Slavonski Brod, 12. rujna – 9. listopada 2019.
Sisak, 15. listopada – 7. studenoga 2019.

 

Od 12. rujna do 9. listopada 2019. u Likovnom salonu Vladimir Becić u Slavonskom Brodu održat će se izložba Vrata, varijacije na kojoj će publika moći vidjeti desetak radova istaknutoga hrvatskog kipara Branka Ružića. Izložbom se obilježava stogodišnjica Ružićeva rođenja, ali i petnaest godina otkako je Galerija Ružić otvorila vrata svojim posjetiteljima.

Na izložbi će biti predstavljeni Ružićevi radovi iz fundusa Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, Moderne galerije u Zagrebu i dviju privatnih zbirki. S pomoću motiva vrata, interpretiranog u svim materijalima kojima se Ružić izražavao, publika će upoznati glavne odlike njegove poetike: čest povratak istomu motivu, variranje kombinacija motiva te rad u različitim materijalima – drvu, bronci, papirmašeu, terakoti, pa čak i koncem na platnu.

Neki od izloženih radova dosad su se mogli vidjeti samo u publikacijama. Drveni obojeni reljef Vrata iz zbirke varaždinske umjetnice i kolekcionarke Hede Rušec nikada nije bio predstavljen na izložbi niti je fotografija tog rada dosad bila objavljena.

Na izložbi se premijerno prikazuje dokumentarni film Vrijeme nije pomoglo (Dragan Đokić / Studio Baranda, Sagita Mirjam Sunara) koji govori o reljefu Vrata što ga je Ružić izradio u Koloniji likovnih umjetnika Željezara Sisak 1984. godine. Zbog desetljeća izloženosti atmosferilijama, ali i zbog nebrige, reljef je u lošem stanju očuvanosti. Nedavno je demontiran i trenutačno čeka konzervaciju-restauraciju. Film pruža uvid u znanstveno-stručna istraživanja koja prethode konzervatorsko-restauratorskim zahvatima na skulpturama na otvorenome. Izložbom se želi upozoriti i na nužnost zaštite i očuvanja umjetničkih djela u javnom prostoru.

Vrijedno je spomenuti da je film financiran sredstvima koja je Sveučilište u Splitu, odnosno Umjetnička akademija, dobilo za provedbu međunarodnoga razvojnog projekta Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS) te da će se njime u budućnosti koristiti kao nastavnim materijalom za predmete iz konzervacije-restauracije umjetničkih djela u javnom prostoru koji će se izvoditi na nekoliko europskih sveučilišta.

Rajka Zlatarić, kći Branka Ružića, ispred reljefa Vrata iz Parka skulptura Željezare Sisak; isječak iz dokumentarnog filma Vrijeme nije pomoglo (Dragan Đokić / Studio Baranda, Sagita Mirjam Sunara)

 

Nakon Slavonskog Broda izložba Vrata, varijacije seli se u Gradski muzej Sisak. Sisačka će je publika moći razgledati od 15. listopada do 7. studenoga 2019.

Dominik Rušec, mladi varaždinski glazbenik i kompozitor, izvest će na otvorenju izložbe kompoziciju koju je skladao nadahnut Ružićevim Vratima. U sklopu popratnog programa izložbe održavat će se predavanja pozvanih stručnjaka i likovne radionice za djecu.

 

Autorice izložbe: dr. sc. Sagita Mirjam Sunara (Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu) i Romana Tekić (Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda)

Autor likovnog postava: Vedran Perkov (Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu)

Grafičko oblikovanje: Nikola Križanac

Organizatori: Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Gradski muzej Sisak i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu