Festival Željezara 2019.

SUBOTA / 2. studenoga 2019.
– Gradska galerija Striegl, 18,00 sati: predavanje “Učionica u Parku skulptura Željezare Sisak”, dr. sc. Sagita Mirjam Sunara i Tina Tomšič

 

Konzervatorsko-restauratorske radionice u Parku skulptura Željezare Sisak provode se od 2012. godine, kada je zbirka skulptura na otvorenom nastalih u likovnoj koloniji sisačke željezare stekla status zaštićenog kulturnog dobra. Radionice organizira i provodi Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Održavaju se jednom godišnje, najčešće traju tjedan dana, a u njima sudjeluju studenti konzervacije-restauracije različitih specijalističkih usmjerenja. Rješavanjem realnih problema studenti stječu znanja i vještine iz područja konzerviranja-restauriranja skulptura na otvorenom. Svojim istraživačkim i praktičnim radom izravno doprinose fizičkom očuvanju skulptura iz parka, a kroz online dnevnik rada na blogu Stažiranje među umjetninama doprinose i promicanju sisačke kulturne baštine. Predavačice će ukratko predstaviti aktivnosti realizirane u okviru dosadašnjih radionica.

8. konzervatorsko-restauratorska radionica u Parku skulptura Željezare Sisak (snimila: S. M. Sunara)

 

O predavačicama

Doc. art. dr. sc. Sagita Mirjam Sunara radi na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Trenutačno obnaša dužnost prodekanice za umjetnost, znanost, međunarodnu suradnju i ECTS. Radionice u Parku skulptura Željezare Sisak vodi od 2012. godine. Od 2018. godine sudjeluje u međunarodnom projektu Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS) u okviru kojeg koordinira aktivnosti hrvatske istraživačke grupe usmjerene na sisački park skulptura. Glavna područja njezina istraživačkog interesa su: skulpture na otvorenom, preventivno konzerviranje, konzervatorsko-restauratorska dokumentacija i povijest konzervacije-restauracije.

Tina Tomšič, mag. konz.-rest., diplomu je stekla na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, gdje je specijalizirala konzerviranje-restauriranje štafelajnih slika i polikromiranog drva. Sudjelovala je u šest konzervatorsko-restauratorskih radionica u Parku skulptura Željezare Sisak, najprije kao student (2012., 2013., 2014., 2015.), a potom kao stručni suradnik (2017., 2018.). Jedan dio njezinog magistarskog stručnog rada bio je posvećen temi intervjuiranja umjetnika u svrhu izrade prijedloga konzervatorsko-restauratorskog zahvata. Kao studiju slučaja obradila je skulpturu Zid autorice Dore Kovačević iz Parka skulptura Željezare Sisak.

 

 

Financijska podrška:

Predavanje u sklopu programa Festivala Željezara ostvareno je sredstvima međunarodnog projekta Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS).