01. prosinca 2023.

Pregled događanja u prosincu 2023.

Umjetnička akademija u Splitu na svojim stranicama redovito objavljuje događanja za tekući mjesec:

 

1. 12. 2023., Brucošijada Umjetničke akademije u Splitu

Vrijeme: petak, 1. prosinca u 22 sata

Mjesto održavanja: Klub Kocka, Dom omladine

Dodatne informacije: Glazba: Lolipop, upad 7 eura (UMAS x-ica 5 eura)

Partnerska institucija: Dom mladih, Klub Kocka

Nositelji aktivnosti: Studentski zbor UMAS-a

Kontakt-osoba: Ana Mlačić, anamlacic00@gmail.com, Mate Tavrić, mate.tavric@gmail.com, Studentski zbor

 

2. 12. 2023., Dizajnerska početnica "Nespojivi Spojko"

Vrijeme: subota, 2. prosinca od 10 do 12.30 sati

Mjesto održavanja: Umjetnička akademija, Zagrebačka 3, Split

Dodatne informacije: Uzrast polaznika: osnovna škola (1. - 4. razred); prijave i kontakt: dizajnerskapocetnica@umas.hr; Rok za prijave: petak, 01.12.2023. do 17:00 sati; voditeljica radionice: Noemi Bažon. Kratak opis radionice: Na radionici "Nespojivi Spojko" polaznici će imati priliku sudjelovati u jedinstvenom procesu stvaranja karaktera koristeći nasumično odabrane karakteristike. Kroz pažljivo odabrane kategorije poput oblika tijela, vrste odjeće te oblika očiju, ušiju, ruku i nogu, koje će unaprijed biti definirane, svaki sudionik će izvući jedinstvene karakteristike. Na temelju izvučenih karakteristika sudionici će s pomoću olovki, flomastera i drugih sličnih materijala crtati svoje "nespojive" karaktere. Nakon završetka sudionici će imati priliku stvoriti vizualni identitet stvorenih likova.
Završna faza radionice obuhvaća prezentaciju stvorenih likova između sudionika.

Dizajnerska početnica je program kreativnih radionica za djecu i mlade pod vodstvom profesionalnih dizajnera iz različitih područja djelovanja. Kroz teme koje dizajneri-mentori odabiru u suradnji s voditeljem programa, polaznici i polaznice se na način prikladan svom uzrastu upoznaju s osnovama dizajna, ne samo kao vizualne djelatnosti, već i kao alata za kreativno, konceptualno i kritičko promišljanje svakodnevice. Dizajnersku početnicu organizira Umjetnička akademija u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i Grada Splita. Dizajnerske početnice su prilagođene za sve zainteresirane, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo. Radionice su besplatne. Broj sudionika je ograničen.

O voditeljici: Noemi Bažon diplomirala je Dizajn Vizualnih Komunikacija pri Umjetničkoj akademiji u Splitu, s posebnim usmjerenjem na ilustraciju. Tijekom svojih sveučilišnih godina, djelovala je kao freelancer te je stekla iskustvo radeći u jednoj marketinškoj agenciji. Nakon uspješno završenog studija, odlučila je krenuti vlastitim putem otvaranjem svog studija pod nazivom "Studio Radiona". Od samog početka, uspostavila je suradnju s nekoliko domaćih tvrtki kao vanjski suradnik. Istovremeno se usmjerila prema američkom tržištu, gdje surađuje s jednom izdavačkom kućom u ulozi senior ilustratora i dizajnera.
Fokus studija, "Studio Radiona", leži prije svega na dizajnu vizualnih identiteta za male poduzetnike. Paralelno s tim, trenutno se bavi stvaranjem vlastitih ilustracija koje uspješno plasira putem društvenih mreža, izgrađujući tako vlastiti umjetnički identitet.

