01. May 2023.

Pregled događanja u svibnju 2023.

Umjetnička akademija u Splitu na svojim stranicama redovito objavljuje događanja za tekući mjesec:

 

2. 5. 2023. koncert, Koncert povodom 150-godišnjice rođenja S. Rahmanjinova i 50 godina umjetničke i pedagoške djelatnosti red.prof. O. Cinkoburove

Vrijeme: utorak, 2. svibnja u 19 sati

Mjesto održavanja: Koncertna dvorana Odjela za glazbu, Fausta Vrančića 19

Dodatne informacije: Nastupit će sadašnji i bivši studenti/alumni u klasi red. prof. Olge Cinkoburove: pijanisti Filip Grmoja, Antonio Brzaj, Ivan Petrović-Poljak, Jelena Perišić, Bojan Pleše, Ivan Štorić, Veronika Ravlić, Ana Stanković, Marija Klasan i Jelena Vještica. Na programu su djela Sergeja Rahmanjinova.

Nositelji aktivnosti: Olga Cinkoburova, red. prof., Odsjek za glasovir

Kontakt-osoba: olga.presto@yahoo.com

 

3. 5. 2023. izložba, K.I.P. 3

Vrijeme: otvorenje izložbe u srijedu, 3. svibnja 2023. u 19 sati

Mjesto održavanja: Sveučilišna galerija, Kampus

Dodatne informacije: „Od danas, slikarstvo je mrtvo“, konstatirao je francuski slikar, Paul Delaroche1840., ugledavši prvu dagerotipiju. Danas bi to moglo vrijediti i za kiparstvo, vis a vis suvremene 3d tehnologije. U tom duhu, Kiparski odsjek Umjetničke akademije u Splitu predstavlja javnosti koncept izložbe pod nazivom „K.I.P“, treću godinu za redom. Trogodišnjim kontinuitetom „K.I.P.“  postaje tradicionalna izložba Odsjeka.  Naziv-kratica „K.I.P.“, dvosmisleno korespondira s kraticom „RIP“ latinskog izraza „Requiescat in pace“ ili „počivao/la u miru“, paradoksalno evocirajući pojam suprotnog značenja, „Kiparstvo Ipak Postoji“ („KIP“). K.I.P., kao javna studentska manifestacija podrazumijeva proces reanimacije kiparske forme na području suvremene kulturno umjetničke scene, gdje ravnopravno dijeleći prostor s novim medijima, suvereno održava i odražava svoj tisućljetni povijesni kontinuitet."

"Since today, painting is dead", stated French painter Paul Delaroche in 1840. upon seeing the first daguerrotype. Today the same might be true about sculpture, especially in the light of modern 3D technology. This is the spirit in which Sculptural Department of the Fine Arts Academy in Split presents the concept of an exhibition named "K.I.P" to the general public for three years in a row. This three-year continuity helped make "K.I.P." a traditional exhibition of our Department. Name-acronym "K.I.P" ambiguously corresponds to the Latin acronym "RIP", which stands for "Requiescat in Pace" or "Rest in Peace", yet it paradoxically evokes Croatian phrase "Kiparstvo ipak postoji" - "Sculpture Still Exists". As a public student manifestation K.I.P. implies a process of re-animation of thr sculptural form in the field of contemporary cultural-artistic scene where the space is equally shared with new media and millenia-old historical continuity is sovereignly maintained and reflected."

Preveo/Translated by mag. edu. hist et hist. art. Duje Jakovčević

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture i medija i Grada Splita, a moći će se pogledati do 11. svibnja 2023.

Partnerska institucija: Ministarstvo kulture i medija, Grad Split, Sveučilišna galerija

Nositelji aktivnosti: doc. art. Đani Martinić, doc. art. dr. art. Goran Balić, mag. art. Duje Matetić.

Kontakt-osoba: dmartinic@umas.hr

 

3. 5. 2023. izložba, Kud’ plovi ovaj brod?

Vrijeme: otvorenje izložbe u srijedu, 3. svibnja 2023. u 19 sati. Izložba će se moći pogledati do 15. lipnja 2023.

