U utorak 22. listopada 2013. godine u 20 sati u Galeriji umjetnina u Splitu otvara se izložba Marija Leke Soba za snove. Mario je student 3. godine filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a Soba za snove je deveta izložba u sklopu ovogodišnjeg ciklusa “Utorkom u Galeriji – Fast Forward”. Tekst za izložbu napisala je Marita Pastuović, studentica 3. godine preddiplomskog studija pedagogije i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Splitu.

 

O izložbi Marija Leke Soba za snove

PIŠE Marita Pastuović

Snovi su najmističnija i najintuitivnija sfera ljudskog mozga koju su godinama stručnjaci pokušavali objasniti, no s minornim rezultatima. Postoji, dakako, opća definicija snova: snovi su nizovi slika, ideja, emocija i doživljaja koji se pojavljuju u svijesti bez apriorne aktivacije volje. Ipak, ostaje mnoštvo neodgovorenih pitanja poput: zašto se javljaju, čemu služe i odakle dolaze? Drevne civilizacije su snovima pridavale veliku važnost smatrajući ih produžecima stvarnosti ili proročanskim viđenjima. No što oni znače nama danas? Rekla bih da, dok sanjamo, naš mozak ima priliku transgredirati sve formalnosti, zakone logike i socijalne konvencije kako bi se prepustio beskonačnim mogućnostima svog potencijala. Stoga snovi znače mnogo.

Transgredirajući okvire formalnosti, Mario Leko se u svom projektu bazirao na intuitivnoj sferi snova. Rad je nastao kao projekt prikupljanja snova oglasom preko interneta. Bilo tko je mogao poslati audio snimku sna kojeg je sanjao nedavno ili mnogo prije, odnosno neki san koji je voljan podijeliti s autorom. Snimke je trebalo poslati na materinjem jeziku i uz njih priložiti pisani prijevod. Projekt se razvijao krajem 2011., da bi bio potpuno finaliziran početkom lipnja 2012. Snimatelj video uratka je Matko Petrić, a koncept, montažu i izvođenje ili ‘performing’ potpisuje Mario Leko. Video je autorov način vizualne interakcije sa slučajnim sanjarima, više po intuitivnoj nego narativnoj ili ilustrativnoj liniji što ju je mogao iskonstruirati od prikupljenih snimaka. Veliki zadatak je bio pronaći prostor ili sobu za snove, mjesto gdje će smjestiti sve te pristigle glasove. Raspitavši se, došao je do prostora bivše sinjske vojarne Ivaniša Nelipića, čije su se napuštene sobe, nekoć različitih funkcija, sada konkretizirale kao spavaonice. Strategijama prikupljanja snova već su se bavili protagonisti recentnije hrvatske umjetničke scene, primjerice Kata Mijatović sa svojim Arhivom snova.

Soba za snove udomila je tako snove Mehmeta, Ivane, Germana, Nicolasa, Sare, Dorote, Manuela, sedam potpuno nepovezanih osoba koji pričaju o svojim „snenim sjećanjima“. I dok se u pozadini čuju izvorne audio snimke ovih sanjara, sam umjetnik u pidžami tumara napuštenim hodnicima i prostorijama Sobe za snove. Povremeno se pojavljuju elementi tek naoko nepovezani s djelom, kao što su konj i potapanje jastuka. Naime, Jastuk je naziv prvog značajnijeg djela Marija Leke, fotografija načinjenih analognim fotoaparatom. Djelo je svojevrsni autoportret umjetnika, ali njegovo lice ostaje prekriveno jastukom koji grli. Ovaj rad je poslužio kao važan poticaj temi obrađenoj u Sobi za snove. U njemu jastuk biva potopljen, što je na određen način povezano i s neobičnim motivom konja. Slijedeći vlastitu intuiciju ili inspiraciju za kreativni čin, autor je u svoj rad svakako htio uvesti pojavu konja. Tek je kasnije sanjao spašavanje tog istoga konja koji se utapa u vodi. Time je ovaj element naposlijetku zaokružio te povezao početak i osnovu samog djela s njegovim krajem, potapanjem jastuka. S pravom možemo reći da je ovaj video postao i ostao intuitivni projekt, baš kao što i sama njegova tema nije ništa drugo nego – intuicija. Posredstvom ovog rada autor želi naglasiti kolektivnu podsvijest koju doživljava kroz snove te poručuje:

„Svi smo jedno… i svi smo tako blizu onom ‘ništa’“

FFWD_Mario-Leko

 

O projektu “Utorkom u Galeriji – Fast Forward”

“Utorkom u Galeriji – Fast Forward” je serija jednodnevnih izložaba studenata Umjetničke akademije koje kustoskim radom i tekstovima prate studenti povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta. Projekt je pokrenut prošle godine, a osmislili su Božo Majstorović, muzejski savjetnik Galerije umjetnina, i Vedran Perkov, akademski slikar. Projekt je dobio posebno priznanje Slobodne Dalmacije za umjetnost.

U prvome je ciklusu održano deset izložaba. Kruna svega bilo je publiciranje zajedničkog kataloga; isto je planirano i za ovu godinu. Najave izložaba potražite na Facebook stranici “Galerija umjetnina Split : Utorkom u Galeriji – FFWD 2013.”. Stranicu uređuje akademska slikarica Tina Vukasović.