Partnerska institucija: Ministarstvo kulture i medija, Grad Split

Nositelji aktivnosti: Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija

Kontakt-osoba: Eleonora Matijašević, dizajnerskapocetnica@umas.hr

 

2. i 3. 12. 2023., 2. Split klarinet festival

Vrijeme: subota, 2. prosinca u 20.30 i nedjelja, 3. prosinca u 18.00

Mjesto održavanja: Foyer Hrvatskog narodnog kazališta Split

Dodatne informacije: Umjetnička akademija u Splitu predstavlja drugo izdanje Split klarinet festivala. Nakon prvog izdanja u kojem smo predstavili splitske skladatelje i izvođače, u suradnji sa Hrvatskim narodnim kazalištem Split i uz pokroviteljstvo Grada Splita i Buffet Crampona otvaramo svoja vrata i u goste nam dolaze prof. Tadej Kenig i Branimir Norac.

Tadej Kenig prvi je klarinet Opere i baleta Ljubljane te profesor na Akademiji za glasbo u Ljubljani, a za otvaranje je pomno izabrao skladbe iz klasičnog i suvremenog klarinetskog repertoara.

Branimir Norac je  značajan za predstavnik mlađe hrvatske autorske scene, a za naš festival izvodi svoje skladbe za klarinet uz jednu praizvedbu.

Više o programima u nastavku:

subota, 2.12. u 20.30, Foyer HNK Split

Tadej Kenig, klarinet
Ivan Batoš, klavir

Johannes Brahms: Sonata za klarinet i klavir br. 1 u f molu op. 120/1
      Allegro appassionato
      Andante un poco adagio
      Allegretto grazioso
      Vivace

Robert Schumann: Adagio i allegro za klarinet i klavir op. 70 (arr. Kenig)
     Landsam, mit innigem Ausdruck
     Rasch und feuerig

Luciano Berio: Sequenza IXa za klarinet solo

Luigi Bassi: Fantasia da concerto su motivi del "Rigoletto" di G. Verdi

nedjelja, 3.12.  u 18.00, Foyer HNK Split

Branimir Norac:

Tamo gdje su nekad bili ljudi, a sad su samo krijesnice

Tamo gdje su nekad bili ljudi, a sad su samo krijesnice
Fanfare za krišku sunca
Tri meditacije za klarinet solo
Skulptura od zraka
Improvizacija (uz klarinetski ansambl srednjoškolaca i studenata)

Autor o programu:
„Slično autorskom konceptu iz 2021. pod imenom Krletka za proljeće (https://www.kulturpunkt.hr/content/pazljivo-muzicko-balansiranje-ispovjedne-forme), ovaj koncert autorskih kompozicija za solo klarinet zamišljam kao cjelovito putovanje unutrašnjim emocionalnim krajolicima u kojem se jedna kompozicija pretapa u drugu, a prethodno zapisane kompozicije isprepliću s improvizacijama. Koncertni prostor je prostor introspekcije i dijeljenja, izoliran od svega vanjskog. Moj cilj je, putem ogoljenosti i ranjivosti, slušatelja odvesti unutra, u pronalazak onog lijepog i svetog što čuči u svakom čovjeku, često začahureno pred kaosom svakodnevnog.

Klarinetu prilazim iz neke druge i nesvakidašnje točke. Uvijek sam u potrazi za novim pristupima i čitanjima instrumenta kojeg imam u rukama. Svjestan sam da način na koji se klarinet koristi ne obuhvaća sve mogućnosti instrumenta. Kad sviram klarinet, zanima me ideja višeglasja, dugih kontinuiranih fraza koje podsjećaju na sekvence u elektroničkoj glazbi. U svom najnovijem djelu pod imenom Skulptura od zraka koje ću praizvesti na koncertu u Foyeru, bavim se i drastičnim promjenama boje zvuka, a sve samo kako bih iz klarineta izvukao maksimum glazbe koje želim izraziti.“

Partnerska institucija: Hrvatsko narodno kazališta Split

Nositelji aktivnosti: Odsjek za puhače instrumente

Kontakt-osoba: Ivana Bandalo Benzon, asistentica, ivana.bandalo@hotmail.com

 

6. 12. 2023., Svečano obilježavanje dana Umjetničke akademije u Splitu

Vrijeme: srijeda, 6. prosinca u 11.30 sati

Mjesto održavanja: Velika dvorana Umjetničke akademije, Tvrđava Gripe, Glagoljaška 18a

Dodatne informacije: Svečana sjednica Akademijskog Vijeća na kojoj će biti izveden prigodni program: Izbor iz ciklusa Bilitis Clauda Debussya uz recitacije pjesama Pierra Louÿsa.