Mjesto održavanja: Muzej grada Šibenika, Gradska vrata 3, Šibenik

Dodatne informacije:  Na izložbi "Kud’ plovi ovaj brod?" su predstavljeni nalazi s podmorskog arheološkog lokaliteta u blizini uvale Juro na otoku Žirju. Autori izložbe i likovnog postava su izv. prof. art. dr. sc. Miona Miliša i doc. art. Filip Rogošić s Odsjeka za konzervaciju-restauraciju. Izložba i monografija bave se predmetima pronađenim na podmorskom arheološkom lokalitetu u blizini uvale Juro na otoku Žirju, gdje je otkrivena olupina trgovačkog broda koji se datira u 4. stoljeće prije Krista. Arheološka istraživanja vodila je izv. prof. dr. sc. Irena Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Konzervatorsko-restauratorski radovi na arheološkim nalazima provedeni su na Odsjeku za konzervaciju restauraciju Umjetničke akademije u Splitu pod mentorstvom M. Miliša i F. Rogošića, u okviru nastave iz stručnih predmeta.

Partnerska institucija: Muzej Grada Šibenika i Odjel za arheologiju Sveučilište u Zadru

Nositelji aktivnosti: izv. prof. art. dr. sc. Miona Miliša i doc. art. Filip Rogošić, Odsjek za konzervaciju-restauraciju

Kontakt-osoba: mmilisa@umas.hr

 

5. 5. 2023. izložba, EVO! Izložba studentskih radova iz kolegija Elementi vizualnog oblikovanja

Vrijeme: otvorenje izložbe u petak, 5. svibnja u 18 sati. Izložba ostaje otvorena do 26. svibnja.

Mjesto održavanja: Galerija Ctrl+Z, Zagrebačka 3, Split

Dodatne informacije: Uvodni kolegij Elementi vizualnog oblikovanja temelji se na formalnim vježbama kojima je cilj usvajanje metoda vladanja likovnim poljem, bez upotrebe računala kao pomagala. Vježbe kreću od jednostavnih k složenima. U prvih pet vježbi studenti vježbaju motoriku ruku, uče se služiti priborom za crtanje i upoznaju geometrijska svojstva kvadrata. Pažnja narednih vježbi usmjerena je na optičke igre dobivene tehnikom kolaža iz ponuđenih linijskih rastera te metamorfozama među dva oblika složenih u kvadrat. Ove dvije vježbe su uvod u razumijevanje računalne grafike temeljene na pikselima i vektorima. Slijede konstrukcije osnovnih formata, a zatim i građenje kompozicija u njima. Sredinom semestra pažnja je usmjerena na boje. Na nastavi, miješanjem tri likovna primara, dobijamo ukupan spektar boja koje se slažu u konstruirani dijagram - alat za učenje o bojama. Slijede vježbe iz svojstva boja. U završnom dijelu semestra rade se vježbe reljefa i prostora, kojima se naknadno fotografski bilježe promjene likovnog polja usljed promjene smijera izvora svjetla. Ove vježbe, uz vježbu kompletiranja pet papira, početak su učenja o konstrukcijskim svojstvima papira i kartona, a i o teksturama materijala.

Na izložbi možete vidjeti fotodokumentacije vježbi, dok su originalne radove zadržali studenti.

Popis vježbi:

Šrafure, prostoručno i pomoću pribora za crtanje.
Konstrukcija radnog polja kvadrata na formatu A4.
Razdiobe kvadrata na polovine i trećine.
Kompozicija u kvadratu tehnikom prostoručnog šrafiranja.
Kompozicija u kvadratu tehnikom šrafiranja pomoću pribora.
Slobodne kolaž kompozicije u kvadratu s ponuđenim rasterima.
Konstrukcije formata (dubl, kvinton, kvarterion, sikston, dijagon i auron).
Kompozicije tehnikom kolaža u dva odabrana formata.
Dekonstrukcija kompozicije likovnoga djela.
Metamorfoze među dva oblika složene u kvadrat.
Dobijanje sekundarnih i tercijarnih boja te prijelaznih nijansi iz tri likovne primarne boje.
Konstrukcija dijagrama boja.
Kontrasti i/ili harmonije boja.
Kompozicija u kvadratu tehnikom reljefa.
Fotografski zapisi likovnog polja reljefa usljed promjene smjera izvora svjetlosti.
Konstrukcija prostora iz papira sa slobodnim intervencijama.
Fotografski zapisi likovnog polja prostora usljed promjene smjera izvora svjetlosti.
Komplet od pet različitih papira.

