07. listopada 2022.

Proslava 25 godina UMAS-a: pregled događanja u listopadu 2022.

Ove se godine navršava dvadeset pet godina od osnutka Umjetničke akademije u Splitu (1997. – 2022.). Tu značajnu obljetnicu Akademija obilježava nizom događanja. U nastavku donosimo program za listopad:

6.10.2022., Promocija zbirke skladbi Vlade Sunka: "Capriccio cromatico"

Mjesto održavanja: Hrvatski dom Split, Tončićeva 2

Vrijeme održavanja: četvrtak, 6. listopada 2022

Dodatne informacije: "Sanctus play Capriccio cromatico promocija je zbirke skladbi za mandolinske komorne sastave i orkestre prof. Vlade Sunka.

Velika volja vrsnog kompozitora i ambicija orkestra koji je rastao sa svakom novom skladbom uvelike je odredila smjer u kojem se razvija mandolinski repertoar na međunarodnoj sceni, a jedinstveni spoj tradicionalnog i modernog izričaja postao je zvučni potpis mandolinskog orkestra Sanctus Domnio među ljubiteljima mandoline diljem Europe."

Nositelji događaja: Hrvatski dom Split, Gradski mandolinski orkestra Sanctus Domnio

19.00 sati | Glazbeni salon Jakova Gotovca
Predstavljanja zbirke skladbi "Capriccio cromatico“

20.00 sati | Svečana dvorana
Koncert Gradskog mandolinskog orkestra Sanctus Domnio

Nositelji aktivnosti: Hrvatski dom Split, Gradski mandolinski orkestra Sanctus Domnio

Kontakt osoba: Ivana Kenk Kalebić, e-mail: ivana.kenk@gmail.com

 

9.10.2022., predavanje "Citizen science; Razvoj podvodne arheologije i ronjenja u Splitu"

Datum održavanja aktivnosti: 9.10.2022.

Naslov aktivnosti: Citizen science; Razvoj podvodne arheologije i ronjenja u Splitu

Vrsta aktivnosti: predavanje

Mjesto održavanja: Podvodno istraživački klub Mornar

Vrijeme održavanja: 9.30h

Dodatne informacije:  Javno predavanje koje popularizira znanstveno ronjenje u suradnji s NGOma, odnosno ronilačkim klubovima. Nakon predavanja svi zainteresirani građeni će imati priliku napraviti probne zarone uz stručnu pomoć kvalificiranih ronioca iz ronilačkog kluba Mornar.

Partnerska ustanova: Podvodno istraživački klub Mornar

Nositelji aktivnosti: Tea Katunarić Kirjakov, Likovna kultura i likovna umjetnost

Kontakt-osoba: teakatunaric@gmail.com

 

7.10. - 21.10. 2022., Izložba studentskih radova "kARTografija",

Mjesto održavanja: galeriji CTRL+Z, Zagrebačka 3

Vrijeme održavanja: otvaranje izložbe petak 7. listopada 2022. u 19 sati

Dodatne informacije: Na izložbi  ''kARTografija'' predstavljen je odabir studentskih radova nastalih pod mentorstvom dr. sc. Jelene Zanchi.

Biti će izloženi kartografski prikazi realizirani kroz godine na predmetima  Primijenjeno crtanje,  Informacijski dizajn i Vizualne kounikacije i prostor.

Otvorenje je u galeriji CTRL+Z u Zagrebačkoj 3 u petak 7. listopada 2022. u 19 sati, a izložba se može pogledati do petka 21. listopada 2022. radnim danom od 10 do 19 sati.

Nositelji aktivnosti: Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija

Kontakt osoba: Jelena Zanchi, e-mail: zanchi.jelena@gmail.com

 

10.10. - 15.10. 2022., Radionica i predavanje profesora Boštjana Botasa Kende (ALUO, Ljubljana)

Mjesto održavanja: Zagrebačka 3

Vrijeme održavanja: od 10. do 15. listopada 2022.

Dodatne informacije: a Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija, od 10. do 15. listopada, gostujući ERAMUS+ profesor s Akademije likovnih umjetnosti i dizajna Sveučilišta u Ljubljani Boštjan Botas Kenda, voditi će radionicu pod nazivom "Javno i privatno". Kolega Kenda će održati i otvoreno uvodno predavanje u Zagrebačkoj 3 u ponedjeljak 10. listopada u 14.00.

Radionica će metodom istraživanja specifičnih situacija u svakodnevnom životu oblikovati proces usmjeren na stvaranje okruženja koje je senzibilno na blizinu (proksemiku) i pripadnu ljudsku interakcija. Kroz jezik vizualnih komunikacija povezati će se kompleksnost knjige i elemenata signalizacije/usmjeravanja.

