01. travnja 2023.

Pregled događanja u travnju 2023.

Umjetnička akademija u Splitu na svojim stranicama redovito objavljuje događanja za tekući mjesec:

1. 4. 2023. radionica, Dizajnerska početnica: Moj planer

Vrijeme: subota, 1. 4. od 10 do 12 sati

Mjesto održavanja: Umjetnička akademija, Zagrebačka 3, Split

Dodatne informacije: uzrast polaznika: osnovna škola (1. - 4. razred); prijave i kontakt: dizajnerskapocetnica@umas.hr; rok za prijave: petak, 31.03.2023.u 17:00 sati; voditeljica radionice: Lana Vitas. Tema nove početnice je „Moj planer” prikazan kroz ikonice. Polaznici bi dobili neke već gotove predloške, dijelove od kojih bi mogli dalje oblikovati ikonice. Tehnikom kolaža i crtežom bi nadograđivali ikone. Raznim ikonama bi opisali, ispričali svoj danili tjedan, kako zapravo provode svoje vrijeme, u školskim i vanškolskim obavezama, u igri s prijateljima i slobodnim aktivnostima, kod kuće i s roditeljima. Oblikovali bi tjedni ili dnevni planer aktivnosti.

Dizajnerska početnica je program kreativnih radionica za djecu i mlade pod vodstvom profesionalnih dizajnera iz različitih područja djelovanja. Kroz teme koje dizajneri-mentori odabiru u suradnji s voditeljem programa, polaznici i polaznice se na način prikladan svom uzrastu upoznaju s osnovama dizajna, ne samo kao vizualne djelatnosti, već i kao alata za kreativno, konceptualno i kritičko promišljanje svakodnevice. Dizajnersku početnicu organizira Umjetnička akademija u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Splita. Dizajnerske početnice su prilagođene za sve zainteresirane, bezobzira na prethodno znanje i iskustvo. Radionice su besplatne. Broj sudionika je ograničen.
O voditeljici radionice: Lana Vitas; Još za vrijeme studija (Dizajn vizualnih komunikacija, Umjetnička akademija, Sveučilište u Splitu), u razdoblju od 2002. radi na raznovrsnim projektima u kreativnom timu marketinške agencije, koja njeguje kulturu manjeg dizajn studija i specijalizirana je naročito za brending. Nakon agencijskog iskustva vodi svoj dizajn studio, a radovi nastali samostalno ili timski osvajali su nagrade na internacionalnim natjecanjima i objavljivani su u uglednim svjetskim dizajn publikacijama.

Partnerska institucija: Hrvatsko dizajnersko društvo, Ministarstvo kulture, Grad Split.

Nositelji aktivnosti: Lana Vitas, Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija

Kontakt-osoba: dizajnerskapocetnica@umas.hr

 

6. 4. 2023. izložba, Dugiš, otok u rijeci vremena

Vrijeme: četvrtak, 6. 4. 2023 u 19 sati

Mjesto održavanja: Sveučilišne galerije Sveučilišta u Splitu

Dodatne informacije: Izložbu će predstaviti autori mag. sc. Damir Kliškić, viši kustos pretpovijesne zbirke u Arheološkom muzeju u Splitu i izv. prof. art. dr. sc. Miona Miliša s Umjetničke akademije u Splitu. Otvaranje izložbe uveličat će nastup studentice 1. godine Flaute Glazbenog odjela Umjetničke akademije u Splitu Doroteje Hegeduš.
O izložbi:
Prapovijesno sojeničko naselje na Dugišu u Otoku kod Sinja, sondažno se istraživalo 1955-1956. godine od strane Arheološkog muzeja u Splitu. Radi se o jedinom do sada istraživanom sojeničkom naselju u čitavoj Dalmaciji. Prema arheološkom materijalu koji je prikupljen, ovaj lokalitet pokazuje kontinuitet življenja od srednjeg brončanog doba (1700-1300 g. pr. Kr.) pa do u antički period, kako pokazuju primjerci novca iz 1.-5. st. po. Kr. Glavni cilj ove izložbe je predstaviti splitskoj i široj javnosti jedan vrlo specifičan i do sada malo poznat oblik naselja iz pretpovijesnih vremena, a to je sojeničko naselje, kroz dio originalne materijalne ostavštine u periodu od srednjeg brončanog do mlađeg željeznog doba. Na izložbi će biti predstavljeni brojni metalni, keramički, koštani i kameni predmeti koji dočaravaju razne gospodarske i društvene aktivnosti u navedenom periodu.