Nositelji aktivnosti: Ljubica Marčetić Marinović, izv.prof.mag.art., Ana Bodrožić, asistentica, Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija

Kontakt-osoba: ljube@umas.hr

 

10. 5. 2023. koncert, Svečani koncert povodom dugogodišnjeg umjetničkog i pedagoškog djelovanja maestra Vlade Sunka

Vrijeme: srijeda, 10. svibnja 2023. u 19 sati

Mjesto održavanja: Foyer Hrvatskog narodnog kazališta Split

Dodatne informacije:  Koncert povodom rođendana omiljenog profesora splitske Akademije i jednog od uspješnijih skladatelja i dirigenata - maestra Vlade Sunka. Studenti glazbenog odjela Umjetničke akademije u Splitu profesoru daruju koncert na kojem sudjeluju klapa i zbor UMAS-a, zbor Brodosplit i mandolinski orkestar Sanctus Domnio. Izvodi se šarolik repertoar iz opusa profesora čiji su dar, umijeće, kreativnost i ljubav okupili sve one koji su bili i jesu njegovi "učenici", prijatelji, kolege i suradnici - s glazbom, uz glazbu i za glazbu.

Ulaz slobodan!

Partnerska institucija: Hrvatsko narodno kazalište Split

Nositelji aktivnosti: Studenti Glazbenog Odjela

Kontakt-osoba: Ana Mlačić, 099 435 0820

 

16. 5. 2023. predavanje, Julia Gaisbacher (Austrija)

Vrijeme: utorak, 16. svibnja 2023. u 12 sati

Mjesto održavanja: predavaonica u prizemlju zgrade Umjetničke akademije – Odsjeka za slikarstvo, Hrvojeva 8

Dodatne informacije: U utorak, 16. svibnja 2023. u 12 sati, Odsjek za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu organizira gostujuće predavanje umjetnice Julie Gaisbacher (Austrija).
U svom radu Julia Gaisbacher istražuje međusobne odnose društvenih konvencija u javnom prostoru, arhitekturi i individualnoj reprezentaciji. Teme kojima se u posljednje vrijeme bavi su pitanja stanovanja, javnog i privatnog prostora: tko o tome ima moć odlučivati i koja se društvena pravda ili nepravda kroz to može vidjeti? U svojoj radnoj metodi koristi digitalne slikovne datoteke, eksperimentira s procesima ispisa, pratećim materijalima i, u konačnici, integrira ih u instalacije. To joj omogućuje kombiniranje dvodimenzionalnih slika s trodimenzionalnim objektima.
Julia Gaisbacher boravi u Splitu u sklopu rezidencijalnog programa Motela Trogir / Udruge za suvremenu umjetnost Slobodne veze.
Predavanja su otvorena za sve studente i profesore Akademije, te za širu zainteresiranu publiku.
Životopis: Julia Gaisbacher umjetnica je i fotografkinja rođena u Grambachu kraj Graza (Austrija). Živi i radi u Beču i Grazu. Julia je studirala Povijest umjetnosti (M.A.) na Sveučilištu u Grazu i Trodimenzionalni rad/ Kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Dresdenu (Njemačka) i LUCA School of Arts, Bruxelles (Belgija). Diplomirala je u klasi prof. Martina Honerta na Akademiji likovnih umjetnosti u Dresdenu. Dobitnica je nagrade Theodor-Körner-Fond Prize for Visual Art (2021.), Državne stipendije za fotografiju Saveznog kancelara Republike Austrije (2020.), nagrade za akviziciju u sklopu „Državne nagrade za suvremenu vizualnu umjetnost Štajerske” (2019.), nagrade Erste Bank ExtraVALUE Recognition Art Award (2018.) i promotivne nagrade za fotografiju grada Graza (2016.). Radovi su joj izlagani u Austriji i inozemstvu te se nalaze u nekoliko javnih i privatnih kolekcija.

