Galerija / Multimedijalni kulturni centar Split / Dom mladih
Ulica slobode 28, Split

Otvorenje izložbi
Četvrtak, 29/09/2016., 20 sati

Izložbe ostaju otvorene do 20/10/2016
Radno vrijeme: 14 – 21h (svaki dan osim nedjelje)

***

Tvoja zemlja ne postoji

Tvoja zemlja ne postoji
Libia Castro i Ólafur Ólafsson, Etcétera…, Vlatka Horvat, Siniša Ilić, Rajkamal Kahlon, Victoria Lomasko, Runo Lagomarsino, Ana Opalić, Trevor Paglen, Partizanska umjetnost, Mykola Ridnyi, Mladen Stilinović, Lana Stojićević
Kustosice: Što, kako i za koga / WHW

Dejan Kršić: Što, kako i za koga & tako dalje – grafički dizajn za suvremenu umjetnost
Kustos: Marko Golub

Organizator: Platforma 9.81 u sklopu godišnjeg suradničkog programa “Kad netko kaže” sa partnerima MKC, DVK/UMAS u suradnji s WHWom i HDDom.

***

Izložba Tvoja zemlja ne postoji naslovljena ja prema istoimenom radu Libie Castro i Ólafura Ólafssona, kampanji od 2003. godine realiziranoj u različitim formatima, na mnogim jezicima i u raznim gradovima. Izložba okuplja umjetnike čiji radovi rezoniraju sa širokim asocijativnim poljem emocionalnih, društvenih i historijskih sadržaja na koje višeslojna tvrdnja Tvoja zemlja ne postoji može upućivati. Dio je serije istoimenih izložbi koje se, okupljajući različite umjetnike u svakom gradu, tijekom ove godine održavaju u Art radionici Lazareti (Dubrovnik), Galeriji Nova (Zagreb), Multimedijalnom kulturnom centru (Split) te Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (Rijeka).

Investiran u višeznačnost izjave “Tvoja zemlja ne postoji” naslov izložbe pokreće niz asocijacija postavljajući okvir za promatranje radova. U prvi mah, asocira na neriješene probleme suvremenih migracija koji sve agresivnije povlače granice između “mi” i “oni”, “iznutra” i “izvan”. Također, slogan “Tvoja zemlja ne postoji” indicira i nepostojanje zemlje kakvu priželjkujemo, zemlje koja se ne oslanja na ideologiju određenu granicama, vođenu teritorijalnim određenjima i nacionalnom pripadnosti. Stoga ovaj višeznačni naslov valja shvatiti kao znak nezadovoljstva i ponovnog promišljanja ideje kolektiva kao mjesta solidarnosti te kao sugestiju da i polje umjetnosti treba koristiti kao poligon promišljanja tih ideja. (WHW)

***

Što, gdje & kako dalje

Izložba Što, kako i za koga & tako dalje – grafički dizajn za suvremenu umjetnost predstavlja pregled jednog zaokruženog segmenta dizajnerskog rada autora Dejana Kršića, tematski usmjerenog na područje grafičkih materijala i publikacija realiziranih u proteklih petnaestak godina za potrebe različitih lokalnih, regionalnih i međunarodnih izložbenih projekata, manifestacija, institucija i autora s područja suvremene vizualne umjetnosti.

Riječ je prije svega o radovima nastalima za projekte udruge Što, kako i za koga / WHW, odnosno njihove matične Galerije Nova, ali i institucija i umjetnika kao što su V. Cetinjski bijenale, Rooseum centar za suvremenu umjetnost Malmö, Van Abbemuseum Eindhoven, Branka Stipančić i Mladen Stilinović, Mangelos, Sanja Iveković, Vlado Martek itd. Uz ove radove, posebno će biti predstavljene i publikacije i tiskani materijali nekoliko manjih ili većih projekata vezanih uz historiografiju dizajna, Kršićevu trajnu opsesiju i ‘profesionalni hobi’. Originalne radove – pozivnice, kataloge, plakate, knjige, novine i ostalu grafičku konfekciju – izložba će pokušati kontekstualizirati kroz detaljan timeline, zidne tekstove i proširene legende koje govore o temama pojedinih projekata, njihovom značenju u lokalnoj i internacionalnoj sredini, kao i o različitim referencama iz vizualne kulture i umjetnosti koje je autor ugradio u njih kroz dizajn vizualnih materijala.

Postav izložbe: Dejan Kršić, Marko Golub, Oleg Šuran

Produkcija: HDD galerija

***

Program podržavaju:
Foundation for Arts Initiatives
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Trust for Mutual Understanding
Zaklada Kultura Nova
Grad Split
Zaklada za razvoj civilnog društva

***

Kontakt: Miranda Veljačić (Platforma 9,81), miranda@platforma981.hr, 091 5704252
Više informacija o događaju i autoru nalazi se u prilogu.
Nadamo se da ćete nam se pridružiti!

***

Kad netko kaže je godišnji suradnički program Platforme 9,81, Multimedijalnog kulturnog centra Split, Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu i partnera HDD i WHW na temama vezanim uz edukaciju i istraživanje u područjima prostornih i društveno angažiranih praksi te dizajna i arhitekture.