Search

Čista voda i sanitarni uvjeti

23. siječnja 2023.

Dizajnerska početnica: Mala oku nevidljiva bića

Dizajnerska početnica: Mala oku nevidljiva bića

Dizajnerska početnica: Mala oku nevidljiva bića

Termin: subota, 28.01. od 10:00 do 12:00 sati
Mjesto: Umjetnička akademija, Zagrebačka 3, Split
Uzrast polaznika: osnovna škola (1.- 4. razred)
Prijave i kontakt: dizajnerskapocetnica@umas.hr
Rok za prijave: petak, 27.01.2023. u 17:00 sati.
Voditeljice radionice: Daria Ezgeta-Balić i Eleonora Matijašević
Na radionici polaznice i polaznici upoznati će se s pojmom planktona - malim oku nevidljivim bićima s velikim utjecajem. Neka od pitanja na koja odgovaramo su što je to plankton, kakvih sve vrsta planktona ima i je li uvijek tako malen da ga ne možemo vidjeti golim okom i zašto ga pažljivo proučavaju i prate mnogi znanstvenici. Potom će polaznici imati priliku mikroskopom gledati planktone i naučiti nešto više o njihovim ulogama u vodenim ekosustavima i zašto tako neobično izgledaju. Na praktičnom dijelu radionice polaznici će se upoznati s elementima dizajniranja stiliziranih karakter likova, te će imati priliku osmisliti i dizajnirati svoju verziju super planktona koristeći znanja koja su stekli na radionici.

Dizajnerska početnica je program kreativnih radionica za djecu i mlade pod vodstvom profesionalnih dizajnera iz različitih područja djelovanja. Kroz teme koje dizajneri-mentori odabiru u suradnji s voditeljem programa, polaznici i polaznice se na način prikladan svom uzrastu upoznaju s osnovama dizajna, ne samo kao vizualne djelatnosti, već i kao alata za kreativno, konceptualno i kritičko promišljanje svakodnevice. Dizajnersku početnicu organizira Umjetnička akademija u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Splita.

- Dizajnerske početnice su prilagođene za sve zainteresirane, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo.
- Radionice su besplatne, a broj sudionika je ograničen.
- Radionica se održava kao dio aktivnosti u sklopu UMAS25

O voditeljicama radionice:

Daria Ezgeta Balić znanstvena je suradnica Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Već 15 godina radi u Laboratoriju za ribarstvenu biologiju gdje je primarno fokusirana na populacije gospodarski važnih vrsta školjkaša. Kroz projekte koje provodi i u kojima sudjeluje istražuje njihovu rasprostranjenost, rast, razmnožavanje, ishranu te iskorištavanje, a sve u svrhu održivog gospodarenja tim vrijednim resursom. Pored istraživačkog rada aktivna je u promociji znanosti o moru kako među školskom djecom tako i među širom javnosti kroz organizaciju raznih aktivnosti Instituta na događanjima kao što su Festival znanosti i Noć istraživača. Trenutni je voditeljica je projekta "More budućnosti" financiranog od strane Zaklade Adris koji za cilj ima povećati znanje o moru među djecom u manjim i ruralnim sredinama te u kopnenoj hrvatskoj.

Eleonora Matijašević magistrica je dizajna vizualnih komunikacija. Članica je Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD), Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU), te Studentske udruge dizajna vizualnih komunikacija (DVK) ujedno i njena suosnivačica. Svoje značajne uspjehe postigla je već za vrijeme studiranja, sudjelujući i izlažući na raznim izložbama i projektima. Upravo zbog svoje aktivnosti i mnogih provedenih projekata dobitnica je rektorove nagrade i dviju dekanovih nagrada za izvanredne rezultate postignute tijekom studija. Vlasnica je obrta za dizajn vizualnih komunikacija u kojem surađuje s raznim ustanovama, organizacijama, firmama, obrtnicima, udrugama i start-upovima. Vodi vlastito obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se bavi izradom eteričnih ulja, što je ujedno i njena druga ljubav. U okviru Dizajnerske početnice HDD-a vodila je 12 radionica u periodu od 2018-2022.

 

Ciljevi
Kvalitetno obrazovanje Čista voda i sanitarni uvjeti Očuvanje vodenog svijeta Očuvanje života na Zemlji Partnerstvom do cilja