Nositelji aktivnosti: doc. art. Neli Ružić, Odsjek za slikarstvo

Kontakt-osoba: neli.ruzic@gmail.com

 

19. 5. 2023. koncert, Vesna Podrug Kossjanenko sudjelovala je u koncertu za mir održanom na Muzičkoj akademiji Univerziteta Sarajevo

Vrijeme: petak, 19. svibnja u 14.30

Mjesto održavanja: Cvjetko Rihtman dvorana u Sarajevu

Dodatne informacije:  Raznolik program šesnaestog izdanja festivala Majske muzičke svečanosti obuhvatio je i koncert za mir u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA), Veleposlanstva Republike Koreje u Republici Hrvatskoj i Savjetodavnog vijeća za mirno ujedinjenje (The Peaceful Unification Advisory Council) koje djeluje pri Vladi Republike Koreje.

Ujedinjeni u zajedničkom zalaganju za mir, u petak, 19. svibnja 2023. godine, u 14.30 sati u Koncertnoj sali Cvjetko Rihtman nastupili su Miji Kwon (sopran), Hwapyeong Gwon (tenor), Hyewon Lee (klavir), YeonJu Jeong (violina), korejski umjetnici koji svoje karijere grade u Evropi, a pridružila im se Vesna Podrug Kossjanenko, priznata pijanistica i profesorica klavira na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Koncert je za cilj imao poticanje mirovnog ujedinjenja Korejskog poluotoka, podijeljenog na Južnu i Sjevernu Koreju, te provođenja različitih mirovnih aktivnosti diljem svijeta.

Vijest je prenio Radio Sarajevo.

Nositelji aktivnosti: red. prof. art. Vesna Podrug Kossjanenko, Odsjek za klavir

Kontakt-osoba: vesna.podrug@yahoo.com

 

19. i 20. 5. 2023. znanstvena konferencija, IX. nacionalni kongres Hrvatskog sociološkog društva temom „Hrvatska: podvojeno društvo? Sociološki prilozi raspravi“

Vrijeme: petak, 19. i subota, 20. svibnja, od 9 do 20 sati

Mjesto održavanja: Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, Zagrebačka 3

Dodatne informacije: Umjetnička akademija suorganizator je i domaćin dvodnevne konferencije Hrvatskog sociološkog društva s temom „Hrvatska: podvojeno društvo? Sociološki prilozi raspravi“. Odgovarajući na pitanje postavljeno u naslovu više od sedamdeset sociologa i sociologinja sa različitih hrvatskih sveučilišta i instituta čija su 43 izlaganja, 4 panela i jedan okrugli stol prihvaćeni tijekom recenzentskog postupka, dva će dana u Splitu raspravljati o temi klasnih, regionalnih, rodnih, obrazovnih, generacijskih i urbano-ruralnih nejednakosti u hrvatskom društvu, te o razlikama u pristupu njegovim resursima. Riječ je o najvećem nacionalnom sociološkom skupu, koji se održava svake dvije godine, a u Splitu je posljednji put održan danas već davne 2007. godine. Umjetnička akademija od svog osnivanja posvećuje veliku pažnju društveno važnim temama, te će rad kongresa biti od interesa njezinim nastavnicima/ama i studentima/cama.

Partnerska institucija: Hrvatsko sociološko društvo, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar - područni centar Split i Filozofski fakultet u Splitu

Nositelji aktivnosti: prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović, izv. prof. art. Bruna Bebić, izv. prof. art. dr. sc. Ivica Mitrović i izv. prof. art. Igor Čaljkušić

Kontakt-osoba: inga.tomic11@gmail.com

 

26. 5. 2023. koncert, Koncert solista Umjetničke akademije u Splitu sa simfonijskim orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta Split

Vrijeme: petak, 26. svibnja u 20 sati

Mjesto održavanja: Velika dvorana Medicinskog fakulteta u Splitu

Dodatne informacije:  Tradicionalni konncert - podrška najboljim studentima glazbe na kraju svake akademske godine kroz suradnju Hrvatskog narodnog kazališta Split i Umjetničke akademije u Splitu.