Nastupaju studentice Umjetničke akademije u Splitu: Doroteja Hegeduš, flauta; Martina Šendo, klavir; Danica Katunarić, recitacija; Petra Krolo, recitacija

Nositelji aktivnosti: Uprava Umjetničke akademije u Splitu

Kontakt-osoba: office@umas.hr

 

7. 12. 2023., izložbe DVK 2013—2023

Vrijeme: Otvorenje izložbe: četvrtak 7. prosinca u 19 sati; Izložba će biti otvorena do 21. prosinca 2023.

Mjesto održavanja: Galeriji MKC / Domu mladih u Splitu

Dodatne informacije: Otvorenje izložbe DVK 2013—2023 u Galeriji MKC / Dom mladih u Splitu / 7. 12. u 19 sati. U četvrtak 7. prosinca u 19 sati u Galeriji MKC / Domu mladih u Splitu otvara se izložba DVK 2013—2023. koja je sažeti “snapshot" proteklih deset godina djelovanja Odsjeka za dizajna vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu. Takav pregled pruža priliku za refleksiju o pređenom putu, dosezima i ulozi DVK unutar akademskog sustava i obrazovanja za dizajn. To je i poticaj za barem okvirnu valorizaciju uloge koju je ovaj studij dizajna vizualnih komunikacija u razdoblju od nastanka do danas obavio u svom neposrednom okruženju, kao i potencijale koje lokalnoj i široj zajednici nudi u budućnosti, ali i o aktualnoj široj društvenoj situaciji i predstojećim izazovima (posebno onima u vezi klimatskih, ekoloških i tehnoloških promjena).
Izložba će biti otvorena do 21. 12. 2023.

Pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Split

Partnerska institucija: Multimedijalni kulturni centar (MKC), Split 

Nositelji aktivnosti: Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija

Kontakt-osoba: pročelnik Odsjeka, izv. prof. dr. sc. Ivica Mitrović, ivica@umas.hr

 

8. 12. 2023., Izložba GLASNIK Borisa Šituma u Galeriji CTRL+Z

Vrijeme: otvorenje izložbe u petak, 8. prosinca u 18 sati. Izložba će ostati otvorena do 22. prosinca 2023.

Mjesto održavanja: Galerija CTRL+Z, Umjetnička akademija u Splitu, Zagrebačka 3

Dodatne informacije: U petak 8. prosinca u 18.00 sati u Galeriji CTRL+Z otvara se izložba GLASNIK Borisa Šituma. Na izložbi će biti predstavljeni njegovi radovi u mediju jumbo plakata-billboarda u Cisti Provo nastalih u rasponu od 2008. godine do danas.

Partnerska institucija: Izložba se realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te uz suradnju sa Udrugom Kvart, Split

Nositelji aktivnosti: dr. sc. Jelena Zanchi, Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija

Kontakt-osoba: zamjenica pročelnika Odsjeka i voditeljica Galerije Ctrl+Z, dr. sc. Jelena Zanchi, zanchi.jelena@gmail.com

 

9. 12. 2023., Dizajnerska početnica "Radionica plakata"

Vrijeme: subota, 9. prosinca od 10 do 12.30 sati

Mjesto održavanja: Umjetnička akademija, Zagrebačka 3, Split

Dodatne informacije: Mjesto: Umjetnička akademija, Zagrebačka 3, Split, uzrast polaznika: osnovna škola (1. - 4. razred); prijave i kontakt: dizajnerskapocetnica@umas.hr; rok za prijave: petak, 08.12.2023. do 17:00 sati, voditelj radionice: Marko Borota. Na ovotjednoj radionici analizirat ćemo primjere plakata i plakat kao formu, te mu pristupiti analogno na “učini sam” način. Svaki polaznik i polaznica obraditi će temu za koju će napraviti plakat. U procesu će učiti o kompoziciji, hijerarhiji informacija i kako vizualizirati pojmove. “Brainstorming” kreće od apstrahiranja teme kroz riječi i prikupljanje tih opisnih pojmova. Zatim ulazimo u dizajnerski proces skiciranja  pojmova i dolazimo do prvih ideja.