Nositelji aktivnosti: Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija

Kontakt osoba: Ivica Mitrović, e-mail: ivicajr@umas.hr

 

11.10.2022., predavanje, konzultacije sa studentima, Indra Kupferschmid - predavanje: Choosing fonts

Mjesto održavanja: Zagrebačka 3

Vrijeme održavanja: 11. listopada 2022. u 18 sati

Dodatne informacije: Indra Kupferschmid je freelance tipografkinja i profesorica na Visokoj školi za likovne umjetnosti Saar pri Umjetničkom fakultetu u Saarbrückenu u Njemačkoj. Potaknuta knjigama tipografskih specimena, Indra je 24 sata dnevno zaokupljena slovima i svim njihovim mogućim inkarnacijama - fontovima za web, bitmap fontovima, starim fontovima, poviješću tipografije, istraživanjem, DIN odborima, dizajnom i kombinacijama svega navedenog. Indra je koautorica publikacije Helvetica Forever u izdanju Lars Müller Publishers kao i drugih knjiga tipografskih referenci. Konzultantica je za tipografsku i dizajnersku industriju i sve one kojima je potrebna pomoć u odabiru fonta, piše za časopise, knjige, web stranice, a uz to žonglira i svojim malim i ultra-velikim pothvatima.

Nositelji aktivnosti: Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija

Kontakt osoba: Nikola Đurek, email: nikola@typotheque.com

 

11.10.2022 - 1.2.2023, izložba "Kud'plovi ovaj brod?"

Datum održavanja aktivnosti: 11.10.2022-1.2.2023

Naslov aktivnosti: Kud'plovi ovaj brod?

Vrsta aktivnosti:  izložba

Mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zadru, Trg opatice Čike 1, Zadar

Vrijeme održavanja: Izložba se otvara 11.10..2022. u 20 sati.

Dodatne informacije: Na izložbi "Kud’ plovi ovaj brod?" predstavljeni su nalazi s podmorskog arheološkog lokaliteta u blizini uvale Juro na otoku Žirju, te proces konzervacije-restauracije keramičkog materijala koji je nekoć bio teret potopljenog broda.  Arheološka istraživanja vodila je izv. prof. dr. sc. Irena Radić Rossi  s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Konzervatorsko-restauratorske radove na arheološkim nalazima izvodili su studenti Odsjeka za konzervaciju restauraciju Umjetničke akademije u Splitu pod vodstvom doc. art. dr. sc. Mione Miliše, , i doc. art. Filipa Rogošića, u okviru nastave iz stručnih predmeta od 2018. do 2021. god.  Autori izložbe i likovnog postava su doc. art Filip Rogošić i doc. art. dr. sc. Miona Miliša.

Partnerska ustanova: Odjel za arheologiju, Sveučilište u Zadru i Arheološki muzej u Zadru.

Nositelji aktivnosti: doc. art. dr. sc. Miona Miliša doc. art Filip Rogošić, Odsjek za konzervaciju i restauraciju

Kontakt-osoba: mionamilisa@gmail.com, filiprogosic12@gmail.com

 

15.10.2022., koncert, 5. Međunarodni festival pjesme SING (in) SPLIT / 3. Spli'ski klaparel

Mjesto održavanja: Hrvatski dom Split

Vrijeme održavanja: 20 h

Dodatne informacije: U subotu 15. listopada 2022. u Hrvatskom domu Split održat će se 3. smotra klapa pod nazivom Spli'ski klaparel. Večer se održava u sklopu 5. Međunarodnog festivala pjesme SING (in) SPLIT. Nastupit će klape: Orca (Split), Mriža (Split), Armorin (Zagreb), Zvizdan (Posušje), Kurjože (Podstrana), Kampaneli (Kaštela), Iskon (Split) i Ventula (Split). Festival je u organizaciji udruge Schola cantorum Split i mješovitog pjevačkog zbora Camerata Vocale Split, dok Spli'ski klaparel organizira klape Ventula. Umjetnički ravnatelj i idejni začetnik festivala je dr. sc. Sara Dodig Baučić.

Ulaznice se mogu nabaviti preko sustava Adria Ticket ili u Hrvatskom domu Split (IV. kat) svaki dan od 9-14h i sat vremena prije početka koncerta. Cijena ulaznice je 30 kn.

