01. ožujka 2023.

Pregled događanja u ožujku 2023.

Umjetnička akademija u Splitu na svojim stranicama redovito objavljuje događanja za tekući mjesec:

1. - 3. 3. 2023. radionica, Grafička radionica Endija Poškovića

Vrijeme: srijeda, četvrtak i petak, od 1. do 3. ožujka od 10 do 15 sati 

Mjesto održavanja: grafička radionica na Tvrđavi Gripe

Dodatne informacije: Endi Pošković održat će trodnevnu radionicu koja će se fokusirati na japansku metodu tiska "mokuhanga" sa drvenih ploča koristeći pigmente na bazi vode i japansko uvezivanje knjiga u stilu harmonike zvano orihon. Svi materijali za ovu radioncu su osigurani. Radionica je otvorena za sve zainteresirane. Prijave nisu potrebne.

Nositelji aktivnosti: red. prof. art. Edvin Dragičević, Odsjek za likovnu kulturu i likovnu umjetnost

 

4. 3. 2023. radionica, Dizajnerska početnica: Umreži se

Vrijeme: subota, 4. 3. od 10 do 12 sati

Mjesto održavanja: Umjetnička akademija, Zagrebačka 3, Split

Dodatne informacije: Uzrast polaznika: osnovna škola (5. - 8. razred); Prijave i kontakt: dizajnerskapocetnica@umas.hr; Rok za prijave: petak, 03.03.2023. u 17:00 sati. Voditeljica radionice: Matea Erceg. Sudionici radionice imati će priliku upoznati se sa osnovama mreže (grida) te s njezinom primjenom kroz layout časopisa. Nakon kratke prezentacije i upoznavanja sa spomenutom problematikom dobiti će zadatak da uz pomoć asistentice osmisle jednu ili više stranica vlastitog časopisa. Upoznat će se sa marginama, razmacima, hijerarhijom i važnošću bijelog prostora. Dizajniranjem stranice časopisa, koristeći kolaž, ilustraciju i tipografiju, polaznici uče rješavati vizualne probleme kroz koncept i organizaciju dizajna.

Dizajnerska početnica je program kreativnih radionica za djecu i mlade pod vodstvom profesionalnih dizajnera iz različitih područja djelovanja. Kroz teme koje dizajneri-mentori odabiru u suradnji s voditeljem programa, polaznici i polaznice se na način prikladan svom uzrastu upoznaju s osnovama dizajna, ne samo kao vizualne djelatnosti, već i kao alata za kreativno, konceptualno i kritičko promišljanje svakodnevice. Dizajnersku početnicu organizira Umjetnička akademija u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Splita. Dizajnerske početnice su prilagođene za sve zainteresirane, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo. Radionice su besplatne. Broj sudionika je ograničen.

O voditeljici radionice: Matea Erceg je dizajnerica vizualnih komunikacija iz Splita. Završila je školu primijenjene umjetnosti u Rijeci te diplomirala na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2010. godine, na smjeru Dizajn vizualnih komunikacija. Radila je kao grafički dizajner u agenciji za promidžbu, izdavačkoj kući i na raznim freelance poslovima. Trenutno radi kao dizajner u vlastitom obrtu za dizajn. Najviše voli raditi s djecom i za djecu pa se osim grafičkog dizajna bavi i izradom edukativnih igara te ilustriranjem slikovnica.

Partnerska institucija: Hrvatsko dizajnersko društvo, Ministarstvo kulture, Grad Split.

Nositelji aktivnosti: Matea Erceg, Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija

Kontakt-osoba: dizajnerskapocetnica@umas.hr

 

4. 3. 2023. izvedbena prezentacija, APOPTOSIS, prezentacija radionice

Vrijeme: subota, 4. 3. u 12 sati

Mjesto održavanja: Velika dvorana na Gripama, UMAS, Glagoljaška 18a

Dodatne informacije: Rino Sokol, nastavnik na Royal Conservatoire Antwerpen, u sklopu Erasmus+ gostovanja održat će za studente Odsjeka za glumu istraživačko - izvedbenu radionicu APOPTOSIS s temom Performans - razvoj osobnog umjetničkog materijala i obogaćenje izvedbenih sredstava. Radionica traje 9 dana, u periodu od 24.02. – 04.03.2023.godine.

Rino Sokol radi kao gost nastavnik i istraživač na Royal Conservatoire Antwerp gdje vodi studio za izvedbeni performans u kojem studenti na slobodan način istražuju elemente svoje vještine.

Prezentacija izvedbenog materijala studenata nastalog na radionici održat će se u subotu, 04.ožujka 2023.u velikoj dvorani na Gripama, s početkom u 12 sati. Ulaz je slobodan.

