Koncert UMAS za nas! povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, u sklopu ciklusa Umjetnost bez granica, održat će se nedjelju, 29. siječnja u 11 sati u Galeriji Meštrović.

Djelima raznovrsnih skladatelja, od Rusije, preko Mađarske, Italije i Francuske, studenti Glazbenog odjela Umjetničke akademije u Splitu pridružit će se obilježavanju 25. obljetnice međunarodnog priznanja RH, poput njihovih profesora prije 8 godina na koncertu kojim je ovaj Ciklus i započeo.

Kristina Svalina, Ana Marija Paladin, Gabrijela Deglin i Stefany Findrik, studentice pjevanja iz klase doc. Terezije Kusanović, izvest će neke od najljepših arija i dueta iz opera A. Dvořáka, J. Masseneta, C. Monteverdija, G. Puccini,ja, F. Cilèa, C. Saint-Saënsa, L. Delibesa i J. Offenbacha. Studentice redovito nastupaju na koncertnim produkcijama Umjetničke akademije, kao i na raznim koncertima u Splitu i šire, među kojima se ističe koncert klasične glazbe i francuske poezije Francuska večer održan u Foyeru HNK 2016. Trio AAA i MPF nedavno su oformljeni sastavi koji djeluju pod mentorstvom profesora Gordana Tudora, a predstavit će se izvedbom djela D. Šostakovića i G. Lawrencea. Imena oba tria složena su od inicijala imena izvođača pa AAA sačinjavaju violinistica Annija Endija Kolerta, saksofonistica Ajda Antolović i pijanistica Antonija Šoša, dok su MFP flautistica Marija Jelavić, saksofonist  Filip Orlović i pijanistica Petra Matetić. Neki od članova navedenih sastava na UMAS-u studiraju u sklopu Erasmus+ programa, što internacionalnu koncepciju koncerta još više začinjava.

S ciljem popularizacije glazbe među mladima, u sklopu kulturno-obrazovnog projekta Umjetnost bez granica do sada su nastupale sve glazbene škole iz Splitsko-dalmatinske županije, zatim i cijele Hrvatske, dok je koncertom Athanor orkestra u protekloj sezoni ciklus dobio i međunarodni odjek.

Organizatori koncerta su Prokultura – Opservatorij kulturnih politika Split i Glazbena škola Josipa Hatzea Split.  Suorganizator ciklusa je ustanova Muzeji Ivana Meštrovića i Učenički dom Split, a održava se pod pokroviteljstvom Ureda državne uprave u Splitsko – dalmatinskoj županiji.

Ulaz na koncert je slobodan!

PLAKAT – UMAS za nas!