Dizajnerska početnica je program kreativnih radionica za djecu i mlade pod vodstvom profesionalnih dizajnera iz različitih područja djelovanja. Kroz teme koje dizajneri-mentori odabiru u suradnji s voditeljem programa, polaznici i polaznice se na način prikladan svom uzrastu upoznaju s osnovama dizajna, ne samo kao vizualne djelatnosti, već i kao alata za kreativno, konceptualno i kritičko promišljanje svakodnevice. Dizajnersku početnicu organizira Umjetnička akademija u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Splita.  Dizajnerske početnice su prilagođene za sve zainteresirane, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo, radionice su besplatne, Broj sudionika je ograničen.
Više o voditelju radionice: Marko Borota diplomirao je Dizajn novih medija na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Tijekom studija, razvio je interes za tipografiju i specijalizirao dizajn pisma pod mentorstvom profesora Nikole Đureka. Dizajnersko iskustvo stekao je u volonterskim i freelance projektima, a zadnje četiri godine pliva u agencijskim vodama. U slobodno vrijeme, strastveno trenira penjanje (u dvorani). 

Partnerska institucija: Ministarstvo kulture i medija, Grad Split

Nositelji aktivnosti: Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija

Kontakt-osoba: Eleonora Matijašević, dizajnerskapocetnica@umas.hr

 

11. 12. 2023., Studenti Glazbenog odjela održali koncert za male pacijente i osoblje KBC-a Split

Vrijeme: ponedjeljak, 11. prosinca 2023.

Mjesto održavanja: Klinike za dječje bolesti KBC-a Split

Dodatne informacije: U ponedjeljak, 11. prosinca 2023., studenti Glazbenog odjela naše Akademije održali su božićni koncert za male pacijente i osoblje Klinike za dječje bolesti KBC-a Split. Ova lijepa i hvalevrijedna suradnja održava se već drugu godinu za redom na inicijativu asistentice Anamarije Tadin Pjanić. Hvala svim u studentima koji su, uz sve predbožićne obveze, probe i koncerte, pristali sudjelovati: Lara Jurešić, Katarina Mrvalj, Jelena Perišić, Sandra Bedenik, Marina Mrđen, Lucija Barišić, Ivan Zvonimir Stejskal, Anđela Bodrožić, Antonio Dragojević, Ivan Banović, Mateo Laptoš, Ante Milas, Teo Pehal, Mislav Čargo, Mate Panjkota, Ana Mlačić, Tanja Puharić, Lara Baranašić, Hana Klančnik. Posebno hvala studenticama Ani Mlačić i Marini Mrđen koje su bile zadužene za organizaciju koncerta. Nadamo se kako će ovaj projekt (i njemu slični) s vremenom postati tradicija budući da jačaju povezanost Akademije s lokalnom zajednicom, ali i svijest o obogaćenju koje umjetnost unosi u živote svih pojedinaca, posebice u ovo blagdansko vrijeme.