Nositelji aktivnosti: izv.prof.art Bruna Bebić, Odsjek za glumu

Kontakt-osoba: bruna.bebic@umas.hr

 

4. 3. 2023. predstava, APOPTOSIS

Vrijeme: subota, 4. 3. u 19 sati

Mjesto održavanja: Scena A, UMAS, Zagrebačka 3

Dodatne informacije: Monodrama Rina Sokola „APOPTOSIS“ nastala je iz umjetnikove potrebe da iskaže unutarnje glasove, da bolje razumije sebe i progovori o vječnoj dvojnosti, opreci između shvatljivog i neshvatljivog. Kroz radni proces, osmislivši svojevrsnu kreativnu crnu kutiju u svom dnevnom boravku, Rino je bezbrojnim improvizacijama u intuitivnom slijedu glumački istraživao vlastitu osobnost. Jedini svjedok i izvor feedbacka bila je njegova kamera.

Rino Sokol (1992), rođen je u Hrvatskoj, odrastao u Nizozemskoj i studirao Umjetnost glazbe i performansa na Royal Conservatoire Antwerp u Antwerpenu, Belgija. Autor je samostalnih performansa i glumačkih izvedbi u suradnji s kolegama i drugim umjetnicima. Nastupa također u filmskim i TV produkcijama. Kao gost nastavnik i istraživač na Royal Conservatoire Antwerp vodi studio za izvedbeni performans u kojem studenti na slobodan način istražuju elemente svoje vještine. U razdobljima između projekata radi na novom autorskom tekstu TALOG, materijalu za samostalnu izvedbu s temom vlastitog ishodišta, tragova utjecaja svog hrvatskog nasljeđa. Ulaz je slobodan.

Nositelji aktivnosti: izv.prof.art Bruna Bebić,Odsjek za glumu

Kontakt-osoba: bruna.bebic@umas.hr

 

6. 3. 2023. predavanje Janke Vukmir

Vrijeme: ponedjeljak, 6. ožujka 2023. u 16 sati

Mjesto održavanja: predavaonica u prizemlju zgrade Umjetničke akademije, Zagrebačka 3

Dodatne informacije:  U ponedjeljak, 6. ožujka 2023. u 16 sati, Odsjek za slikarstvo Umjetničke akademije Split (UMAS) u suradnji s Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika Split (HULU) organizira gostovanje Janke Vukmir, voditeljice Instituta za suvremenu umjetnost Zagreb. Tom prilikom biti će održana dva predavanja:
16:00 RAD I ŽIVOT U KULTURI
Uvod  O kulturnom krajoliku u kojem djelujemo; Postavljanje ciljeva i procjena potreba Imam li sve što trebam? vještine / postignuća / vrijednosti /osobine; Planiranje (poslovno / strateško) Analize i primjena rezultata; Implementacija. Trajanje predavanja: 50 minuta;
17:00 KAKO SE PRIJAVITI NA NATJEČAJ I NE UPROPASTITI SVE SVOJE ŠANSE
(na primjeru natječaja za Nagradu Radoslav Putar) (osnovni podaci, modeli životopisa, vizualni materijali, opis radova, izjava o umjetničkom radu /statement, dokumentacija). Trajanje predavanja: 70 minuta.
Sudjelovati mogu svi zainteresirani, bez obzira na dobnu granicu ili namjeru da se prijave na ovogodišnji natječaj Nagrade Radoslav Putar.

Partnerska institucija: HULU Split

Nositelji aktivnosti: Vedran Perkov, izv. prof. art., Odsjek za slikarstvo

Kontakt-osoba: vedran.perkov@umas.hr; vedran.perkov@gmail.com

 

10. 3. 2023. predstava R. W. Fassbinder – „Gastarbajter“ (ispitna produkcija 4. godine Preddiplomskog studija Gluma, kolegij Gluma – Uloga I)

Vrijeme: 10. ožujka 2023. u 18 sati

Mjesto održavanja: Dvorana Tvrđave Gripe, Glagoljaška 18a

Dodatne informacije:  Igraju studentice i studenti 4. godine Preddiplomskog studija Gluma:
DANICA KATUNARIĆ – Helga
MIHAEL ELIJAŠ – Gunda
MIA BUJAN – Elisabeth
PETRA KROLO – Marie
KATARINA LEKIĆ – Ingrid
DENIS TOMIĆ – Paul
KRISTIAN ŠUPE – Jorgos
MATE TAVRIĆ – Bruno
ZDRAVKO VUKELIĆ – Erich

Napjeve u prizoru mise skladala i uvježbala sa studentima KATARINA LEKIĆ

Mentor: izv. prof. art Goran Golovko
Ana Marija Veselčić, stručna suradnica
Nenad Srdelić, asistent

Nositelji aktivnosti: izv. prof art. Goran Golovko, Odsjek za glumu

Kontakt-osoba: gorangolovko@yahoo.com

 

13. 3. 2023. izložba Kud’ plovi ovaj brod?

