05. prosinca 2022.

Proslava 25 godina UMAS-a: pregled događanja u prosincu 2022.

Proslava 25 godina UMAS-a: pregled događanja u prosincu 2022.
Ove se godine navršava dvadeset pet godina od osnutka Umjetničke akademije u Splitu (1997. – 2022.). Tu značajnu obljetnicu Akademija obilježava nizom događanja. U nastavku donosimo program za prosinac:
 
3. i 4.12.2022., koncerti,  Split klarinet festival
Naslov aktivnosti: Split klarinet festival
Datum, vrijeme i mjesto održavanja: 3. i 4.12.2022., Foyer HNK Split
Dodatne informacije: U suradnji s HNK Split, a pod pokroviteljstvom Grada Splita Umjetnička akademija u Splitu organizira prvo izdanje Split festivala. U dva koncerta publika će se upoznati sa skladateljima i klarinetistima koji u gradu djeluju (ili su djelovali). Prva večer, Večer splitskih skladatelja, posvećena je skladatelju Petru Bergamu koji nas je napustio ove godine, baš kao i profesor Stefanović kojem je skladba posvećena. Osim njegovog djela na programu su djela Ivana Božićevića, Šimuna Čarlija-Botice, Denija Pjanića, Ante Grgina, a posebno nas vesele dvije praizvedbe: djela Gordana Tudora i Vlade Sunka. Drugu večer, Večer komorne glazbe, imat ćete priliku čuti odabrana djela iz klarinetskog repertoara od Brahmsa, Brucha, Mendelssohna do Botice i Mellitsa. Kompozicije na klarinetu izvode Željko Milić, Ivana Bandalo Benzon, Igor Ivanović, Lorena Dokša i Mislav Norac uz Jadranku Garin, Vesnu Podrug Kossjanenko i Ivana Violića na klaviru, Doru Mitrović na violi i Maju Tomašević na flauti.
Partnerske ustanove: Hrvatsko narodno kazalište, Split
Nositelji aktivnosti: ass. Ivana Bandalo Benzon, Glazbeni odjel, Puhački odsjek, klarinet 

 

7.12.2022., prezentacija, Promocija podvodne kulturne baštine
Naslov aktivnosti: Promocija podvodne kulturne baštine / prezentacija
Datum, vrijeme i mjesto održavanja: 7.12.2022.; 12:00 h / Pomorski fakultet, Split
Dodatne informacije: Prezentacija 3D fotogrametrijskih modela podvodno kulturnih lokaliteta koje je UMAS snimio u svrhu izrade VR showrooma Pomorskog muzeja Split u sklopu projekta WRECKS4ALL– Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude, INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora.
Partnerske ustanove: Pomorski fakultet Split, Pomorski muzej Split.
Nositelji aktivnosti: v. pred. Tea Katunarić Kirjakov, Likovna kultura i likovna umjetnost
Kontakt-osoba: teakatunaric@gmail.com

 

12.-14.12.2022., radionica, priprema radova za izložbu, Retrospektivna izložba Andrije Krstulović
Naslov aktivnosti: radionica / priprema radova za izložbu - "retrospektivna izložba Andrije Krstulovića"
Datum i mjesto održavanja: 12.-14.12.2022 Atelje Andrije Krstulovića, prostori umjetničke akademije (Kiparstvo) Brda
Dodatne informacije: Priprema skulptura za izložbu „retrospektiva Andrija Krstulović“. Organizatori radionice su Sveučilišna galerija u suradnji s Odsjecima za kiparstvo i konzervaciju-restauraciju. Radionica je namjenjena studentima kiparstva i konzervacije-restauracije. 
Partnerska ustanova: Galerija Sveučilišta u Splitu
Nositelji aktivnosti: doc. dr. art Goran Balić, doc. art Đani Martinić, asist. Duje Matetić (Odsjek za Kiparstvo); doc. art Filip Rogošić (Odsjek za konzervaciju-restauraciju)

 

