Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje  izložbe  „Čitanje sadašnjosti koja je organizirana u sklopu ovogodišnje  Europske noći  istraživača.
Otvorenje izložbe održat će se  utorak  17. rujna  2019.  u 20:00  sati u Sveučilišnoj galeriji “Vasko Lipovac”, Ruđera Boškovića 31, Split.
Autori  radova su profesori  i asistenti Likovnog odjela Umjetničke akademije u Splitu:
Edvin Dragičević, Anita Miloš, Vedran Perkov, Viktor Popović, Kristina Restović, Neli Ružić, Lana Stojićević i Slobodan Tomić.

Izložbu i projekt  predstavit će kustos Božo Kesić i Slobodan Tomić, prodekan  za nastavu Odjela za likovnu umjetnost .

Izložba Čitanje sadašnjosti u organizaciji Umjetničke akademije u Splitu i Sveučilišne galerije Vasko Lipovac jedna je od aktivnosti u sklopu višegodiš­njeg projekta Europske noći istraživača koji se lani odnosio na temu grada u prošlosti, a čije je središte zanimanja ove godine „Grad u budućnosti“. U smi­slu moguće interpretacije potonjeg naslova, koji je ujedno polazište ove izložbe, treba uvažiti činjenicu da smo kao civilizacija danas osuđeni na življenje vrlo neizvjesne i ubrzane svakodnevice gdje, ponaj­prije zahvaljujući galopirajućem razvitku tehnologije i gotovo neograničenom pristupu svemu i svačemu, granice između sadašnjosti i budućnosti postaju sve neznatnije. Uostalom, na tome je zasnovana pretpostavka tehnološke singularnosti kao jedne verzije naše budućnosti. Time se podrazumijeva da bi – usred sve izraženijeg „zgušnjavanja“ povijesti civilizacije – pažljivim čitanjem sadašnjosti možda bilo moguće donekle predvidjeti temeljna obilježja nadolazećeg vremena. Ono što se ne podrazumi­jeva, a što je još važnije, jest mogućnost iskaza razmišljanja i stava prema onome što je tu i sada kako bi se doprinijelo boljitku sadašnjeg i budućeg vremena. Umjetnici na ovoj izložbi u svojim radovima problematiziraju teme grada, urbanizma i strukture življenja općenito, „čitajući“ ih pritom kroz vlastita opažanja i neposredna iskustva, i ukazujući na neke društvene ideje i procese koji ih uvjetuju. Oni se pak mogu formulirati u obliku ključnih riječi poput: disto­pija, utopija, modernizacija, tranzicija, društvene i urbane metastaze, turizam, propala industrija.

Radujemo se vašem dolasku!