23. May 2023.

Anna Henckel-Donnersmarck Masterclass

Masterclass s umjetničkom voditeljicom "Berlinale Shorts" Annom Henckel-Donnersmarck

Srijeda, 31. svibnja 2023. godine od 10 sati u prostorima Umjetničke akademije na Tvrđavi Gripe, KINO Umas.

U suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC) na Umjetničkoj akademiji u Splitu održat će se masterclass Anne Henckel - Donnersmarck, umjetničke voditeljice  festivala Berlinale Shorts, koja će govorit o svom radu i izazovima s kojima se susretala u dugogodišnjoj karijeri te iskustvu žiriranja na festivalima kratkog filma dajući pregled heterogenog svijeta festivala kratkog filma i kako njime navigirati.

RASPORED

  • O festivalima kratkog filma općenito, s naglaskom na Berlinale Shorts
  • Predstavljanje izbora filmova s festivala Berlinale Shorts + otvorena rasprava
  • Pokretne slike u prostoru – kako se koriste pokretne slike i zvuk u prostorima poput kazališnih pozornica i izložbi na primjerima vlastitog rada kao video umjetnice

O predavačici:

Anna Henckel-Donnersmarck

Rođena je u Frankfurtu na Majni 1973., a odrasla je u Indoneziji, Japanu, Engleskoj i Bavarskoj. Studirala je na Camberwell College of Art and Design u Londonu i stekla diplomu na Filmskoj akademiji Baden-Württemberg/Ludwigsburg, fokusirajući se na snimanje animacije i dokumentarnog filma.

Anna Henckel-Donnersmarck selektorica je i umjetnička voditeljica Berlinale Shortsa, festivala kratkih filmova u sklopu Berlinalea od lipnja 2019. godine.

Preko 20 godina aktivna je kao programatorica (Filmwinter Stuttgart, Kasseler Dokfest, ZEBRA Poetry Film Festival, itd.), moderatorica (Pictoplasma, Stuttgart International Festival of Animated Film, itd.), članica žirija (Szpilman Award, REGARD Quebec, Tel Aviv međunarodni festival studentskog filma, Filmfest Dresden, Fantoche – Međunarodni festival animiranog filma itd.) i sudionica panela (Fajr Film Festival Teheran, Curtas Vila do Conde itd.). Od 2007. do 2019. bila je članica selekcijske komisije za Berlinale Shorts.

Primarni fokus joj je na formatu kratkog filma.

Osim toga, osmislila je i realizirala mnogobrojne video instalacije za izložbe, scenska djela i koncerte, primjerice za Deichtorhallen Hamburg, Hygiene Museum Dresden, GRIMMWELT Kassel, Humboldt Lab, Bauhaus Archive Berlin, Constanza Macras/DorkyPark, Mathilde Monnier, Schauspiel Köln, The Wooster Group NYC, Berlinska filharmonija i operne kuće u Berlinu, Frankfurtu i Zürichu.

Predaje filmsku teoriju i video praksu na raznim umjetničkim školama.

 

Broj sjedećih mjesta je ograničen na 45.

 

*Program nastaje u suradnji Hrvatskog audiovizualnog centra i UMAS-a.

 

Goals
Quality education Partnerships for the goals