Poveznica preko koje se mogu kupiti ulaznice: https://shop.adriaticket.com/event-details/1905/3-smotra-klapa-pliki-klaparel

Partnerska ustanova: Hrvatski dom Split, Grad Split, Županija Splitsko-dalmatinska,

Nositelji aktivnosti: dr. sc. Sara Dodig Baučić, Odsjek za glazbenu teoriju i kompoziciju

Kontakt-osoba: saradodig@gmail.com

 

21.10. - 13.11.2022,  Zajednička izložba studenata preddiplomskog i diplomskog studija Odsjeka za film i video i studenata diplomskog studija i diplomanata Odsjeka za Slikarstvo u galeriji Exhibition Laboratory na Akademiji likovnih umjetnosti Umjetničkog sveučilišta u Helsinkiju u Finskoj

Datum održavanja aktivnosti: 21. listopada - 13. studenog 2022.

Naslov aktivnosti: SouthWest - NorthEast

Vrsta aktivnosti: izložba
Mjesto održavanja: Galerija Exhibition Laboratory, Akademija likovnih umjetnosti Umjetničkog sveučilišta u Helsinkiju, Finska

Vrijeme održavanja: 21. listopada 2022. u 19:00 sati (EET)

Dodatne informacije:  Zajednička izložba studenata preddiplomskog i diplomskog studija Odsjeka za film i video i studenata diplomskog studija i diplomanata Odsjeka za Slikarstvo u galeriji Exhibition Laboratory na Akademiji likovnih umjetnosti Umjetničkog sveučilišta u Helsinkiju u Finskoj. Selektori izložbe su dr. sc. Vlado Zrnić, red. prof. art. sa Odsjeka za film i video te Viktor Popović, red. prof. art. (T) i Neli Ružić, doc. art. sa Odsjeka za slikarstvo. Organizatori izložbe su Likovni odjel UMAS-a i udruga “Kazimir” koju predstavlja Ivan Perić, diplomirani sociolog i magistar filmske umjetnosti. Na izložbi će se predstaviti radovi studenata preddiplomskog studija Odsjeka za film i video: Vanessa Barač, Lora Cukrov, Gabrijela Kajdiž, Jure Knezović, Ivan Trpimir Lozić, Josip Maleš, Marija Mratinić, Jadran Parunov, Luna J. Stamenković; studenti diplomskog studija Odsjeka za film i video: Lucija Bosančić, Luka Eterović, Klarisa Stanisavljević, Lucija Vrkić; studenti diplomskog studija Odsjeka za slikarstvo: Marija Bebić, Tihana Felić, Mihael Frančić, Đana Lončar, Zvonimir Lukas, Anna Perlain, Marija Ana Rnjak; diplomanti Odsjeka za slikarstvo: Davor Drčelić, Ana Heski, Mak Hubjer, Ivo Mateljak, Mia Minigo, Marija Petrović, Ivona Pupačić (trenutno studentica Odsjeka za likovnu kulturu i likovnu umjetnost), Matea Rančić, Palmina Roglić i Marieta Vulić. Ovom izložbom studentskih radova namjera je predstaviti raznolikost i kreativni doseg naših studenata kroz suvremeni pristup umjetničkom stvaralaštu, raznolikost i intrigantnost u pristupu tematskom sadržaju i inventivnu uporabu likovnih tehnika i medija. U procesu postavljanja i na otvaranju izložbe 21. listopada u Helsinkiju sudjelovat će deset naših studenata: Marija Bebić, Lora Cukrov, Tihana Felić, Mihael Frančić, Luka Jukić, Đana Lončar, Zvonimir Lukas, Marija Mratinić, Ivona Pupačić i Lucija Vrkić uz troje gore spomenutih profesora. Izložba ostaje otvorena do 13. studenog 2022. godine.

Partnerska ustanova: Akademija likovnih umjetnosti Umjetničkog sveučilišta u Helsinkiju, Finska

Nositelji aktivnosti: dr.sc. Vlado Zrnić, red. prof. art. (Odsjek za film i video); Viktor Popović, red. prof. art. (T) (Odsjek za slikarstvo)

Kontakt-osoba: vlzrn@yahoo.com; viktor.popovich@gmail.com

 

22.10.2022., radionica, Dizajnerska početnica: Uveži svoj sketchbook

Datum održavanja aktivnosti: subota, 22.10. od 10:00 do 12:00 sati

Naslov aktivnosti: Dizajnerska početnica, Uveži svoj sketchbook

Vrsta aktivnosti: radionica

Mjesto održavanja: Umjetnička akademija, Zagrebačka 3, Split

Dodatne informacije:  Uzrast polaznika: osnovnoškolski (1. - 4. razred); prijave i kontakt: dizajnerskapocetnica@umas.hr; rok za prijave: petak, 21.10.2022. u 17:00 sati; voditeljica radionice: Ana Bodrožić

