Zadovoljstvo nam je najaviti novo predavanje u sklopu ciklusa Razgovori o baštini:

Aida Grga, mag. konzervacije-restauracije
Važnost kemijskih analiza u konzervaciji-restauraciji. Osvrt na 7. međunarodni kongres o primjeni Ramanove spektroskopije u umjetnosti i arheologiji

srijeda 12. ožujka 2014. god. / tvrđava Gripe, velika dvorana Umjetničke akademije / početak u 18,30 sati

Aida će govoriti o značaju uske suradnje konzervatora-restauratora i stručnjaka iz područja prirodnih znanosti, suradnji koja je preduvjet za razumijevanje umjetničkog djela i planiranje konzervatorsko-restauratorskog zahvata. Izlaganje će upotpuniti izborom sažetaka predavanja sa 7. međunarodnog kongresa o primjeni Ramanove spektroskopije u umjetnosti i arheologiji, koji je u rujnu prošle godine održan u Ljubljani u organizaciji Instituta za očuvanje kulturne baštine Slovenije. Na tome su skupu predstavljeni rezultati primjene ove metode u istraživanju gradbenih materijala kulturnih dobara, njihovih promjena i metoda očuvanja. Predavači su bili brojni ugledni stručnjaci iz cijeloga svijeta.

 

O predavačici

Aida Grga je 2011. godine obranila magistarski stručni rad na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, i to na specijalističkom usmjerenju konzervacija-restauracija štafelajnih slika i polikromiranog drva. Djelić njenog završnog rada objavljen je u međunarodnom časopisu CeROArt (“Multi-analytical study of paint and varnish on a 17th century wooden polychrome antependium”).

Nakon diplome, Aida je stažirala u Hrvatskom restauratorskom zavodu – Restauratorskom odjelu u Splitu. Od svibnja 2013. godine, s kraćim prekidima, radi kao vanjski suradnik u Hrvatskom restauratorskom zavodu – Restauratorskom odjelu u Rijeci.

Svoje zanimanje za tradicionalne materijale i tehnike starih majstora Aida nastoji upotpuniti interesom za različite analitičke metode koje su ključne za istraživanje kulturnih dobara.

 

Razgovori o baštini

Ciklus javnih predavanja Razgovori o baštini pokrenut je u prosincu 2012. godine kao nastavak serije javnih predavanja nastavnika i studenata Odsjeka za konzervaciju-restauraciju. Prvo predavanje u sklopu toga ciklusa bilo je održano u siječnju 2012. godine. Oba je programa pokrenula docentica Sagita Mirjam Sunara s Odsjeka za konzervaciju-restauraciju.

RAMAN_webUMAS-02

RAMAN_webUMAS-03

Fotografije s predavanja Frane Mihanovića o primjeni digitalne radiografije u istraživanju kulturnih dobara (23. veljače 2012., snimila S. M. Sunara)