Utorak, 17. prosinca 2013. u 18 sati
Bez naziva – Umjetnička akademija u Splitu, Zagrebačka 3 (ex Sveučilišna knjižnica)

U utorak, 17. prosinca 2013. u 18 sati u prostoru Bez naziva (Umjetnička akademija u Splitu, Zagrebačka 3 – ex Sveučilišna knjižnica) predstavit će se katalog Utorkom u Galeriji – Fast Forward. Na promociji će sudjelovati voditelji i sudionici projekta.

Više informacija potražite na Facebook stranici projekta: Galerija umjetnina Split : Utorkom u Galeriji : FFWD 2013.

 

O projektu i katalogu 

PIŠE Božo Majstorović

Uspješno je apsolvirana i druga godina projekta Utorkom u Galeriji – Fast Forward. Iza nas je deset izložaba, a pred nama publikacija koja ih na jednom mjestu okuplja i primjereno dokumentira. Ukupno, tijekom dvije godine svoje radove je izložilo dvadeset mladih umjetnika i umjetnica, a o njima je pisalo i u kustoskom poslu se okušalo isto toliko mladih povjesničara i povjesničarki umjetnosti. Podsjetimo o kakvom se projektu radi, zašto je pokrenut i s kojim ciljem? U osnovi riječ je o svojevrsnoj suradničkoj platformi osmišljenoj s namjerom poticanja suradnje među najmlađim akterima splitske umjetničke scene. Putem jednodnevnih izložaba javnosti su se predstavili studenti i studentice završnih godina na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Kustoske poslove, pomoć u koncipiranju i realizaciji izložaba preuzeli su studenti i studentice povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. U radu su imali mentorsku potporu svojih profesora, a Galerija umjetnina im je na raspolaganje stavila prostorne, tehničke i stručne resurse. Ukratko, studentima srodnih fakulteta pružena je prigoda da na konkretnom poslu neposredno surađuju i da se na praktičan način upoznaju s muzejsko-galerijskim radom.

Zahvaljujući projektu Utorkom u Galeriji – Fast Forward zaživjela je neformalna, ali učinkovita međuinstitucionalna suradnja. Program je, naime, realiziran u suradnji s kolegama s Umjetničke akademije u Splitu i Odsjeka za povijest umjetnosti splitskog Filozofskog fakulteta. Pružiti šansu, dati potporu i poticaj mladima uvijek je dobro i hvale vrijedno. Međutim, treba naglasiti da je korist obostrana. Bez novih i svježih ideja institucije se pretvaraju u nevažna i nepotrebna mjesta. Za muzej smo već kazali da je onoliko relevantan koliko je otvoren vlastitom vremenu i njegovim protagonistima. Povijest Galerije umjetnina je školski primjer za to, stoga u svakoj prigodi treba podsjetiti da je mladost i suvremenost u njenim temeljima. Iza naizgled neformalnog okvira Fast Forwarda stoji jasna poruka da je Galerija umjetnina i za današnju umjetničku mladost legitiman i prirodan prostor komunikacije.

Prvenstveno zbog mladih protagonista veseli uspjeh projekta. Lijepa potvrda za to je nagrada, odnosno Posebno priznanje za umjetnost 2013., koje je Fast Forward dobio od Slobodne Dalmacije. A što su ove godine u Galeriji umjetnina radili Silvija Abramović, Adna Bakija, Damjan Barić, Matej Bosnić, Dora Derado, Katarina Duplančić, Ante Duraković, Ela Gašperov, Blaž Klarić, Mario Leko, Rudolf Maretić, Katrin Novaković, Marita Pastuović, Kristina Petričević, Katarina Sučić, Jasmina Šarić, Kristina Šušnjara, Andrea Trutanić, Martina Vuković i Viktorija Žuvela može se vidjeti na stranicama kataloga kojega je oblikovao njihov kolega Nikola Križanac.

FFWD_katalog-02

Detalj s izložbe Kristine Šušnjara