Partnerska institucija: Klinički bolnički centar Split

Nositelji aktivnosti: studenti Glazbenog odjela

Kontakt-osoba: Anamarija Tadin Pjanić, asist., atadin@umas.hr

 

12. 12. 2023., Koncert povodom 10 godina saksofona na UMAS-u

Vrijeme: utorak, 12. prosinca u 19.30 sata

Mjesto održavanja: Koncertna dvorana Ive Tijardovića - Hrvatski dom Split

Dodatne informacije: Na koncertu povodom proslave 10 godina saksofona na UMAS-u sudjeluju sljedeći ansambli koje čine naši gosti te bivši i sadašnji studenti: Ansamblu studenata saksofona SAX/UMAS pod ravnanjem maestra Harija Zlodre, redovitog profesora na UMAS-u pridružit će se kao solist vodeći svjetski saksofonist srednje generacije i naš gost Nicolas Arsenijevic, profesor na Kraljevskom konzervatoriju u Bruxellesu te Konzervatoriju u Versaillesu i laureat prestižnog Adolphe Sax natjecanja 2014. i 2019. godine. Zajedno će izvesti ARP Koncert za saksofon i orkestar Gordana Tudora, izvanrednog profesora na UMAS-u, premijerno u obradi za saksofon uz pratnju okteta saksofona.

Na programu će biti izveden i Sustainable Development Ivana Božičevića, izvanrednog profesora kompozicije na Akademiji u obradi studenta 1. godine diplomskog studija, Vedrana Momčilovića te dvije skladbe koje su posebno za ovu prigodu skladali naši Erasmus studenti: Zuzanna Zajda i Maj Brinovec, koji provode zimski semestar u Splitu.

Kvartet saksofona ENDeM, kojeg čine prva četiri diplomanta na studiju saksofona, izvest će svoju glazbenu vizitkartu, Fragmente Zavičaja Denija Pjanića u kojima izvrsno ocrtava fragmente zavičaja svojih kolega – članova kvarteta, a jedan od najpropulzivnijih naših ansambala za suvremenu glazbu S/UMAS izvesti će It Is What It Is profesora Tudora, nastao u doba pandemije kao utjehu studentima okupljenim u ansamblu da zadrže pozitivan stav i ne klonu duhom nakon što im je Covid19 uništio planiranu turneju po srednjoj Europi.

Ulaz besplatan!

Partnerska institucija: Hrvatski dom Split

Nositelji aktivnosti: izv. prof. Gordan Tudor, Odsjek za puhačke instrumente

Kontakt-osoba: izv. prof. Gordan Tudor, gtudorsax@gmail.com

 

13. 12. 2023., predavanje pod naslovom "Glazba za multimediju"

Vrijeme: srijeda, 13. prosinca od 16 do 18 sati

Mjesto održavanja: Umjetnička akademija Split,  Glazbeni odjel (dvorana), Visoka, Vrančićeva 17

Dodatne informacije: Predavanje pod naslovom "Glazba za multimediju" održat će Lukša Vučić, student kompozicije, u kojem će istražiti svijet primijenjene glazbe kroz četiri ključna dijela. U prvom dijelu pozabavit će se poviješću i funkcijom filmske glazbe, otkrivajući kako je ona razvijena kroz posljednjih 100 godina. U drugom dijelu, kroz primjere i analize, razmotrit će se kako glazba oblikuje filmsku radnju, istražujući ključne trenutke i tehnike koje čine glazbu značajnim pripovjedačkim alatom. Treći dio posvetit će razgovoru o tehničkoj opremi te zastupljenosti primijenjene glazbe u brojnim oblicima medija. Četvrti dio donosi osvrt na karijere filmskih skladatelja i načine poslovanja koji dovode do uspješne suradnje. Pripremite se za dublje razumijevanje ključnih aspekata filmske glazbe i njene uloge u suvremenom svijetu multimedije.

Lukša Vučić hrvatski je skladatelj i klavirist, porijeklom iz Kaštela. Tijekom glazbenog obrazovanja, Lukša razvija stil poseban za akademske kompozicije i glazbu za medije, oslanjajući se na usavršavanje modernih tehnika i orkestralne palete, a pritom zadržavajući virtuoznost. Lukšino stvaralaštvo obuhvaća glazbu za različite projekte poput animiranih i kratkometražnih filmova, a njegova akademska djela oblikovana su pamtljivim melodijama od neoklasicističkog do avangardnog stila. Nakon glazbene škole Josipa Hatzea u kojoj stječe diplomu iz glazbene teorije, Lukšino se obrazovanje nastavlja 2019. godine kada upisuje prijediplomski glazbeni studij na Cardiff Sveučilištu u Walesu. U ljeto 2022. Lukša napušta Cardiff i odlazi u Chicago na diplomski studij skladanja isključivo za filmove i druge oblike medija. Trenutno Lukša provodi akademsku godinu u Splitu i student je 4. godine kompozicije na Umjetničkoj akademiji pod mentorstvom skladatelja Ivana Božičevića. U međuvremenu, stvara kompozicije za televizijske sadržaje i kratkometražne filmove dok se priprema za posljednju godinu diplomskog studija u Chicagu 2024./2025.

