U četvrtak 24. studenoga 2016. u velikoj dvorani na 2. katu palače Milesi održat će se promocija knjige Tajne o bojama : Priručnik za pripravu boja iz 15. stoljeća autora izv. prof. art. Jurice Matijevića (Umjetnička akademija u Splitu, Odsjek za konzervaciju-restauraciju) i prof. dr. sc. Jelice Zelić (Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu). Predstavljanje knjige počet će u 17.00 sati.

Knjigu će predstaviti autori Jurica Matijević i dr. sc. Jelica Zelić, recenzentica dr. sc. Srebrenka Bogović Zeskoski te urednica dr. sc. Ksenija Škarić. U ime Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu uvodno će govoriti akademik Kažimir Hraste, a u ime izdavača, Hrvatskoga restauratorskoga zavoda, v. d. ravnatelja dr. sc. Tajana Pleše.

Izdavanje knjige financirali su Hrvatski restauratorski zavod i International Trust for Croatian Monuments iz Londona.

tajne_naslovnica

Iz predgovora:

Za ovo nadasve ambiciozno izdanje prije svega valja istaknuti da je tekst prijevoda obogaćen mnoštvom bilješki koje ili izravno objašnjavaju mnoge pojmove ili upućuju čitatelja na dorađene i proširene informacije u poglavlju Tehnološki okvir. To stručno poglavlje uz tekstualne bilješke daje hrvatskom izdanju Tajni o bojama posebnu vrijednost i izdvaja ga od prijašnjih prijevoda. Međutim, treba istaknuti i to da Tajne o bojama nisu štivo namijenjeno samo restauratorima i znanstvenicima prirodoznanstvenih smjerova. Bogatstvo recepata i uputa može zaintrigirati i  istraživače srednjovjekovne povijesti, kao i manje stručne čitatelje.

Srebrenka Bogović Zeskoski (recenzentica)