Program koncerta:

Antonín Dvořák  SLAVENSKI PLES, op. 72 no. 2 u e-molu
Pietro Mascagni  CAVALLERIA RUSTICANA – Voi lo sapete, o mamma, arija  Santuzze, solistica Marina Mrđen, sopran
Charles de Bériot SCENE DE BALLET, op. 100 za violu i orkestar, solistica Marija Bieleninik, viola
Antonín Dvořák  RUSALKA – Mesečku na nebo hlubokem, arija Rusalke
Jakov Gotovac  ERO S ONOGA SVIJETA – Đulina pjesma, solistica Rahela Ujević, sopran
Wolfgang Amadeus Mozart  KONCERT ZA FLAUTU I ORKESTAR u G-duru, K. V. 313, 1. stavak – Allegro maestoso, solistica Barbara Čarapina, flauta
Wolfgang Amadeus Mozart LE NOZZE DI FIGARO – Non più andrai, arija Figara
Giuseppe Verdi  IL TROVATORE – Di due figli vivea padre beato, arija Ferranda, solist Matija Škiljo, bas-bariton
Antonín Dvořák  SLAVENSKI PLES, op. 46. no. 7 u c-molu

Mentori: doc. art. Terezija Kusanović, red. prof. art. Wladimir Kossjanenko, doc. art. Marko Zupan, doc. art. Žana Marendić
Dirigent: red. prof. art. Hari Zlodre

Ulaz slobodan!

Partnerska institucija: Hrvatsko narodno kazalište Split, Medicinski fakultet u Splitu

Nositelji aktivnosti: izv. prof. art. Vesna Podrug Kossjanenko, red. prof. art. Hari Zlodre

Kontakt-osoba: hzlodre@gmail.com

 

22. 5. 2023. koncert, Koncert gitarista UMAS

Vrijeme: ponedjeljak, 22. svibnja u 20 sati

Mjesto održavanja: Crkva sv. Križa, Križeva ul. 29, Split

Dodatne informacije: Koncert studenata gitare na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Nastupaju studenti Ivo Baule i Lukas Tavić s treće i Jan Samaržija s pete godine studija. Program:
Joaquín Turina: Sonata op. 61, I. Allegro, II. Andante, III. Allegro vivo
Johann Sebastian Bach (obr. V. Dešpalj): Suita za violončelo br. 5, BWV 1011, Preludij, Allemande
Boris Papandopulo: Tri igre, II. Moderato
Lukas Tavić, 3. godina

Astor Piazzolla (obr. S. Assad): Otoño Porteño
Jan Samaržija, 5. godina

Enrique Granados: Oriental
Ivo Baule, 3. godina
Lukas Tavić, 3. godina

Johann Sebastian Bach (obr. V. Dešpalj): Suita za violončelo br. 4, BWV 1010, Preludij, Courante
Richard Wagner (obr. M. Llobet): Ulomak iz opere Parsifal
Agustín Barrios Mangoré: La Catedral
Ivo Baule, 3. godina

Nositelji aktivnosti: asistent Luka Lovreković, red. prof. art. Maroje Brčić, Odjel za glazbenu umjetnost

Kontakt-osoba: luka.lovrekovic@hotmail.com

 

23. 5. 2023. izložba, Slikarstvo i mogućnosti slike: generacija 2022., izložba diplomskih radova studenata odsjeka za slikarstvo

Vrijeme: otvorenje u utorak, 23. svibnja u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do srijede, 14. lipnja 2023. godine, te se može razgledati od ponedjeljaka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati.

Mjesto održavanja:  Galerija Kortil, Ulica Josipa Jurja Strossmayera 1, Rijeka

Dodatne informacije:  Izložba predstavlja diplomske radove studenata Slikarskog odsjeka Umjetničke akademije u Splitu koji su diplomirali u 2022. godini. Na izložbi se prezentiraju radovi tri diplomantice iz klase red. prof. (T) Nine Ivančić: Ana Heski, Matea Rančić i Marieta Vulić; te troje diplomanata iz klase red. prof. (T) Viktora Popovića i doc. art. Neli Ružić: Mak Hubjer, Marija Petrović i Palmina Roglić. Teorijska mentorica svih diplomskih radova je izv. prof. dr.sc. Blaženka Perica.