Nositelji aktivnosti: Lukša Vučić, student kompozicije, Odsjek za glazbenu teoriju i kompoziciju

Kontakt-osoba: lvucic@umas.hr / luksamusic@gmail.com

 

15. 12. 2023., 7. susret Alumni kluba Odjela za glazbenu umjetnost

Vrijeme: petak, 15. prosinca od 18 sati

Mjesto održavanja: Umjetnička akademija Split,  Glazbeni odjel (dvorana), Visoka, Vrančićeva 17

Dodatne informacije: Predbožićno druženje alumna, nastavnika i studenata Glazbenog odjela. U petak, 15. 12. 2023., od 18 sati u dvorani Odjela za glazbenu umjetnost (Fausta Vrančića 19, Split) održat će se 7. godišnji susret Alumni kluba Odjela za glazbenu umjetnost. Uz prigodni glazbeni program, domjenak i niz iznenađenja za prisutne, održat će se i kvizaško natjecanje za studente Glazbenog odjela. Pozivamo sve bivše i sadašnje studente te nastavnike Odjela za glazbenu umjetnost da nam se pridruže i svojim dolaskom uveličaju predblagdansko druženje.

Nositelji aktivnosti: doc. dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo, Odsjek za glazbenu teoriju i kompoziciju

Kontakt-osoba: Jelica Valjalo Kaporelo, jvaljalo@umas.hr, 091 186 4816

 

18. 12. 2023., Adventski koncert Glazbenog odjela Umjetničke akademije u Splitu

Vrijeme: ponedjeljak, 18. prosinca 2023. u 16 sati

Mjesto održavanja: Foyer Hrvatskog narodnog kazališta Split

Dodatne informacije: Koncert je nastao u suradnji Umjetničke akademije i Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, te je velika čast i poticaj našim studentima što mogu nastupati na tako važnoj kulturnoj platformi koja je ujedno i naša dugogodišnja nastavna baza. Nastupaju solisti, komorne skupine i zbor Akademije. Ulaznice za koncert su besplatne i potrebne su za ulazak u Foyer. Ulaznice će se moći preuzeti od petka na porti Glazbenog odjela Akademije na Visokoj, Vrančićeva 19 te na blagajni HNK Split.

Partnerska institucija: Hrvatsko narodno kazalište Split

Nositelji aktivnosti: studenti Glazbenog odjela

Kontakt-osoba: Eva Marković, evamarkovic2002@gmail.com

 

20. 12. 2023., Ciklus online predavanja dr. sc. Nikole Komatovića u akad. god. 2023./2024.

Vrijeme: srijeda, 20. prosinca od 17 do 18.30 sati

Mjesto održavanja: Online, putem Zoom platforme

Dodatne informacije:  Odsjek za glazbenu teoriju i kompoziciju Umjetničke akademije u Splitu sa zadovoljstvom najavljuje 2. predavanje iz Ciklusa online predavanja dr. sc. Nikole Komatovića (Beograd) u akad. god. 2023./2024. Predavanja su namijenjena studentima glazbene teorije i pedagogije, kao i ostaloj zainteresiranoj javnosti. Za sudjelovanje je potrebno prijaviti se na e-mail adresu: jvaljalo@umas.hr, najkasnije dva dana prije zakazanog datuma predavanja. Predavanja će se održavati putem Zoom platforme prema sljedećem rasporedu:

Srijeda, 22. 11. 2023., 17:00-18:30; Nastanak Nauka o harmoniji i Rameauov doprinos
Srijeda, 20. 12. 2023., 17:00-18:30; Harmonija i razumijevanje tonaliteta u skladbama Césara Francka
Srijeda, 20. 3. 2024., 17:00-18:30; Od Rebera do danas: pregled različitih metoda harmonijske analize uz osvrt na suvremene tendencije
Srijeda, 24. 4. 2024., 17:00-18:30; Kako analizirati popularnu glazbu: pomaže li nam akademsko znanje?