Vrijeme: otvaranje izložbe u ponedjeljak, 13. ožujka 2023. u 19 sati. Izložba će se moći pogledati do 12.4.2023.

Mjesto održavanja: Galerija Arheološkog muzeja u Zagrebu, Pavla Hatza 6

Dodatne informacije:  Na izložbi "Kud’ plovi ovaj brod?" su predstavljeni nalazi s podmorskog arheološkog lokaliteta u blizini uvale Juro na otoku Žirju. Autori izložbe i likovnog postava su izv. prof. art. dr. sc. Miona Miliša i doc.art. Filip Rogošić s Odsjeka za konzervaciju-restauraciju. Izložba i monografija bave se predmetima pronađenim na podmorskom arheološkom lokalitetu u blizini uvale Juro na otoku Žirju, gdje je otkrivena olupina trgovačkog broda koji se datira u 4. stoljeće prije Krista. Arheološka istraživanja vodila je izv. prof. dr. sc. Irena Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Konzervatorsko-restauratorski radovi na arheološkim nalazima provedeni su na Odsjeku za konzervaciju restauraciju Umjetničke akademije u Splitu pod mentorstvom M. Miliša i F. Rogošića, u okviru nastave iz stručnih predmeta.

Partnerska institucija: Arheološki muzej u Zagrebu i Odjel za arheologiju Sveučilište u Zadru

Nositelji aktivnosti: izv. prof. art. dr. sc. Miona Miliša i doc. art. Filip Rogošić, Odsjek za konzervaciju-restauraciju

Kontakt-osoba: mmilisa@umas.hr

 

16. 3. 2023. izložba “Čekić i dlijeto - Osnove klesanja slova”

Vrijeme: otvoranje 16. ožujka u 18 sati, izložba ostaje otvorena do 4. travnja 2023.

Mjesto održavanja: Galerija CTRL+Z u prostorima Umjetničke akademije u Splitu, Zagrebačka 3.

Dodatne informacije:  Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu poziva Vas na otvaranje izložbe “Čekić i Dlijeto - Osnove klesanja slova”.Izložbeni radovi nastali su tijekom dvodnevnih radionica održanih 2022. i 2023. godine. Voditelj radionica je Marko Hrastovec, grafički dizajner i dizajner tipografskih pisama, predavač na Studiju dizajna na arhitekturi u Zagrebu, i osnivač digitalne slovolivnice Hot Type.

Nositelji aktivnosti: v. pred. dr. sc. Jelena Zanchi, Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija

Kontakt-osoba: zanchi.jelena@gmail.com

 

18. 3. 2023. Dizajnerska početnica: Poveži-izveži monogram

Vrijeme: subota, 18.3. od 10 do 12 sati

Mjesto održavanja: Umjetnička akademija, Zagrebačka 3, Split

Dodatne informacije:  Uzrast polaznika: srednja škola; prijave i kontakt: dizajnerskapocetnica@umas.hr; rok za prijave: petak, 17.03.2023. u 17:00 sati; voditelj radionice: Dejan Zobenica.

Polaznici i polaznice radionice će se upoznat s nekonvencionalnim pristupom procesa oblikovanja monograma kojeg na kraju ukrašavaju iglom i koncem eksperimentirajući s bojama i teksturama. Radovi će se izrađivati ručno od pripremljenih materijala, a naglasak radionice je na buđenju kreativnosti.

Dizajnerska početnica je program kreativnih radionica za djecu i mlade pod vodstvom profesionalnih dizajnera iz različitih područja djelovanja. Kroz teme koje dizajneri-mentori odabiru u suradnji s voditeljem programa, polaznici i polaznice se na način prikladan svom uzrastu upoznaju s osnovama dizajna, ne samo kao vizualne djelatnosti, već i kao alata za kreativno, konceptualno i kritičko promišljanje svakodnevice. Dizajnersku početnicu organizira Umjetnička akademija u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Splita. Dizajnerske početnice su prilagođene za sve zainteresirane, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo. Radionice su besplatne. Broj sudionika je ograničen.

Partnerska institucija: Hrvatsko dizajnersko društvo, Ministarstvo kulture, Grad Split.

Nositelji aktivnosti: voditelj radionice: Dejan Zobenica, apsolvent na diplomskom studiju tipografije; Koordinator: Eleonora Matijašević, mag. art, Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija

Kontakt-osoba: Eleonora Matijašević: dizajnerskapocetnica@umas.hr / eleonoramatijasevic@gmail.com

Ciljevi
Kvalitetno obrazovanje Smanjenje nejednakosti Održivi gradovi i zajednice Partnerstvom do cilja