Ana Heski, Mak Hubjer, Marija Petrović, Matea Rančić, Palmina Roglić i Marieta Vulić predstavnici su najnovije generacije umjetnika obrazovanih na Odsjeku za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu. Njihovi radovi ukazuju na suvremeno shvaćanje slikarstva kao multidisciplinarnog polja u kojem je moguće istraživati, stvarati i razmišljati o umjetnosti na osnovi različitih vrsta slika. Takvo poimanje slikarstva uključuje i dvodimenzionalni fizički artefakt, ali i „prošireno polje” slikarskog djelovanja naslonjeno na hibridne ili „nove” medije koji su formalno ili konceptualno povezani sa slikovnošću, a sve u okviru slikovnog obrata i visoke kulture. Na izložbi je stoga moguće vidjeti klasično (i) manualno izvedeno slikarstvo, artefakte koje iz plošnosti izbijaju u trodimenzionalni prostor, kao i tehnološki obrađene slike i digitalne slike od kojih su neke bilješke prethodno izvedenih performansa. Predstavljeni umjetnici bave se temama koje bi se mogle sročiti na sljedeći način: istraživanje formalnih zakonitosti slike; ispitivanje vizualne percepcije; načini reprezentacije i bilježenja svakodnevnog; uporabni predmeti u kontekstu umjetnosti; ekspresija unutarnjih stanja i predodžbi; istraživanje i kritika dominantnih memorijalizacijskih praksi.

Djela na izložbi dio su diplomskih radova obranjenih na Odsjeku za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu 2022. godine.

Organizacija izložbe: Odsjek za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu u partnerstvu sa Sveučilišnom galerijom u Splitu.

Postav izložbe: diplomanti u suradnji s mentorima Neli Ružić i Viktorom Popovićem

Predgovor: Božo Kesić

Slika u zaglavlju: Palmina Roglić, iz serije „Drugost”, 2021./2022.

Partnerska institucija: Galerija Kortil – Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Rijeka

Nositelji aktivnosti:  Viktor Popović, red. prof. art (T); Neli Ružić, doc. art, Odsjek za slikarstvo

Kontakt-osoba:  viktor.popovic@umas.hr; viktor.popovich@gmail.com; neli.ruzic@gmail.com

 

26. 5. 2023., prezentacija, koncert, masterclass, Gabor Varga

Vrijeme:  petak, 26. svibnja od 9 do 19 sati

Mjesto održavanja:  Dvorana glazbenog odjela na Visokoj

Dodatne informacije:  U petak 26.5. u dvorani glazbenog odjela na Visokoj pod pokroviteljstvom Buffet Crampona odvija se seminar, prezentacija uz isprobavanje instrumenata te recital Gabora Varge. 

Osim naših studenata u goste nam stižu polaznici seminara iz 5 gradova, mahom učenici naših alumnih. Sva dogadjanja su otvorena za javnost, a posebno vas pozivamo na koncert u 18:00

Partnerska institucija: Buffet Crampon

Nositelji aktivnosti: Ivana Bandalo Benzon, asistentica, Odsjek za puhačke instrumente

Kontakt-osoba: ivana.bandalo@hotmail.com

 

27. 5. 2023. radionica, Dizajnerska početnica: Papiruljci

Vrijeme:  subota, 27. svibnja od 10 do 12 sati

Mjesto održavanja:  Umjetnička akademija, Zagrebačka 3, Split

Dodatne informacije:  Uzrast polaznika: osnovna škola, 1. - 4. razred; prijave i kontakt: dizajnerskapocetnica@umas.hr; rok za prijave: petak, 26.05.2023. u 17:00 sati; voditeljica radionice: Daša Mamula Dobrodošli u šareni svijet likova! Radionica likova od papira osmišljena je kako bi potaknula maštu i kreativnost djece, istovremeno pružajući zanimljivo i praktično iskustvo učenja. Kroz ovu radionicu, djeca će imati priliku dizajnirati, izraditi i oživjeti svoje jedinstvene likove od papira. Spojem edukacije, umjetnosti i razigranosti ova radionica ima za cilj inspirirati mlade i potaknuti njihovu kreativnost.

Cilj radionice: Potaknuti djecu da razmišljaju izvan okvira i oslobode svoj kreativni potencijal kroz dizajn likova od papira. Razvijanje fine motoričke vještine: djeca su uključena u rezanje, savijanje i sastavljanje papirnatih dijelova, na taj način usavršavaju spretnost i koordinaciju ruku i oči. Rješavanje problema: djeca se potiču na kritičko razmišljanje i vještine rješavanja problema dok istražuju različite načine za izradu svojih likova od papira. Suradnju: Djeca imaju priliku za suradnju i dijeljenje ideja, potičući timski rad i društvenu interakciju, promičući osjećaj postignuća i samopouzdanja.

