U sklopu međunarodnog projekta Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS), u Sisku je od 17. do 23. lipnja 2019. održana 8. konzervatorsko-restauratorska radionica u Parku skulptura Željezare Sisak (8th Conservation Workshop in the Sisak Steelworks Sculpture Park). Radionicu je osmislila i vodila doc. art. dr. sc. Sagita Mirjam Sunara s Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu. Program je organiziran u suradnji s Gradskim muzejom Sisak (Sveučilište u Splitu / Umjetnička akademija i Gradski muzej Sisak partneri su na projektu CAPuS). Muzejski restaurator Neven Peko bio je zadužen za tehničku podršku, prijevoz sudionika i fotodokumentaciju, a usto je vodio dio radioničkih aktivnosti.

Voditelji i polaznici radionice u društvu ravnatelja Gradskoga muzeja Sisak, mr. sc. Vlatka Čakširana

Dosadašnje radionice u Parku skulptura Željezare Sisak bile su namijenjene studentima konzervacije-restauracije Sveučilišta u Splitu, no ove je godine program poprimio međunarodni karakter. U radionici je, naime, sudjelovalo pet studentica konzervacije-restauracije sa Sveučilišta u Torinu – ustanove koja koordinira sve aktivnosti na projektu CAPuS. Četiri talijanske studentice (Anna Collarin, Valeria Gugliermina, Gaia Pachì i Cristina Scarrone) i jedna Kolumbijka (Camila Ayelen Restrepo Capera) u Sisak su doputovale u pratnji dr. sc. Moire Bertase, znanstvene istraživačice na Odjelu za kemiju Sveučilišta u Torinu.

U sedam dana trajanja radionice studenti su kroz predavanja, diskusije, problemske zadatke i praktičan rad učili o povijesti Parka skulptura Željezare Sisak, izazovima u zaštiti i očuvanju te zbirke, održavanju skulptura na otvorenom, uzorkovanju premaza i produkata korozije, demontaži i prijenosu velikih skulptura te izradi grafičke dokumentacije za metalne skulpture na otvorenom.

U provedbi praktičnih aktivnosti u Parku skulptura Željezare Sisak dragocjena je bila pomoć djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska (Siniša Kalak, Dean Vujanović) i Komunalca Sisak d.o.o. (gospođa Greta – prezime joj, nažalost, ne znamo). Za uspostavu suradnje sa sisačkim gradskim ustanovama zaslužna je dr. sc. Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku Ministarstva kulture RH.

“Kod radionice mi se najviše svidjelo to što smo dobili priliku tražiti rješenja za probleme s kojima se inače ne bavimo”, zapisala je jedna studentica u završnoj anketi.

“Jako su mi se svidjele metode poučavanja; miks povijesti Parka skulptura Željezare Sisak i drugih studija slučaja”, komentirala je druga studentica, i nastavila: “Problemski zadaci omogućili su nam da cjelovito sagledamo stanje zbirke, da samostalno detektiramo ključne probleme i ponudimo rješenja.”

Studenti su slobodno vrijeme iskoristili za razgledavanje. S kulturnim znamenitostima grada Siska upoznao ih je muzejski edukator Marijan Bogatić (Gradski muzej Sisak).

Prije povratka u Torino kratko su posjetili Zagreb. U Muzeju suvremene umjetnosti primila ih je konzervatorica-restauratorica Ivana Drmić te im pokazala Odjel zaštite i restauracije.

8. konzervatorsko-restauratorsku radionicu u Parku skulptura Željezare Sisak financirali su Sveučilište u Torinu, Sveučilište u Splitu i Gradski muzej Sisak sredstvima projekta CAPuS. Projekt CAPuS financira Europska unija kroz program Erasmus+ Udruživanje znanja (projekt br. 588082-EPP-A-2017-1-IT-EPPKA2-KA).

Više o projektu možete pročitati ovdje.

 

Ako želite doznati više o konzervatorsko-restauratorskim radionicama u Parku skulptura Željezare, pročitajte online dnevnik rada sudionika radionica.

 

Priredila: Sagita Mirjam Sunara

Fotografije: Neven Peko i Sagita Mirjam Sunara