tijekom studija sudjeluje u brojnim izložbama i radionicama. Do sada je bila asistentica na radionici tipografije Festivala vizualne kulture KOMBO u Splitu. Godine 2020. dodijeljeno joj je posebno priznanje HDD-a na Biennalnoj izložbi hrvatskog dizajna 19/20 u studentskoj kategoriji. Samostalno se bavi analognom fotografijom, oblikovanjem, prijelomom publikacija i knjiga. Trenutno radi kao freelance grafička dizajnerica, a svoje iskustvo stekla je radom u raznim udrugama i kolektivima. Članica je Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD).

Partnerska institucija: Hrvatsko dizajnersko društvo, Ministarstva kulture, Grad Split.

Nositelji aktivnosti: voditeljica radionice Daša Mamula, koordinatorica Eleonora Matijašević

Kontakt-osoba: Eleonora Matijašević: dizajnerskapocetnica@umas.hr // eleonoramatijasevic@gmail.com

 

12. 6. 2023., koncert, Jubilarni koncert Splitskih virtuoza u Hrvatskom domu Split

Vrijeme: ponedjeljak, 12. lipnja u 20 sati

Mjesto održavanja: Hrvatski dom Split - koncertna dvorana

Dodatne informacije: Proslava obljetnice postojanja Splitskih virtuoza koncertom koji će se održati u ponedjeljak, 12. lipnja u 20h u Hrvatskom domu Split. Na programu je suita „Iz vremena Holberga“ Edvarda Griega, drugi klavirski koncert Borisa Papandopula, Simple Symphony Benjamina Brittena te Mein Shimmy i Foxtrot iz opere „Loulou la languide“ Ive Tijardovića. Solistica na klaviru je pijanistica Vesna Podrug. Ovaj koncert dio je Jadranske turneje Splitskih virtuoza koja započinje 10. lipnja s koncertom u Kneževom dvoru u Dubrovniku, a nastavlja 11. lipnja s tradicionalnim koncertom u Jedriličarskom klubu Marine Kaštela, 13. lipnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, 14. lipnja u Istarskom Narodnom Kazalištu u Puli i 15. lipnja u katedrali u Senju.

Prije deset godina Splitski virtuozi održali su svoj prvi koncert u Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Splitu. Proteklih godina ansambl se etablirao kao jedan od vodećih gudačkih orkestara u Hrvatskoj. Uz kontinuiranu podršku Ministarstva kulture i Marine Kaštela ostvario je brojna uspješna gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, izveo više od 75 kompozicija od baroka do 21. stoljeća u suradnji s istaknutim hrvatskim i međunarodnim solistima. U koncertnim projektima orkestra sudjelovalo je više od sto glazbenika iz 19 zemalja.

Partnerska institucija: Hrvatski dom Split

Nositelji aktivnosti: red. prof. art. Wladimir Kossjanenko, Odsjek za gudačke instrumenta

Kontakt-osoba: waldemaretz@yahoo.com

 

13. 6. 2023., koncert i predavanje, Il canto dato feat. G/A/J/Šč: Od zadane melodije do glazbenog djela (produkcija studentskih radova nastalih u okviru kolegija Harmonija IV)

Vrijeme: utorak, 13. lipnja u 14 sati

Mjesto održavanja: Dvorana Odjela za glazbenu umjetnost, Fausta Vrančića 19, Split

Dodatne informacije: Studenti 3. godine Odsjeka za glazbenu teoriju i kompoziciju (Šimun-Čarli Botica, Josipa Mamić, Antun Milinković i Gabi Šerić) predstavit će svoje harmonizacije zadanih melodija talijanskih autora Gennara Napolija (1881. – 1943.) i Achillea Longa (1900.-1954.). Radovi su nastali na kolegiju Harmonija IV pod mentorstvom doc. dr. sc. Jelice Valjalo Kaporelo. Stručna suradnica na projektu je izv. prof. art. Katja Repušić (Odsjek za glasovir). U izvedbi glazbenih djela sudjeluju studenti instrumentalnih odsjeka: Viktor Galuf, Veronika Anđelić (violina), Marta Zrilić (klarinet), Adrian Seleš (saksofon), Ana-Marija Nujić, Martina Šendo, Victoria Alesandra Nikpalj (klavir) i student 3. godine Teorijskog odsjeka Antun Milinković (klavir).