Uz originale na izložbi će biti predstavljeno 18 kopija posuda koje su izrađene prema 18 originalnih keramičkih predmeta s ovog lokaliteta.

Iste su izradili studenti Odsjeka za konzervaciju - restauraciju Umjetničke akademije u Splitu i koji su bili tema za dva diplomska rada obranjena 2017. godine. Isto tako će se prezentirati rezultati FT-IR analize koji su izvršeni na uzorcima keramike iz Dugiša od strane izv. prof. dr. sc. Ivice Ljubenkova s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Izložba je rezultat suradnje Arheološkog muzeja u Splitu i Umjetničke akademije u Splitu. Autori izložbe su mag. sc. Damir Kliškić, viši kustos pretpovijesne zbirke u Arheološkom muzeju u Splitu, izv. prof. art. dr. sc. Miona Miliša, autor likovnog postava je Mladen Čulić, izv. prof. art. s Umjetničke akademije u Splitu.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske uz suorganizaciju Sveučilišne galerije Sveučilišta u Splitu.

Partnerske ustanove: Arheološki muzej u Splitu, Prirodoslovno-matematički fakultet,  Sveučilišna galerija Sveučilišta u Splitu,  Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

Nositelji aktivnosti: izv. prof. art. dr. sc. Miona Miliša, Odsjek za konzervaciju - restauraciju

Kontakt-osoba: mmilisa@umas.hr

 

15. 4. 2023. radionica, Dizajnerska početnica: Analogni plakat

Vrijeme: subota, od 10:00 do 12:00 sati 15. travnja od 10 do 12 sati

Mjesto održavanja: Umjetnička akademija, Zagrebačka 3, Split

Dodatne informacije: Termin: subota, 15.04. od 10:00 do 12:00 sati; Mjesto: Umjetnička akademija, Zagrebačka 3, Split; Uzrast polaznika: srednja škola;  Prijave i kontakt: dizajnerskapocetnica@umas.hr
Rok za prijave: petak, 14.04.2023. u 17:00 sati; Voditeljica radionice: Ana Bodrožić

Kako izraditi plakat bez upotrebe digitalnih alata, onoga bez čega je život grafičkog dizajnera danas nezamisliv - saznajte na radionici Analognog plakata.

Dizajnerska početnica je program kreativnih radionica za djecu i mlade pod vodstvom profesionalnih dizajnera iz različitih područja djelovanja. Kroz teme koje dizajneri-mentori odabiru u suradnji s voditeljem programa, polaznici i polaznice se na način prikladan svom uzrastu upoznaju s osnovama dizajna, ne samo kao vizualne djelatnosti, već i kao alata za kreativno, konceptualno i kritičko promišljanje svakodnevice. Dizajnersku početnicu organizira Umjetnička akademija u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Splita.
Dizajnerske početnice su prilagođene za sve zainteresirane, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo. Radionice su besplatne. Broj sudionika je ograničen.

Partnerska institucija: Hrvatsko dizajnersko društvo, Ministarstvo kulture, Grad Split.

Nositelji aktivnosti: Voditelj radionice: Ana Bodrožić; Koordinator: Eleonora Matijašević; Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija

Kontakt-osoba: dizajnerskapocetnica@umas.hr; Eleonora Matijašević, eleonoramatijasevic@gmail.com

 

17. 4. 2023. predavanje i izložba, Darko Fritz - Zamišljene budućnosti

Vrijeme: ponedjeljak 17.04.2023

Mjesto održavanja: Galerija CTRL+Z, Zagrebačka 3, Split

Dodatne informacije: Vizije budućnosti prikazane su kroz seriju umjetničkih radova koji se odnose na djelomično ostvareni urbanistički plan Novog Zagreba iz 1960-ih godina. Projekt Zamišljene budućnosti (Zagreb) promiče propitivanje nasljeđa socijalnog vizionarstva, preciznije socijalističke i modernističke utopije 1960-ih, i današnje društvene osvještenosti kroz problem planiranja gradskog prostora. 

Nositelji aktivnosti: dr. sc. Jelena Zanchi, Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija

Kontakt-osoba: zanchi.jelena@umas.hr

 

19. - 25. 4. 2023. koncerti, radionice SPLIT SAX WEEK(END)

Vrijeme: od srijede 19. do utorka 25. ožujka 2023.