Nositelji aktivnosti: doc. dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo, Odsjek za glazbenu teoriju i kompoziciju

Kontakt-osoba: Jelica Valjalo Kaporelo, jvaljalo@umas.hr, 091 186 4816

 

20. 12. 2023., izložba, Rad, tekst, kontekst (privremenost)

Vrijeme: Otvorenje izložbe u četvrtak, 20. prosinca u 14 sati. Izložba ostaje otvorena do 19. siječnja 2024. godine.

Mjesto održavanja: Odsjeka za slikarstvo, Hrvojeva 8, Split

Dodatne informacije: Izložbena suradnja studentica i studenata Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu i Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu, pod nazivom Rad, tekst, kontekst (privremenost). Ova izložba predstavlja kontinuitet suradnje pokrenut 2017. godine pod imenom Rad, tekst, kontekst (oblici kolaborativnih praksi) i nastavljen 2019. godine izložbom Rad, tekst, kontekst (izložba koja vas čuje), te Rad, tekst, kontekst (jer greška je dio svijesti) 2021. godine, a čiji je zajednički temelj povezati studente dvaju fakulteta i pokrenuti praksu zajedničke bijenalne izložbe.

Četvrto izdanje kolaborativnog projekta Rad, tekst, kontekst premijerno se predstavlja javnosti u zgradi Umjetničke akademije u Hrvojevoj ulici u Splitu u kojoj je smješten Odsjek za slikarstvo od 2016. godine do najavljenog preseljenja sljedeće godine. Odluka o održavanju izložbe u ovoj zgradi ima simbolično značenje i s obzirom na to da je Filozofski fakultet u Splitu bio jedan od njezinih korisnika prije preseljenja u svoju stalnu zgradu 2018. godine. Temelj umjetničkih i kustoskih istraživanja ovog puta je pojam ‘privremenosti’, istraživan kroz najširi spektar mogućnosti.

Izložba okuplja radove u različitim medijima deset studenata Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu s kojima je kustosku suradnju ostvarilo jedanaest studentica Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. Svoje radove ovom prilikom izlažu: Katarina Botica, Marta Grubišić, Đana Lončar, Zvonimir Lukas, Neli Ljubičić, Leda Marinović, Kim Mikasović, Bartol Stojanović, Antonela Šaban i Kristina Tokić, a tekstualne osvrte pišu: Matea Borojević, Nada Dulčić, Lucia Ema Duvnjak, Antea Ivišić, Maja Karmelić, Ivana Marinović, Eni Pandža, Jolanda Pisac, Nikolina Skoko, Teuta Stančić i Tara Todorović.

Radni proces izložbe mentorirali su profesori Vedran Perkov, Viktor Popović i Neli Ružić uz asistente Anitu Miloš Tomaić, Josipa Šurlina i Marietu Vulić sa Umjetničke akademije – Odsjeka za slikarstvo te profesor Dalibor Prančević s Filozofskog fakulteta – Odsjeka za povijest umjetnosti.

Partnerska institucija: Filozofski fakultet u Splitu – Odsjeka za povijest umjetnosti, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Split.

Nositelji aktivnosti: Studentice i studenti Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu i Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu

Kontakt-osoba: pročelnik izv. prof. art. Vedran Perkov, vedran.perkov@gmail.com

 

Ciljevi
Kvalitetno obrazovanje Dostojanstven rad i ekonomski rast Smanjenje nejednakosti Održivi gradovi i zajednice Održiva potrošnja i proizvodnja Partnerstvom do cilja