Nositelji aktivnosti: doc. dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo, Odsjek za glazbenu teoriju i kompoziciju

Kontakt-osoba: jelicavaljalo@gmail.com

 

14. 6. 2023., izložba, Završna izložba Odsjeka za slikarstvo, Produkcija 2023.

Vrijeme: srijeda, 14. lipnja u 19 sati

Mjesto održavanja: Multimedijalni kulturni centar (Dom mladih), Savska bb, Split. 

Dodatne informacije: Umjetnička akademija u Splitu i Multimedijalni kulturni centar Split imaju zadovoljstvo pozvati Vas na otvorenje završne izložbe Slikarskog odsjeka, Produkcija 2023., koja se otvara u srijedu 14. lipnja 2023. godine u 19 sati u Multimedijalnom kulturnom centru (Dom mladih), Savska bb, Split. 

Završna izložba Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu predstavlja radove studenata preddiplomskog i diplomskog studijakoji su realizirani kroz različite praktične kolegije nastavnog programa u akademskoj godini 2022/23. Izložba daje uvid u recentnu studentsku produkciju Odsjeka za slikarstvo koji njeguje podržavanje pojedinačnih i raznorodnih umjetničkih pristupa i interesa, kao i obaviještenost o dominantnim, ali i o novijim teorijskim obzorima u području vizualne kulture, pritom ne gubeći iz vida likovnost kao temelj umjetničkog stvaranja. Cilj redovitih prezentacija studentskih radova u konkretnom galerijskom prostoru je stjecanje značajnog iskustva prolaskom kroz sam proces realizacije izložbe te njihovo suočavanje s kritičkim pogledom javnosti.

Izložba će biti otvorena do 24. lipnja 2023., svakim danom osim nedjelje i praznika od 17 do 21 sat. Ulaz je slobodan.

Partnerska institucija: Multimedijalni kulturni centar (Dom mladih)

Nositelji aktivnosti: Vedran Perkov, izv. prof. art., Odsjek za slikarstvo

Kontakt-osoba: vedran.perkov@umas.hr

 

16. 6. 2023., predstava, Monodrama NOVOROĐENA

Vrijeme: premijera 16. lipnja u 20.30, dodatne predstave 19. i 23. lipnja u 20 sati

Mjesto održavanja: Beton kino Doma mladih

Dodatne informacije: Dodatne informacije: Brojke kažu da će svaka 5. žena doživjeti postpartum depresiju.  Ovo nije predstava o brojkama. Ovo je predstava o realnosti majke nakon dolaska bebe. Skrovitoj realnosti koja obično ostane unutar četiri zida nečijeg doma. Ovo je posveta svakoj majci koja ostaje sama sa svojom težinom u trenutku za kojeg je mislila da će biti najčarobniji u njenom životu. Ovo je za sve žene koje trebaju podršku.

U Beton kinu Doma mladih, 16. lipnja u 20.30 premijerno će se izvesti monodrama NOVOROĐENA studentice glume Dee Marie Računice. Predstava Novorođena nastala je kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer Gluma, pod mentorstvom izv. prof. art. Gorana Golovka.

Monodrama „Novorođena“ je dokumentarno-autorski projekt koji govori o postpartum depresiji. Ova predstava nastala je zahvaljujući anonimnim anketama koje je ispunilo oko 300 žena te jednogodišnjim istraživačkim radom studentice koja ih je intervjuirala proučivši njihova iskustva. Predstava portretira novorotkinju koja je nedavno na svijet donijela kći i čiji unutarnji svijet pratimo na sceni kroz odnos s novorođenom bebom, okolinom i samom sobom. Karte se mogu kupiti online preko  www.adriaticket.com! Autorica teksta: Dea Maria Računica; Mentor: izv. prof. art. Goran Golovko; Glazba: Jakov Salečić i Frane Duilo; Dizajn svjetla: Dado Dolina; Fotografija na plakatu: Ana SuračPlakat: Luciana Medić; Video i montaža: Luka Jukić Hvala Multimedijalnom kulturnom centru Split za ustupanje prostora Beton Kina. Hvala Martini Trboglav Podvorac na podršci i pomoći tokom stvaranja projekta.Hvala svim ženama koje su sudjelovale u ovom projektu! Bez vas ne bi postojala NOVOROĐENA!