Mjesto održavanja: Hrvatski dom Split., Umetnička akademija u Split

Dodatne informacije: Ovogodišnje, 7. izdanje SPLIT SAX WEEK(END) okuplja vrsne svjetske saksofoniste: Claude Delangla sa Pariškog konzervatorija, Evu van Grinsven sa Konzervatorija u Maastrichtu, Dragana Sremca i Tomislava Žužaka sa Muzičke akademije u Zagrebu, Gorana Jurkovića iz Glazbene škole Jastrebarsko, te domaćina, Gordana Tudora s Umjetničke akademije u Splitu.

Cilj je ovog usavršavanja omogućiti mladim saksofonistima  dodatno usavršavanje njihovih tehničkih vještina, usvajanje novih znanja te na taj način doprinijeti njihovom umjetničkom rastu i razvoju, kao i približiti i probuditi želju kod djece i mladeži za obrazovanjem na ovom instrumentu. Klasa saksofona Umjetničke Akademije Sveučilišta u Splitu kroz kratki period iznjedrila je velik broj mladih i uspješnih solista na instrumentu ali i što je možda još i važnije, velik broj mladih profesora koji već rade kao pedagozi u glazbenim školama južne Hrvatske i nadogradnja njihovog znanja naš je glavni cilj. Koncerti, predavanja i majstorski seminari.
 
19.04.2023. Hrvatski dom Split, UMAS /  14 - 19h
Majstorski seminar
Eva van Grinsven (Nizozemska)
Gordan Tudor (Hrvatska)

20.04.2023. Hrvatski dom Split, UMAS /  9 - 16h
Majstorski seminar
Eva van Grinsven (Nizozemska)

20.04.2023. Hrvatski dom Split, 19h
Koncert
Eva van Grinsven (Nizozemska)
Gordan Tudor (Hrvatska)
SAX/UMAS ansambl studenata saksofona Umjetničke akademije u Splitu
 
25.04.2023. UMAS /  9 - 18h
Majstorski seminari
Claude Delangle (Francuska)
Dragan Sremec (Hrvatska)
Tomislav Žužak (Hrvatska)
Goran Jurković (Hrvatska)
 
25.04.2023. Hrvatski dom Split, 20h
Koncert
Claude Delangle (Francuska) i Odlle Delangle (Francuska)

Partnerska institucija: Glazbena Mladež Split Hrvatski dom Split, Glazbena škola Josip Hatze, Glazbena škola Makarska, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Erasmus + programa.

Nositelji aktivnosti: izv. prof. art. Gordan Tudor, Odsjek za puhačke instrumente

Kontakt-osoba: gtudorsax@gmail.com

 

26. 4. 2023. predavanje Dániela Horvátha (Mađarska)

Vrijeme: 26. travnja u 16 sati

Mjesto održavanja: predavaonica u prizemlju zgrade Odsjeka za slikarstvo, Hrvojeva 8

Dodatne informacije: U srijedu, 26. travnja 2023. u 16 sati, Odsjek za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu organizira gostujuće predavanje Dániela Horvátha, izvanrednog profesora na Institutu za likovne umjetnosti Katoličkog sveučilišta Eszterházy Károly u Egeru (Mađarska).

Profesor Horváth će u prvom dijelu predavanja predstaviti svoju matičnu ustanovu, metodologiju nastavnog procesa na svom fakultetu, prilike koje se inozemnim studentima nude za izložbenu aktivnost, rezidencijalne programe za gostujuće umjetnike, kao i mogućnosti studiranja i razmjene studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja putem Erasmus+ programa. U drugom dijelu predavanja prezentirat će svoju umjetničku praksu i interese.

Predavanja su otvorena za sve studente, profesore i nenastavno osoblje Akademije, te za širu zainteresiranu publiku.

Gostovanje profesora Horvátha realizira se u okviru programa akademske mobilnosti Erasmus+.

