Search

Čista voda i sanitarni uvjeti

07. studenog 2023.

Izložba Glorie Oreb "Kraj vode"

Otvorenje izložbe izv. prof. dr. art. Glorie Oreb održat će se u nedjelju, 12. studenog 2023. u 12 sati na "Izletištu Jadro" u Solinu, Put Majdena 52.

Kustosica izložbe: Jadra Ryle

„Kraj vode“ izložba je crteža i instalacija na izvoru rijeke Jadro. Događanje započinje 12.11 u 12.sati a završava radionicom crtanja 10.12. u prostoru Izletišta Jadro.

Kustosica Jadra Ryle u katalogu piše: „…U crtežima Glorie Oreb, spiralne organske forme izlaze iz vode – koja je naglašena korištenjem vodenog medija, tuša – rađajući nove forme, organske i neorganske: cvijeće, stabla, ptice, gljive i ribe ali i kamenčiće i molekularne forme koje su uvijek u fluidnoj transformaciji. Gledajući crteže, uz figurativne oblike primjećujemo apstraktne mrlje tuša, koje kao ni voda nemaju određenu formu nego slobodno plutaju na papirnatoj površini (…) Platna koja se vijore kao zastave raspoređene među stablima kraj vode, na kojima su otisnuti elementi sa crteža iščišćeni do jednostavnosti grafema, prizivaju mnoštvo značenja i implikacija: od energetskih tokova, eteričnih tijela, tjelesnih tekućina, iskonske vode i vodenih pejzaža. Slobodno se gibajući iznad rijeke, izrađene na sirovoj tkanini prirodne boje (žutac) iscrtane „zastave“ narušavaju rigidnost nategnutog slikarskog platna, kao što i lavirani tuš u crtežima narušava solidnost olovke, te ostavlja površinu neujednačeno zasićenu tintom, a ponekad čak i vidljive tragove kapljica vode. U crtežima i platnima Glorie Oreb, prikazani su ciklusi vode koji nas sve povezuju. Iz vode možemo učiti staze solidarnosti nas kao ljudi, ali i solidarnosti sa zemljom i njezinim resursima – od kojih je voda esencijalna…“

Veselimo se vašem dolasku!

Ciljevi
Čista voda i sanitarni uvjeti Očuvanje vodenog svijeta