U srijedu 13. ožujka 2013. Vedran Kundić održat će javno predavanje “Izrada replike kamenog pluteja iz crkve sv. Petra Velikog u Dubrovniku” u velikoj dvorani Umjetničke akademije u tvrđavi Gripe, s početkom u 18.30 sati. Predavanje je dio ciklusa Razgovori o baštini.

Vedran Kundić diplomu je stekao na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Predavanje koje će održati tematski je vezano uz njegov magistarski stručni rad: klesanje replike pluteja iz crkve sv. Petra Velikog u Dubrovniku tradicionalnim alatima, mjerenje vremena potrebnog za taj posao i precizno dokumentiranje radnog procesa. Vedran će govoriti o spoznajama do kojih je došao te o primjeni timelapsea i stop animacije u svrhu dokumentiranja klesarskog rada. Ove dvije tehnike imaju veliki potencijal za dokumentiranje konzervatorsko-restauratorskih zahvata, ali i za komunikaciju sa širom javnosti. Potonjem svjedoči veliki interes koji je pobudila Vedranova izložba “Izrada replike kamenog pluteja iz crkve sv. Petra Velikog u Dubrovniku”. Izložbu možete pogledati do 19. ožujka u istočnom krilu Dioklecijanovih podruma, svakim danom od 9.30 do 18 sati, a nedjeljom od 9.30 do 14 sati.

U sklopu predavanja Vedran će projicirati 10-minutni video s virtualnom rekonstrukcijom izvorne polikromije pluteja i prikazom procesa njegove izrade.

 

Razgovori o baštini

U siječnju 2012. godine pokrenut je ciklus javnih predavanja nastavnika i studenata Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije. Program je obuhvatio osam predavanja, a teme su bile raznolike: od intervencija u povijesnim jezgrama do edukacije vlasnika kulturnih dobara. U studenom prošle godine studentice konzervacije-restauracije Filipa Sršen i Tina Tomšič održale su javno predavanje “Konzervatorsko-restauratorska radionica u sisačkome Parku skulptura”. Njihovo je predavanje označilo početak novog ciklusa naslovljenog Razgovori o baštini. Ciklus je nastavljen predavanjem dr. sc. Ane Šverko i Igora Belamarića “Povijest i budućnost trogirskog parka Garagnin – Fanfogna”. Autorica koncepta i voditeljica programa je docentica Sagita Mirjam Sunara (Odsjek za konzervaciju-restauraciju, UMAS).