12.12.2022., radionica, predavanje, Likovno osmišljavanje alternativne urbane opreme (s mogućnošču izvedbe u brodogaditeljskim radionicama)
Naslov aktivnosti: Likovno osmišljavanje alternativne urbane opreme (s mogućnošču izvedbe u brodogaditeljskim radionicama)/ radionica, predavanja
Datum i mjesto održavanja: 12 -14. 12. 2022. / prostori umjetničke akademije (Kiparstvo) Brda Vrijeme održavanja: 09.00-12.00 sati
Dodatne informacije: Plan radionice je da se kroz tri dana osmisle i realiziraju skice idejnih rješenja za novu, adekvatniju i ekološki održiviju gradsku (urbanu) opremu. Fokus radionice je na pokušaju oblikovanja opreme za javne gardske prostore, poput stalaka za parkiranje bicikala, koševa za smeće, urinale i drugih, manjih intervencija na javnim površinama. Poslijednjih godina smo, s obzirom na višestruko povećanje broja gostiju u gradu, svjedoci velike potrebe za takvom opremom. Ideja je da se sudionike projekta informira o već postojećim riješenjima te, kroz mentoriranu radionicu, pokuša osmisliti nova, alternativna rješenje za javnu opremu koja bi, osim likovne, imala funkcionalnu dimenziju te dimenziju ekološke održivosti. Naglasak bi bio na trajnosti, lakoći održavanja, utilitarnosti i poštivanju konteksta prostorne situacije za koju bi predmet bio osmišljen. Glavno likovno i funkcionalno ograničenje bio bi imperativ da je sve oblikovano u plohama, odnosno da je tehnološki potencijalno izvedivo u brodogradilištu, jer je to kapital koji grad posjeduje. Ovisno o uspješnosti radionice, moguće je i odvijanje druge faze projekta. Radionicu je osmislio doc. art. Vojin Hraste, gostujući predavač.
Partnerska ustanova: Sveučilišna galerija u Splitu
Nositelji aktivnosti: red. prof. art Loren Živković Kuljiš (Odsjek za Kiparstvo) i doc. art Vojin Hraste (Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb)
Kontakt-osoba: vhraste@gmail.com

 

13.12.2022., izložba, Premijere 86 / Fani Vidović, kustosica Željka Vuko
Naslov aktivnosti: Premijere 86 / Fani Vidović (kustosica Željka Vuko) / izložba
Vrsta aktivnosti: izložba i radionica
Datum, vrijeme i mjesto održavanja aktivnosti: 13. prosinca 2022. u 19:00 sati / Loggia, Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, Dioklecijanova 7 u Splitu
Dodatne informacije:  Samostalna izložba Fani Vidović, studentice 2. godine diplomskog studija na odsjeku za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu (mentor izv. prof. Vedran Perkov). Kustosica izložbe je Željka Vuko, studentica druge godine diplomskog studija povijesti i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Splitu (mentor izv. prof. dr.sc. Dalibor Prančević).
Izložba se realizira u sklopu projekta pod nazivom Premijere pokrenut je 2008. godine. Riječ je o ciklusu samostalnih izložbi kojima se javnosti predstavljaju studenti Likovnog odjela Umjetničke akademije u Splitu. Pomoć u izložbenim koncepcijama i realizaciji izložaba preuzeli su studenti Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. Studenti su s obije strane imaju mentorsku potporu u svojim profesorima, a Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u Splitu im na raspolaganje stavlja svoje prostorne i tehničke resurse. Primarni cilj je studentima srodnih fakulteta pružiti priliku da kroz rad na konkretnom projektu neposredno surađuju te da se na praktičan način upoznaju s galerijskim procesima rada.
Partnerske ustanove: Filozofski fakultet u Splitu; Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u Splitu
Nositelji aktivnosti: red. prof . art (T) Viktor Popović, izv. prof. art Vedran Perkov (Odsjek za slikarstvo)
Kontakt-osoba: viktor.popovic@umas.hr

 

14.-16.12.2022., radionica, koncert, Festival „Music Sandbox“
Naslov aktivnosti: Festival „Music Sandbox“
Vrsta aktivnosti: radionica i koncert
Mjesto održavanja:  Zgrada Glazbenog odjela Umjetničke akademije u Splitu, Vrančićeva 17 i dvorani Glazbene škole Josipa Hatzea Split
Vrijeme održavanja: radionica od 14.12. do 16.12., koncert 17.12. u 17 sati
Dodatne informacije: „Music Sandbox“ (14.12.-17.12.) ime je festivala posvećenog suvremenoj umjetničkoj glazbi. Svoj naziv dobiva od pojma „sandbox“ koji u poslovnom žargonu označava inovativno područje u kojem se ustaljena pravila uklanjaju te se sudionicima omogućuje slobodno eksperimentiranje. Usmjeren poticanju hrvatskog glazbenog stvaralaštva ovaj festival postaje distribucijski kanal koji široj publici predstavlja nove ideje mladih, ali i već afirmiranih kompozitora i instrumentalista.Festival uključuje soundpainting radionicu Nevena Radakovića koja će se od 14.12. do 16.12. održati u prostorima glazbenog odjela Umjetničke akademije u Splitu te koncert ansambla S/UMAS u dvorani GŠ Josipa Hatzea 17.12. u 17:00 sati. 
Prijave za aktivne i pasivne sudionike radionice: https://forms.gle/KRa5ZwYhLruKMR9D6
Partnerska ustanova: Soundpainting platforma Pula, Glazbena škola Josipa Hatzea Split
Nositelji aktivnosti: Ansambl za suvremenu glazbu S/UMAS
Kontakt-osoba: Igor Ivanović igor.flanker@gmail.com

