U utorak 15. listopada 2013. godine u Galeriji umjetnina u Splitu održava se izložba Nafta Mateja Bosnića, studenta prve godine diplomskog studija slikarstva na Umjetničkoj akademiji. Popratni tekst napisala je Martina Vuković, studentica treće godine preddiplomskog studija povijesti umjetnosti i filozofije na Filozofskom fakultetu u Splitu. Izložba, osma po redu u sklopu ovogodišnjeg ciklusa “Utorkom u Galeriji – Fast Forward”, otvara se u 20 sati.

 

O izložbi Mateja Bosnića  Nafta

PIŠE Martina Vuković

Rad Mateja Bosnića temelji se na nekonvencionalnoj uporabi svjetla, pri čemu glavnom interesnom području pridodaje komponentu mističnosti i tako ga izbavlja iz sfere banalnosti kojom je zahvaćeno. Prisutnost svjetlosti u svakodnevnici svjedoči ulogu nečeg vječnog i nepromjenjivog, no u izložbi pod nazivom Nafta ta se uloga mijenja i propituju se dosezi njezine moći – ona postaje principom nebrojenih mogućnosti.

Iako često upitne estetske kvalitete i načina primjene u postmodernom društvu, neonska svjetla polovinom prošlog stoljeća bivaju prepoznata kao medij koji, kada je izvučen iz primarne funkcije, ne mora nužno simbolizirati energičnost, dinamičnost i vitalnost urbanog života. Shodno tome, epitet vizualnog uznemiravanja nestaje – Nafta nas, ironično, uvodi u kontemplativnu atmosferu.

Kombinirajući neonske cijevi sa zlatno-srebrnom folijom i paus-papirom, koji poprima ulogu difuzora zategnutog na četiri drvena okvira, umjetnik materijalizira dobiveno osvjetljenje i mijenja sveukupnost ostalih fenomena koji su podređeni djelovanju svjetlosti. Redukcijom galerijskog prostora na svjetlosni minimum, tj. uvođenjem mraka kao suštinske opozicije svjetlu, Bosnić propituje granice samog rada kao i (ne)mogućnost potpune kontrole nad kreiranjem njegove konačne kompozicije. Utjecaj svjetlosne instalacije na prostor, kao i na samog promatrača, neizvjestan je tijekom čitavog procesa realizacije rada pa tako umjetnikova uloga nepokretnog pokretača zaduženog za stvaranje početnih uvjeta nikada ne garantira točnost pri predviđanju posljedica njihova djelovanja.

Uz paralelne linije industrijske prirode, vidljive tek posredovanjem pozadinskog osvjetljenja u zamračenom ambijentu, sasvim slučajno se pojavljuje potez kista na platnu kao dokument nečeg humanijeg i osobnijeg. Aluzija na umjetnički/autorski čin dodatno je istaknuta jedinstvenom linijom koja nadvladava neprirodni lom, čineći ovu prostornu instalaciju bližom slikarstvu nego ijednom drugom umjetničkom mediju. Upravo tu leži glavna Bosnićeva motivacija da se bavi light artom: nešto što bi mogli nazvati greškom umjetnik poima kao nadahnjujući trenutak, kao izazov. Neukrotivost svjetla, njegova fenomenološka priroda i gotovo apsolutna moć da razotkrije pregršt skrivenih svjetova iznova rađa fascinaciju.

FFWD_15-10-2103

 

O projektu “Utorkom u Galeriji – Fast Forward”

“Utorkom u Galeriji – Fast Forward” je serija jednodnevnih izložaba studenata Umjetničke akademije koje kustoskim radom i tekstovima prate studenti povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta. Projekt je pokrenut prošle godine, a osmislili su Božo Majstorović, muzejski savjetnik Galerije umjetnina, i Vedran Perkov, akademski slikar. U prvome je ciklusu održano deset izložaba. Kruna svega bilo je publiciranje zajedničkog kataloga; isto je planirano i za ovu godinu. Projekt je dobio posebno priznanje Slobodne Dalmacije za umjetnost.

Najave izložaba potražite na Facebook stranici “Galerija umjetnina Split : Utorkom u Galeriji – FFWD 2013.”. Stranicu uređuje akademska slikarica Tina Vukasović.