Dizajnerska početnica je program kreativnih radionica za djecu i mlade pod vodstvom profesionalnih dizajnera iz različitih područja djelovanja. Kroz teme koje dizajneri-mentori odabiru u suradnji s voditeljem programa, polaznici i polaznice se na način prikladan svom uzrastu upoznaju s osnovama dizajna, ne samo kao vizualne djelatnosti, već i kao alata za kreativno, konceptualno i kritičko promišljanje svakodnevice. Dizajnersku početnicu organizira Umjetnička akademija u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Grada Splita. Dizajnerske početnice su prilagođene za sve zainteresirane, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo. Radionice su besplatne. Broj sudionika je ograničen.

O voditeljici:
Daša Mamula je diplomirana grafička dizajnerica vizualnih komunikacija. Za vrijeme studija na Umjetničkoj Akademiji Sveučilišta u Splitu sudjeluje na natječajima gdje su joj radovi nagrađivani, te istovremeno sudjeluje na raznim kreativnim projektima i radionicama. Nakon studija, surađuje sa uglednim internacionalnim marketinškim agencijama, a fokusira se na branding, izradu vizualnih identiteta, UX/UI, te digitalni marketing.

Partnerska institucija: Hrvatsko dizajnersko društvo, Ministarstvo kulture, Grad Split

Nositelji aktivnosti: voditeljica radionice: Daša Mamula i koordinator: Eleonora Matijašević, Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija

Kontakt-osoba: Eleonora Matijašević: dizajnerskapocetnica@umas.hr // eleonoramatijasevic@gmail.com

 

31. 5. 2023. predavanje, Anna Henckel-Donnersmarck Masterclass

Vrijeme: srijeda, 31. svibnja u 10 sati

Mjesto održavanja: Kino UMAS, Tvrđava Gripe

Dodatne informacije: Anna Henckel-Donnersmarck je kustosica i voditeljica Berlinale Shorts-a, natjecanja kratkometražnih filmova na jednom od najjačih svjetskih festivala filma - Berlinale-u. Anna će u Kino UMAS-u predstaviti najznačajnije kratkometražne filmove s Berlinale-a, a nakon toga će sudjelovati u debati o tendencijama suvremenog kratkog filma zajedno s publikom. Program nastaje u suradnji Hrvatskog audiovizualnog centra i UMAS-a.

Partnerska institucija: Hrvatski audiovizualni centar

Nositelji aktivnosti: v. pred. Dinko Božanić, Odsjek za film i video

Kontakt-osoba: dinkopepe@gmail.com

 

31. 5. 2023., izložba, Proces 23

Vrijeme: otvorenje izložbe srijeda, 31. svibnja u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 6. lipnja. Radno vrijeme izložbe svakim danom od 17 do 21 sata. Ulaz je slobodan.

Mjesto održavanja: Galerija Multimedijalnog kulturnog centra (MKC - Dom mladih)

Dodatne informacije: Izložba studenata Odsjeka za film i video, UMAS (u sklopu nastave akademske godine 2022./2023.): Helena Bodlović, Lora Cukrov, Tomislav Gašpar, David Hozjan, Lucija Jukić, Polina Komyagina, Karla Kuzmanić, Josip Maleš, Stella Marinković, Deni Marinović, Marija Mratinić, Antea Ratković, Hanna Szawluk, Vlatko Uljević, Paulina Wilmowicz. Kino program u malom amfiteatru MKC-a, 31.05.-01.06.2023.

Godišnja izložba od ove godine pod nazivom Proces 23 jedanaesti put predstavlja radove studenata preddiplomskog i diplomskog studija Odsjeka za film i video. Predstavljeni radovi su studentski projekti iz područja medijske umjetnosti i filma, u okviru nastave na kolegijima koje izvode red. prof. art. Toni Meštrović́ uz doc. art. Đilda Bavčevića te red. prof. art. Sandra Sterle uz str. sur. Ivanu Filip i str. sur. Marina Renića.

Izložba je osmišljena kako bi studenti svoje galerijski artikulirane medijske umjetničke radove realizirane kroz nastavu suočili s realnom situacijom izlaganja autorskog rada u galerijskom prostoru te s kritičkim pogledom javnosti. Studenti predstavljaju multimedijske radove u vidu foto, video-zvučnih i skulpturalnih medijskih instalacija i performansa.

Prve dvije večeri uz izložbu se odvija i kino program recentne produkcije kratkih eksperimentalnih filmova Odsjeka za film i video.