Partnerska institucija: Multimedijalni kulturni centar Split

Nositelji aktivnosti: Dea Maria Računica, Odsjek za glumu

Kontakt-osoba: dea-mile96@hotmail.com

 

16. 6. 2023., koncert, Operni trio “TrioLe” u Hrvatskom domu Split

Vrijeme: petak, 16. lipnja u 20 sati

Mjesto održavanja: Salon Jakova Gotovca u Hrvatskom domu Split

Dodatne informacije: Operni trio TrioLe održat će koncert. Članice Tria su studentice solo pjevanja: Dora Jana Klarić, mezzosopran, Rahela Ujević, sopran, Mia Gazdović, sopran. Studentice studiraju u klasama doc. art. Terezije Kusanović i doc. art. Žane Marendić, te ih u  komornom sastavu mentorira Marijo Krnić, prof. U pratnji pijanista Zorana Velića, prof., izvodit će razne operne arije i tercete. Program u trajanju od sat vremena upotpunit će i gost/student saksofona Ivor Zlodre.

Pjevački operni trio TrioLe rezultat je samostalnog studentskog projekta studentica solo pjevanja te njihovih mentora, doc. art. Terezije Kusanović i doc. art. Žane Marendić, te mentora komornog sastava Marija Krnić, prof. Trio djeluju od prosinca 2021. od kada nižu brojne nastupe na ljetnim manifestacijama, božićnim koncertima, promocijama i sl. Ove godine osvojile su prvu nagradu sa maksimalnim brojem bodova u svojoj kategoriji na međunarodnom natjecanju Stojan Stojanov Gančev u Zagrebu, sudjelovale su na međunarodnom natjecanju Lav Mirski u Osijeku, na kojem su osvojile prvu nagradu u kategoriji operni komorni sastavi, prvu nagradu u kategoriji komorni sastavi-lied te posebnu nagradu Kulturnog centra Osijek, koncert u sezoni 2023./2024.

Partnerska institucija: Hrvatski dom Split

Nositelji aktivnosti: Odsjek za solo pjevanje

Kontakt-osoba: janadorej6@gmail.com

 

26. 6. 2023., koncert, Koncert studenata solo pjevanja, komornog sastava i vokalne klapske stilistike

Vrijeme: ponedjeljak, 26. lipnja u 20 sati

Mjesto održavanja: Hrvatski dom Split, Glazbeni salon Jakova Gotovca

Dodatne informacije: Na koncertu sudjeluju studenti klapskog modula u klasi doc. art. Terezije Kusanović te studenti na kolegiju Komornog pjevanja doc. art. T. Kusanović uz mentorstvo asistenta dr. sc. Marija Krnića.
Program:
1. Klapa Vokalisti folklorne stilistike: Ne pitam ti biser zlato - arr. E. Tudor; Zvizde mi kažu - K. Magdić, solo Leona Sever
2. Mihovil Peko, 1. godina: B. Britten: Sally Garden; W. A. Mozart: Arija Leporella iz opere Don Giovanni; E. Cosetto: Adios querrida
3. Leona Sever, 1. godina: D. Pejačević: Krik; F. Durante: Danza danza; C. Gounod: Faites lui mes aveux, arija Siebel iz opere Faust
4. Romina Kirilenko, 2. godina: L. Stjepanov: Arija Maši iz opere Ivan Bolotnjikov; M. de Falla: Seguedilla Murciana
5. Mate Panjkota, 3. godina: W. A. Mozart: Arija Sarastra iz opere Čarobna frula
6. Marina Mrđen, 3. godina: W. A. Mozart: koncertna arija "Basta vincesti"; F. Cilea: Arija Poveri fiori iz opere Adriana Lecouvreur
7. Komorni sastav: Romina Kirilenko, Marina Mrđen, Mate Panjkota: Ivan Lukačić: Nos autem; W. A. Mozart: Mi lagnero tacendo; W. A. Mozart: Piu non si trovano
Korepetitor: Zoran Velić, prof.
Mentori: doc. art. Terezija Kusanović (br. 1, 2, 3, 4, 5, 6), asistent dr. sc. Marijo Krnić (br. 7)

Partnerska institucija: Hrvatski dom Split

Nositelji aktivnosti: doc. art. Terezija Kusanović, asistent dr. sc. Marijo Krnić

Kontakt-osoba: kusanovićt@gmail.com

Ciljevi
Kvalitetno obrazovanje Dostojanstven rad i ekonomski rast Industrija, inovacije i infrastruktura Smanjenje nejednakosti Održivi gradovi i zajednice Očuvanje života na Zemlji Partnerstvom do cilja