Hrvatska Udruga Likovnih Umjetnika – Split organizira komemoraciju za dragog kolegu i prijatelja Tonija Horvatića koja će se održati u utorak 5.10. 2021. u 18 sati u atriju Galerije umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15.
.
Na komemoraciji će sudjelovati:
Valentino Bilić Prcić, fotograf; Edvin Dragičević, dekan Umjetničke akademije u Splitu; Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti; Kristina Restović, umjetnica i Vice Tomasović, predsjednik Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split.
.
S obzirom na epidemiološke mjere broj sudionika je ograničen, te molimo da svoj dolazak potvrdite na mail: hulu@hulu-split.hr
.
Za one koji ne mogu prisustvovati, komemorativno okupljanje će se prenositi uživo preko YouTube kanala HULU Splita: https://www.youtube.com/channel/UCUNKZ3BpUrJRPJ3554VSgoQ
.
.
Toni Horvatić rođen je 14. ožujka 1967. godine u Šibeniku. Na Filozofskom fakultetu u Zadru 1992. diplomirao je Povijest umjetnosti s temom „Problematika skulptorske radionice Nikole Firentinca i Andrije Alešija“ pod mentorstvom prof. dr. Marije Stagličić (komentori: pok. akademik prof. dr. Ivo Petricioli i pok. akademik prof. dr. Kruno Prijatelj). Nakon završenog studija kao likovni kritičar počeo je objavljivati tekstove o umjetnosti, pisati za art magazin „Kontura“, radio kao novinar s HTV-om i kao kustos surađivao s galerijama i umjetnicima.
.
1995. seli se u Split i s likovnim umjetnicima: Neli Ružić, Milanom Brkićem i Rinom Efendićem pokreće „Gripe Art Projekt“ kao projekt revitalizacije splitske suvremene likovne scene.
.
Od 1995. živi i radi u Splitu kao kustos, profesor povijesti i profesor povijesti umjetnosti. Unutar 25 godina aktivnog pedagoškog rada predavao je povijest i povijest umjetnosti na srednjim školama (Pomorsko-tehnička, Industrijska, Prometna, II. Gimnazija) te kao povjesničar umjetnosti od 2006. predaje kolegije Umjetnost 20. stoljeća i Suvremena umjetnost na Umjetničkoj Akademiji Sveučilišta u Splitu. Sudjeluje u organizaciji manifestacija suvremene umjetnosti kao izbornik i autor predgovora samostalnih i grupnih izložbi.
.
Njegov doprinos splitskoj i hrvatskoj kulturi je nesaglediv, jer od tada kontinuirano i predano radi s umjetnicima, studentima, učenicima i publikom povezujući te svjetove koje širi i osnažuje.
.
2003. godine s konceptom „Grad“ (uz kolege Berislava Valušeka iz Rijeke, Vinka Srhoja iz Zadra i Antuna Maračića iz Dubrovnika) bio je izbornik „33. Splitskog salona“, kustos izložbe „Sub-Art“ ( u suradnji s profesorom Ivom Dekovićem, tadašnjim dekanom „Visoke škole za umjetnost i obrt“ u Aachenu) postavljene 2005. u zagrebačkoj „Gliptoteci“ te je od 2006. (do gašenja) radio kao vanjski suradnik „Transfera“, HTV-ove emisije posvećene suvremenoj umjetnosti. Krajem 2006. godine organizirao je grupnu izložbu suvremene umjetnosti „Kvart“ u Splitu. Kao gost predavač sudjelovao je na međunarodnim simpozijima suvremene umjetnosti (1996. u Odessi, 2000. godine na „Manifesti“ u Ljubljani, 2006. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Cetinju)
.
Početkom 2007. godine organizira izložbu fotografija Rina Efendića u Dugopolju, u svibnju 2007. godine“„Tu i Tamo“- izložbu suvremene umjetnosti predstavljanja splitske likovne scene u palači Zrinskih u Čakovcu. Na ljeto 2007, kustos je projekta „Kvart Otvoreno“ a na jesen iste 2007. godine izbornik „35. Splitskog salona“ (“Djelomičan sistematski pregled”). Autor je koncepta „Izložbe u boji“ koja je u svibnju 2008. godine bila postavljena u MKC-u Split kao pokušaj uspostave sinergije između suvremene splitske likovne i glazbene scene (izložba je dio albuma glazbene skupine TBF „Galerija Tutnplok“. Ista izložba postavljena je tog svibnja u zagrebačkom klubu “Močvara”, tijekom kolovoza u dubrovačkoj “Art radionici Lazareti”, a u prosincu u “Domu kulture” u Komiži. 2008. i 2009. u suradnji sa „Arheološkim muzejom“ u Vidu u sklopu „Naronitanskog kulturnog ljeta”
.
Organizirao je brojne grupne izložbe; „Razmišljanja o skulpturi“ unutar „36. Splitskog salona“ 2009. godine, „Splitski likovni trenutak“ 2011. godine u galeriji „Kazamat“ u Osijeku, „Ljetni likovni susreti“ 2011., 2012., i 2013. godine u sklopu „Viškog kulturnog ljeta“, „Galerija Tutnplok -10 godina kasnije“ u okviru projekta „Nesvrstani“ u galeriji „Lauba“ u Zagrebu 2018. godine.
.
Uz grupne izložbe odradio je velik broj samostalnih izložbi koje su realizirane kroz suradnju s kulturnim ustanovama i udrugama; šibenskom galerijom „Sveti Krševan“, zagrebačkim galerijama Kaj i SC, te splitskim salonom Galić, odnosno HULU-om. U studenom 2019. bio je kustos izložbe Vedrana Perkova „A B C …“ u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku i iste godine radi na monografiji Zlatana Dumanića (Galerija umjetnina Split). Od 2016. do kraja 2020. godine u suradnji sa „Udrugom Beat“ u okviru redovnih aktivnosti udruge u njihovoj galeriji „Studio 21“ pokreće kustoski projekt „Mogućnost rubnog“ unutar kojeg je realizirana 31 izložba.
.
Njegova ljubav prema umjetnicima i umjetnosti je snaga koja je pokretala, usmjeravala i veličala čitavu scenu. Njegovim odlaskom previše smo izgubili, ali njegova ostavština je neizbrisiva i neizmjerno smo zahvalni na vremenu koje nam je poklonio.