 

15.12.2022., koncert, Božićni koncert mladih glazbenika
Naslov aktivnosti: Božićni koncert mladih glazbenika
Vrsta aktivnosti: koncert studenata Glazbenog odjela UMAS-a
Mjesto i vrijeme održavanja: Hrvatski dom Split u 20 sati
Dodatne informacije: koncert čije se točke sastoje od raznih solo i komornih djela
Partnerska ustanova: Hrvatski dom Split
Nositelji aktivnosti: izv. prof. art.Vesna Podrug Kossjanenko, prodekanica Odjela za glazbenu umjetnost
Kontakt-osoba:  vesna.podrug@yahoo.com

 

17.12.2022., predavanje, radionice, 6. susret Alumni kluba Odjela za glazbenu umjetnost
Naslov aktivnosti: 6. susret Alumni kluba Odjela za glazbenu umjetnost
Vrsta aktivnosti: predavanja / radionice
Mjesto održavanja: Hrvatski dom Split (Glazbeni salon Jakova Gotovca)
Vrijeme održavanja: 10:00-15:10
Dodatne informacije:  Na 6. godišnjem susretu Alumni kluba sudjeluju alumni Umjetničke akademije u Splitu i Muzičke akademije u Zagrebu te studenti Odsjeka za glazbenu teoriju i kompoziciju UMAS-a s izlaganjima na temu (Re)harmonizacija.
Partnerska ustanova: Hrvatski dom Split
Nositelji aktivnosti: doc. dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo (Odsjek za glazbenu teoriju i kompoziciju)
Kontakt-osoba: jelicavaljalo@gmail.com

 

20.12.2022., koncert, Božićni koncert Odsjeka za klavir
Naslov aktivnosti: Božićni koncert Odsjeka za klavir
Datum održavanja: 20.12.2022, 18 h.
Mjesto održavanja: Koncertna dvorana Glazbenog odjela, UMAS, Fausta Vranćiča 19
Dodatne informacije:  Nastupit će studenti Odsjeka za klavir i komorni sastavi.
Nositelji aktivnosti: doc. art Jadranka Garin, pročelnica Odsjeka za glasovir

 

23.12.2022., izložba, Premijere 87 / Luka Jukić, kustosica Blaženka Miše
Naslov aktivnosti: Premijere 87 / Luka Jukić (kustosica Blaženka Miše) / Izložba
Datum i vrijeme održavanja: 23. prosinca 2022. u 19:00 sati
Mjesto održavanja: Loggia, Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, Dioklecijanova 7 u Splitu
Dodatne informacije:  Samostalna izložba Luke Jukića, studenta 3. godine preddiplomskog studija na odsjeku za film i video Umjetničke akademije u Splitu (mentorica red. prof. Sandra Sterle). Kustosica izložbe je Blaženka Miše, studentica druge godine diplomskog studija pedagogije i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Splitu (mentor izv. prof. dr.sc. Dalibor Prančević).
Izložba se realizira u sklopu projekta pod nazivom Premijere pokrenut je 2008. godine. Riječ je o ciklusu samostalnih izložbi kojima se javnosti predstavljaju studenti Likovnog odjela Umjetničke akademije u Splitu. Pomoć u izložbenim koncepcijama i realizaciji izložaba preuzeli su studenti Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. Studenti su s obije strane imaju mentorsku potporu u svojim profesorima, a Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u Splitu im na raspolaganje stavlja svoje prostorne i tehničke resurse. Primarni cilj je studentima srodnih fakulteta pružiti priliku da kroz rad na konkretnom projektu neposredno surađuju te da se na praktičan način upoznaju s galerijskim procesima rada.
Partnerske ustanove: Filozofski fakultet u Splitu; Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u Splitu
Nositelji aktivnosti: red. prof . art (T) Viktor Popović, izv. prof. art Vedran Perkov (Odsjek za slikarstvo)
Kontakt-osoba: viktor.popovic@umas.hr
 
Ciljevi