Polaznici će na radionici izraditi vlastiti “sketchbook” prilikom čega će se usvojiti na koji način dizajner sudjeluje u procesu nastanka knjige. Radionica ima za cilj potaknuti kreativno izražavanje vizualizacijom informacije, samostalnost djeteta u radu te razviti psihomotoričke vještine kroz proces izrade uveza knjige za skiciranje ideja.
Dizajnerska početnica je program kreativnih radionica za djecu i mlade pod vodstvom profesionalnih dizajnera iz različitih područja djelovanja. Kroz teme koje dizajneri-mentori odabiru u suradnji s voditeljem programa, polaznici i polaznice se na način prikladan svom uzrastu upoznaju s osnovama dizajna, ne samo kao vizualne djelatnosti, već i kao alata za kreativno, konceptualno i kritičko promišljanje svakodnevice. Dizajnersku početnicu organizira Umjetnička akademija u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Splita.
- Dizajnerske početnice su prilagođene za sve zainteresirane, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo.
- Radionice su besplatne, a broj sudionika je ograničen.
- Radionica se održava kao dio aktivnosti u sklopu UMAS25

Partnerska ustanova: Hrvatsko dizajnersko društvo, Ministarstvo kulture i Grad Split.

Nositelji aktivnosti: Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija

Kontakt-osoba: Ana Bodrožić, dizajnerskapocetnica@umas.hr

 

25.10.2022., razgovor i izložba, Graphic poem ''La Divina Commedia - Inferno'' – razgovor s talijanskim ilustratorom Emiliom Guazzone i pop up izložba u CTRL+Z

Datum održavanja aktivnosti: utorak 25.10.2022.

Naslov aktivnosti: Graphic poem ''La Divina Commedia - Inferno'' – razgovor s talijanskim ilustratorom Emiliom Guazzone i pop up izložba u CTRL+Z

Vrsta aktivnosti: predavanje /izložba

Mjesto održavanja: Zagrebačka 3

Vrijeme održavanja: 19.00

Dodatne informacije: Emilio Guazzone ilustrirao je nedavno objavljeni graphic poem ''La Divina Commedia - Inferno''. Kroz razgovor i kratku prezentaciju pričat će o svojoj metodi rada i cjelokupnom procesu od ideje do realizacije knjige. Izlaganje će pratiti i POP UP izložba u CTRL+Z gdje će se moći vidjeti originalne autorove skice.

Partnerska ustanova:

Nositelji aktivnosti: dr.sc. Jelena Zanchi, Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija

Kontakt-osoba: zanchi.jelena@gmail.com

 

26.10.2022., predavanje „Theory of Score Cinema / Laurent Van Lancker“

Datum održavanja aktivnosti: srijeda 26.10.2022. u 17 sati

Naslov aktivnosti:  Theory of Score Cinema / Laurent Van Lancker

Vrsta aktivnosti: predavanje

Mjesto održavanja: Kino Umas – Tvrđava Gripe

Dodatne informacije:  Predavanje Laurent Van Lancker-a o specifičnostima Score Cinema sa analizom filmova Yvonne Rainer, Lars Von Triera, Robert-a Kramera i Laurent Van Lancker-a.

Partnerska ustanova: INSAS, Bruxelles, Belgija

Nositelji aktivnosti: red. prof. Slobodan Jokić, Odsjek za film i video

Kontakt-osoba: danoki@xs4all.nl

 

27.10.2022., promocija knjige A. Majkapara: J.S. Bach-Dvoglasne invencije i predavanje

Datum održavanja aktivnosti: 27.10.2022.

Naslov aktivnosti: Promocija knjige i predavanje više umj.savj. Sabrine Zelić, Muzička akademija Zagreb

Vrsta aktivnosti: Promocija knjige A. Majkapara: J.S. Bach-Dvoglasne invencije i predavanje na istu temu, te seminar-rad sa studentima

