Search

Čista voda i sanitarni uvjeti

24. travnja 2023.

Dizajnerska početnica: Split pod morem

Dizajnerska početnica: Split pod morem
Dizajnerska početnica: Split pod morem

Termin: subota, 29.04. od 10:00 do 12:00 sati
Mjesto: Umjetnička akademija, Zagrebačka 3, Split
Uzrast polaznika: osnovna škola (5. - 8. razred)
Prijave i kontakt: dizajnerskapocetnica@umas.hr
Rok za prijave: petak, 28.04.2023. u 17:00 sati.
Voditeljice radionice: Daria Ezgeta-Balić i Eleonora Matijašević

Nova radionica Dizajnerske početnice se ovoga puta održava u sklopu manifestacije “Festival znanosti 2023” koju organizira Sveučilište u Splitu. Tema ovogodišnjeg Festivala je “priroda i društvo”, a u goste nam dolazi Daria Ezgeta-Balić, znanstvena suradnica na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.
  
Polaznici će se upoznati s pojmom globalnog zatopljenja i njegovim utjecajem na planet Zemlju. Kao jedna, možda i najočitija, posljedica zagrijavanja planeta, je upravo porast razine mora. Pored toga što porast temperature i razine mora utječe na živote svih ljudi na zemlji, takve promjene imaju veliki utjecaj i na organizme koje u moru žive. Neki organizmi se mogu prilagoditi nastalim promjenama, dok oni osjetljiviji iz borbe s klimatskim promjenama nažalost izađu kao gubitnici.Ovoga puta će Split pod Marjanom postati Split pod morem te će sudionici na praktičnom dijelu radionice kroz spekulativni dizajn promišljat i vizualizirati svoju verziju priče kako bi grad Split i život u njemu izgledao kada bi došlo do porasta razine mora.

Dizajnerska početnica je program kreativnih radionica za djecu i mlade pod vodstvom profesionalnih dizajnera iz različitih područja djelovanja. Kroz teme koje dizajneri-mentori odabiru u suradnji s voditeljem programa, polaznici i polaznice se na način prikladan svom uzrastu upoznaju s osnovama dizajna, ne samo kao vizualne djelatnosti, već i kao alata za kreativno, konceptualno i kritičko promišljanje svakodnevice. Dizajnersku početnicu organizira Umjetnička akademija u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Splita.

- Dizajnerske početnice su prilagođene za sve zainteresirane, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo.
- Radionice su besplatne, a broj sudionika je ograničen.
- Radionica se održava u sklopu manifestacije „Festivala Znanosti 2023”


O voditeljicama radionice:
Daria Ezgeta-Balić znanstvena je suradnica Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Već 15 godina radi u Laboratoriju za ribarstvenu biologiju gdje je primarno fokusirana na populacije gospodarski važnih vrsta školjkaša. Kroz projekte koje provodi i u kojima sudjeluje istražuje njihovu rasprostranjenost, rast, razmnožavanje, ishranu te iskorištavanje, a sve u svrhu održivog gospodarenja tim vrijednim resursom. Pored istraživačkog rada aktivna je u promociji znanosti o moru kako među školskom djecom tako i među širom javnosti kroz organizaciju raznih aktivnosti Instituta na događanjima kao što su Festival znanosti i Noć istraživača. Trenutno je voditeljica projekta “More budućnosti” financiranog od strane Zaklade Adris koji za cilj ima povećati znanje o moru među djecom u manjim i ruralnim sredinama te u kopnenoj hrvatskoj.

Eleonora Matijašević magistrica je dizajna vizualnih komunikacija. Članica je Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD), Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU), te Studentske udruge dizajna vizualnih komunikacija (DVK) ujedno i njena suosnivačica. Značajan uspjeh postigla je već za vrijeme studija, sudjelujući na raznim izložbama i projektima. Upravo zbog svoje aktivnosti i brojnih provedenih projekata dobitnica je rektorove nagrade i dviju dekanovih nagrada za izvanredne rezultate postignute tijekom studija. Vlasnica je obrta za dizajn vizualnih komunikacija u kojem surađuje s raznim ustanovama, organizacijama, firmama, obrtnicima, udrugama i start-upovima. Vodi vlastito obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se bavi izradom eteričnih ulja, što je ujedno i njena druga ljubav. 
Ciljevi
Kvalitetno obrazovanje Čista voda i sanitarni uvjeti Očuvanje vodenog svijeta Očuvanje života na Zemlji Partnerstvom do cilja