Ansambl za suvremenu glazbu S/UMAS Vas poziva na večer posvećenu Dubravku Detoniju povodom njegovog 80. rođendana koja će se održati 22. veljače 2017. u 20:00 sati u novoj dvorani Umjetničke akademije „Scena A“ na adresi Zagrebačka 3.

S/UMAS djeluje od 2015. godine kada je osnovan pri Umjetničkoj akademiji u Splitu na inicijativu docenta Gordana Tudora, skladatelja i saksofonista, te umjetničkog voditelja ansambla. Članovi ansambla su studenti instrumentalisti sa svih odjela Akademije, a glavno područje djelovanja je edukacija i promocija suvremene glazbe. Jedan od ciljeva ansambla je i suradnja sa skladateljima kroz koju mladi glazbenici stječu neprocjenjivo iskustvo.

U prvoj godini postojanja S/UMAS bilježi velik broj nastupa među kojima se posebno ističu nastup na festivalu „Izlog suvremenog zvuka“ u Zagrebu u svibnju 2016., te koncert humanitarnog karaktera „S/UMAS goes pop“ a Udrugu MoSt 21. 12. 2016. godine.

„Ansambl za suvremenu glazbu stvoren je za studente i to nije moj ansambl. To je njihov ansambl.“
– doc. Gordan Tudor, umjetnički voditelj

Dubravko Detoni, skladatelj, pijanist i pisac, rođen je u Križevcima 1937. Školovao se u Zagrebu, Sieni, Varšavi, Darmstadtu i Parizu. U skladateljskom radu traga za novim mogućim smislom glazbe oslobođene svih zadanih formulacija. Rezultati takva traganja učinili su ga jednom od najistaknutijih skladateljskih osobnosti u Hrvatskoj, dobitnikom mnoštva nagrada u domovini i inozemstvu. Autor je 130 raznorodnih glazbenih opusa, niza glazbeno-scenskih spektakala i prostorno-multimedijalnih projekata.

Utemeljitelj je i umjetnički voditelj ansambla za suvremenu glazbu ACEZANTEZ, s kojim je od 1970. u više navrata i sa zapaženim uspjehom obišao gotovo čitavu Europu, te dio Azije i Sjeverne Amerike. Bio je dugogodišnji glazbeni urednik i producent Hrvatske radiotelevizije.

Autor je osam knjiga poezije, eseja i glazbenih komentara.

Dubravko Detoni je odlučio svoj 80. rođendan proslaviti upravo sa studentima Umjetničke akademije u Splitu, što je izuzetna čast za Akademiju, studente Umjetničke akademije i grad Split. Dubravko Detoni će sa studentima raditi u ponedjeljak i utorak (20. i 21. veljače), a studenti će svoja nova znanja pokazati publici na koncertu.

Na koncertu u srijedu publika će imati priliku slušati Detonijeve skladbe „Gimnastika za grupu“ , „Crna glazba“, te „Zaboravljene muzike“ za kvartet saksofona. Osim glazbe Dubravko Detoni će s nama kroz razgovor podijeliti svoje poglede na glazbu i crtice iz života.

“Ja čujem svoju muziku. Ona ne služi ničemu; pa ipak, najopasnija je kad je nema. Zapuštena i gnjila, zaražena sumnjom, ujutro posuta pepelom, nerazumljiva i siva, večerom iznemogla, tonući bez strasti u blato. U njoj se čuje kako psuju umirući, kako žubori nepostojeće, kako strahuju ljubavnici, kako lepeće nezaustavljiva u razmatranju prljavo siva bala vremena, i još mnogo toga, što uostalom nikome ne znači savršeno ništa. Međutim ja, grčeći se, osluškujem i čekam.”
– Dubravko Detoni