Mjesto održavanja: Koncertna dvorana Fausta Vrančića 19, Glazbeni odjel

Vrijeme održavanja: od 10 do 13 sati  predavanje i od 14.30 do 17 sati seminar

Dodatne informacije:  SABRINA ZELIĆ  je pijanistica  i profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u zvanju Umjetničkog savjetnika. Uz pijanističku i pedagošku praksu  bavi se i prijevodima ruske pijanističke pedagoške literature na hrvatski jezik. Početkom 2021. godine izdan je u suizdavaštvu Muzičke akademije i izdavačke kuće „Leykam“ njen prijevod knjige: Aleksandra Majkapara:  J. S. Bach - Dvoglasne invencije. Prvi dio knjige obrađuje Invencije kao umjetničku cjelinu uključujući povijest nastanka, stilska obilježja, te instrumente na kojima su se izvodile kao i načine ugađanja istih u vrijeme njihovog skladanja. Autor nam detaljno govori i o ornamentici, artikulaciji, fraziranju kao i poveznicama između invencija i ostalih Bachovih djela. U nastavku knjige se obrađuje svaka od 15 invencija posebno što uz sve navedeno uključuje i njihovu harmonijsku analizu, prstomete i dešifriranje Bachovih oznaka ornamentike, fraziranja, tempa te načina izvođenja.  Promocija knjige/predavanje i seminar koji se sastoji iz 2 dijela. Prvi dio je predavanje koje uključuje najosnovnije elemente uvodnog dijela knjige. Drugi dio uključuje analizu svake pojedinačne invencije. Invencije su nezaobilazni materijal u sklopu nastave Metodike klavira koji može biti od velike koristi studentima klavirskog odsjeka-budućim nastavnicima.

Nositelji aktivnosti: Jadranka Garin (Odsjek za glasovir)

Kontakt-osoba: jadranka.garin©gmail.com

 

28.10.2022. projekcija, Večer kratkih filmova studenata Umjetničke akademije u Splitu - Odsjek za film i video

Mjesto održavanja: Teatrin Gradske knjižnice Solin Ul. Kralja Zvonimira 117d, 21210 Solin
Vrijeme održavanja: petak, 28. listopada 2022. u 19.30
Dodatne informacije: Na inicijativnu studenta Julija Jurage, s MA studija Film, medijska umjetnost i animacija, Odsjek za film i video promovira radove svojih sadašnjih i bivših studenata svojevrsnom retrospekcijom odabranih kratkih filmova za širu publiku.

Nositelji aktivnosti: Odsjek za film i video i Gradska knjižnica Solin

Kontakt osoba: Dinko Božanić, e-mail: dinkopepe@gmail.com

 

29.10.2022., predstavljanje monografije „Župna crkva sv. Ivana Krstitelja u Postirima“, autora Vinicija B. Lupisa i Branka Matulića

Datum održavanja aktivnosti: 29. listopada 2022. u 19 sati

Naslov aktivnosti: Predstavljanje monografije „Župna crkva sv. Ivana Krstitelja u Postirima“, autora Vinicija B. Lupisa i Branka Matulića

Vrsta aktivnosti: promocija knjige

Mjesto održavanja: Postira, župna crkva sv. Ivana Krstitelja

Dodatne informacije:  U okviru višednevnih aktivnosti proslave suzaštitnika župe Postira, sv. Justa, održat će se i promocija monografije „Župna crkva sv. Ivana Krstitelja u Postirima“. Autori monografije su Vinicije B. Lupis, znanstveni savjetnik, voditelj Područnog centra Dubrovnik instituta Ivo Pilar i red. prof. dr. sc. Branko Matulić sa Umjetničke akademije u Splitu. Izdavač monografije je Župni ured sv. Ivana Krstitelja Postira. Monografiju će predstaviti izv. prof. dr. sc. Josip Dukić sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, Joško Bracanović, kustos Muzeja hvarske baštine u Hvaru, don Ivica Huljev, župnik župe sv. Jeronima Pučišća, don Jure Martinić, , župnik župe sv. Ivana Krstitelja Postira kao i sami autori.

Partnerska ustanova: Župni ured župe sv. Ivana Krstitelja Postira

Nositelji aktivnosti: prof. dr. sc. Branko Matulić, Odsjek za konzervaciju i restauraciju

Kontakt-osoba: bmatulic@umas.hr

 

29.10.2022. Projekcija kratkih filmova za djecu studenata Umjetničke akademije u Splitu - Odsjek za film i video

Mjesto održavanja: Teatrin Gradske knjižnice Solin Ul. Kralja Zvonimira 117d, 21210 Solin 

Vrijeme održavanja: Subota, 29. listopada 2022. u 10 sati

Dodatne informacije: Na inicijativnu studenta Julija Jurage, s MA studija Film, medijska umjetnost i animacija, Odsjek za film i video promovira radove svojih sadašnjih i bivših studenata retrospekcijom odabranih kratkih filmova za djecu.

Nositelji aktivnosti: Odsjek za film i video i Gradska knjižnica Solin

Kontakt osoba: Dinko Božanić, e-mail: dinkopepe@gmail.com

 

Ciljevi