Nositelji aktivnosti: Vedran Perkov, izv. prof. art., Odsjek za slikarstvo

Kontakt-osoba: vedran.perkov@umas.hr; vedran.perkov@gmail.com

 

29. 4. 2023. radionica, Dizajnerska početnica: Split pod morem

Vrijeme: subota, 29. travnja od 10 do 12 sati

Mjesto održavanja: Umjetnička akademija, Zagrebačka 3, Split

Dodatne informacije: uzrast polaznika: osnovna škola (5.-8. razred); prijave i kontakt: dizajnerskapocetnica@umas.hr; rok za prijave: petak, 28.04.2023. u 17:00 sati; voditeljice radionice: Daria Ezgeta-Balić i Eleonora Matijašević. Nova radionica Dizajnerske početnice se ovoga puta održava u sklopu manifestacije “Festival znanosti 2023” koju organizira Sveučilište u Splitu. Tema ovogodišnjeg Festivala  je “priroda i društvo”. Polaznici će se upoznati s pojmom globalnog zatopljenja i njegovim utjecajem na planet Zemlju. Kao jedna, možda i najočitija, posljedica zagrijavanja planeta, je upravo porast razine mora. Pored toga što porast temperature i razine mora utječe na živote svih ljudi na zemlji, takve promjene imaju veliki utjecaj i na organizme koje u moru žive. Neki organizmi se mogu prilagoditi nastalim promjenama, dok oni osjetljiviji iz borbe s klimatskim promjenama nažalost izađu kao gubitnici. Ovoga puta će Split pod Marjanom postati Split pod morem te će sudionici na praktičnom dijelu radionice kroz spekulativni dizajn promišljat i vizualizirati svoju verziju priče kako bi grad Split i život u njemu izgledao kada bi došlo do porasta razine mora.

Dizajnerska početnica je program kreativnih radionica za djecu i mlade pod vodstvom profesionalnih dizajnera iz različitih područja djelovanja. Kroz teme koje dizajneri-mentori odabiru u suradnji s voditeljem programa, polaznici i polaznice se na način prikladan svom uzrastu upoznaju s osnovama dizajna, ne samo kao vizualne djelatnosti, već i kao alata za kreativno, konceptualno i kritičko promišljanje svakodnevice. Dizajnersku početnicu organizira Umjetnička akademija u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Splita. Dizajnerske početnice su prilagođene za sve zainteresirane, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo. Radionice su besplatne, a broj sudionika je ograničen. Radionica se održava u sklopu manifestacije „Festivala Znanosti 2023”

O voditeljicama radionice:
Daria Ezgeta-Balić znanstvena je suradnica Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Već 15 godina radi u Laboratoriju za ribarstvenu biologiju gdje je primarno fokusirana na populacije gospodarski važnih vrsta školjkaša. Kroz projekte koje provodi i u kojima sudjeluje istražuje njihovu rasprostranjenost, rast, razmnožavanje, ishranu te iskorištavanje, a sve u svrhu održivog gospodarenja tim vrijednim resursom. Pored istraživačkog rada aktivna je u promociji znanosti o moru kako među školskom djecom tako i među širom javnosti kroz organizaciju raznih aktivnosti Instituta na događanjima kao što su Festival znanosti i Noć istraživača. Trenutno je voditeljica projekta “More budućnosti” financiranog od strane Zaklade Adris koji za cilj ima povećati znanje o moru među djecom u manjim i ruralnim sredinama te u kopnenoj hrvatskoj.
Eleonora Matijašević magistrica je dizajna vizualnih komunikacija. Članica je Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD), Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU), te Studentske udruge dizajna vizualnih komunikacija (DVK) ujedno i njena suosnivačica. Značajan uspjeh postigla je već za vrijeme studija, sudjelujući na raznim izložbama i projektima. Upravo zbog svoje aktivnosti i brojnih provedenih projekata dobitnica je rektorove nagrade i dviju dekanovih nagrada za izvanredne rezultate postignute tijekom studija. Vlasnica je obrta za dizajn vizualnih komunikacija u kojem surađuje s raznim ustanovama, organizacijama, firmama, obrtnicima, udrugama i start-upovima. Vodi vlastito obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se bavi izradom eteričnih ulja, što je ujedno i njena druga ljubav. U okviru Dizajnerske početnice HDD-a vodila je 12 radionica u periodu od 2018.-2022.

Partnerska institucija: Hrvatsko dizajnersko društvo, Ministarstvo kulture, Grad Split, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Festival znanosti Split 2023.

Nositelji aktivnosti: Daria Ezgeta-Balić, Institut za oceanografiju i ribarstvo i Eleonora Matijašević, Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija

Kontakt-osoba: dizajnerskapocetnica@umas.hr / eleonoramatijasevic@gmail.com

Ciljevi
Kvalitetno obrazovanje Industrija, inovacije i infrastruktura Smanjenje nejednakosti Održivi gradovi i zajednice Održiva potrošnja i proizvodnja Očuvanje vodenog svijeta Očuvanje života na Zemlji Partnerstvom do cilja