Kino program:
Lucija Vrkić – „Mrak“, 2022. 4'03''
Dora Matošević – „Preobrazba“, 2022. 2'09''
Lucija Vrkić – „Pustinja“ 2022. 1'50''
Luka Jukić – „3 Situacije“, 2022. 2'47''
Pablo Neo Del Castillo Ružić – „Unnerving Entity“, 2022. 2'48''
Lucija Vrkić – „San“ 2022. 0'46''
Helena Bodlović – „Signal“, 2023. 3:26 min.
Deni Marinović – „Pogled“, 2022. 2'09''
Marita Bulimbašić – „Previše“ 2021. 0'56''
Sara Todorović – „Negdje“ 2022. 1'00''
Polina Komyagina – „In Due Course In Your House“ 2023.7'23''
Matea Rančić – „Gnab“ 2021, 1'08''
Clementine Beauvy – „Sur le fil“ 2023. 2'49''
Klarisa Stanisavljević – „Vježba“ 2022. 1'55'
Titouan Vieillard – „Noćni život“ 2022. 2'24''
Lucia Kujundžić – „Form“ 2022. 2'20''
Lucija Vrkić – „Strane“ 2022. 1'57''
Polina Komyagina – „Hiroshima“ 2023. 1'09''
Laurine Chevallier – „Bez naziva“ 2021. 2'16''
Helena Bodlović – „Assembly of Life“ 2023. 17'29''
Toni Wagner – „Antitijela“ 2021. 0'54''

Partnerska institucija: Multimedijalni kulturni centar, Grad Split

Nositelji aktivnosti: red. prof. art. Toni Meštrović, Odsjek za film i video

Kontakt-osoba: tm@umas.hr

 

31. 5. 2023. predavanje, Gostovanje dr. sc. Nikole Komatovića (Beograd)

Vrijeme: srijeda, 31. svibnja od 13 do 16.15

Mjesto održavanja: Dvorana Odjela za glazbenu umjetnost, Fausta Vrančića 19, Split

Dodatne informacije: U srijedu, 31. svibnja 2023., Odsjek za glazbenu teoriju i kompoziciju Umjetničke akademije u Splitu organizira gostujuće predavanje dr. sc. Nikole Komatovića (Beograd) na temu „Kratak pregled historijata nauka o harmoniji“. Predavanje je organizirano u sklopu kolegija Harmonija 2 na Odsjeku za glazbenu teoriju i kompoziciju.  Otvoreno je za sve studente i profesore Akademije, te za širu zainteresiranu publiku.

Sažetak predavanja: Od Zarlina do Rameaua. Od Catela do Riemanna. Od Sposobina do Lewina. Metode poučavanja harmonije prošle su dug razvojni put od „malene” nadgradnje kontrapunktskih postulata, razvijanih tijekom više stoljeća, do veoma razgranatih i često međusobno nesrodnih disciplina koje se tiču glazbenog višeglasja. U predavanju se donosi kratak pregled odabranih smjerova iz različitih kulturnih konteksta, u okviru discipline koju nazivamo harmonijom – dakako, uz tumačenje njihova odnosa naspram kompozicijske prakse. Prije svega, bit će riječi o autorima i njihovim tekstovima koji su prethodili konstituiranju same harmonije, kao što su Zarlino i Mersenne. Potom će se posebna pozornost usmjeriti na Rameaua i njegove traktate, kao i na neistomišljenike „oca” nauka o harmoniji. U nastavku predavanja bit će riječi o post-revolucionarnoj Francuskoj i imenima poput Catela, Reiche i Fétisa. Polemizirat će se o nastanku teorije harmonijskih funkcija (Öttingen i Riemann). Završni dio predavanja bit će posvećen razvoju metoda poučavanja harmonije u bivšem SSSR-u, posljedično i u našoj regiji. Naposljetku, govorit će se o harmoniji kao teorijskoj disciplini danas i različitim metodama poučavanja razvijenim u proteklih pola stoljeća.

Nositelji aktivnosti: doc. dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo, Odsjek za glazbenu teoriju i kompoziciju

Kontakt-osoba: jelicavaljalo@gmail.com

 

Goals
Quality education Decent work and economic growth Industry, innovation and infrastructure Reduced inequalities Sustainable cities and communities Responsible consumption and production Partnerships for the goals