Slikarski odsjek Umjetničke akademije

Hrvojeva 8, Split
Predavaonica u prizemlju

Četvrtak, 27.4.2017. u 13 sati

Pozivaju se studenti UMAS-a i Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta na prezentaciju Programa A4

Opis programa

Program A4 nastavlja se na petogodišnji projekt Fast Forward / Utorkom u Galeriji kojeg su inicirale povjesničarke umjetnosti Ivana Čapeta Rakić i Ivana Meštrov, a 2012. godine koncepcijski odredili i pokrenuli muzejski savjetnik Božo Majstorović i akademski slikar Vedran Perkov. Riječ je o suradničkoj platformi osmišljenoj s ciljem poticanja suradnje među najmlađim akterima splitske umjetničke scene. Putem izložaba javnosti su se predstavljali studenti Umjetničke akademije u Splitu, dok su kustoske poslove preuzeli studenti povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. U radu su imali mentorsku potporu svojih profesora, a Galerija umjetnina im je pružala prostorne, tehničke i stručne resurse. Zahvaljujući projektu zaživjela je neformalna, ali učinkovita međuinstitucionalna suradnja Umjetničke akademije u Splitu, Odsjeka za povijest umjetnosti splitskog Filozofskog fakulteta i Galerije umjetnina. Svake godine predstavljeno je 10 parova budućih umjetnika i povjesničara umjetnosti. Završna izložba program održana 2016. godine predstavila je parove umjetnika i povjesničara umjetnosti koji su nakon završetka studija uspješno nastavili svoj rad kao profesionalni umjetnici i kustosi.

Kroz trajanje programa s jedne je strane ustanovljen zamor formule, a s druge je strane bila očita velika popularnost koncepta zbog njegove izrazite edukacijske uloge i pripreme sudionika za stvarnost njihovog profesionalnog života. Stoga je Galerija umjetnina odlučila organizirati nacionalni program koji je koncipiran u suradnji sa dosadašnjim sudionicima programa i nazvan A4. Raspisan je javni natječaj na nacionalnoj razini koji uključuje studente sveučilišta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu, po kojem će biti izabrani parovi mladih umjetnika i povjesničara umjetnosti u svrhu organizaciji inicijalne skupne izložbe u Galeriji umjetnina planirane za studeni 2017. godine.

Natječaj je objavljen na websiteu Galerije umjetnina http://galum.hr/site/assets/files/1104/natjecaj_a4.docx

Inicijalno, odnosno 0 izdanje programa, poslužit će kao platforma razmjene iskustava izabranih sudionika sa sva 4 sveučilišta. Tijekom inicijalne skupne izložbe u suradnji sa sudionicima odredit će se njen format za slijedeće četverogodišnje razdoblje. U svojoj suštini, program A4 potiče suradnju budućih umjetnika i kustosa te svojim modelom odražava kontekst njihovog budućeg profesionalnog života, međuovisnosti i suradnje. Ambicija programa je i da u okvirima svog djelokruga poveže uključena sveučilišta, a sudionicima se ostavlja na izbor žele li surađivati sa polaznicima svog ili nekog drugog sveučilišta.

Izložba će se održati u izložbenom prostoru Galerije umjetnina koji ima sve odlike poslovične bijele kocke dimenzija 6 x 6 x 3,5 metara.